Trkaj – V času en’ga diha

Trkaj - V času en'ga diha

Trkaj – V času en’ga diha

Založba: Nika records


Rok Trkaj, mladenič, ki je v zadnjem času poskrbel za to, da se na naši hiphoperski sceni dogaja, je izdal svoj debitantski CD. Prvenec, sestavljen iz trinajstih raznolikih skladb, dodobra dokazuje, da ve, kaj dela. In zakaj obstaja. Ter kaj želi povedati. Vse v času enega diha.


Slovenija, prihaja Trkaj. Počasi, a vendar hitro. Pod kožo vam bo zlezel še preden se boste tega sploh zavedali.


Izjemno presenečenje, nov up, ki nam je pokazal, da se med poplavo številnih reperjev, ki jih je tudi v naši mali državi kot trave in listja, še moč najti koga, ki zna. Ob poslušanju njegovih rim ne dobimo občutka, da se z zlaganjem le-teh ukvarja, ker je to pač v modi, temveč – ker nam želi nekaj povedati. Res povedati. Ne tako kot ostali, ki ves čas zatrjujejo, da se z glasbo ukvarjajo, ker je takšno njihovo poslanstvo – v resnici pa so njihovi nameni precej drugačni.


Dotakne se  že mnogokrat predstavljenih tematik, a to naredi na poseben, Trkajev način. Tako, da nam je všeč. In da ostanemo odprtih ust.


Sami plošči so velik pečat dodali tudi nekateri odlični glasbeniki, ki so z njim sodelovali. Kitaro sta igrala Matej Mršnik ter Gaber Radojevič, Anže Langus oz. Dagi, je igral bas, Neža Buh klaviature, na back vokalu pa lahko slišimo odličnega Mateta Brodarja. Pruducent izdelka pa je Dejan Radičević. Očitno je ekipa, ki je sodelovala, usodna.


Uspeli so narediti izdelek, ki prepriča vsakega; tudi tistega, ki je morda skeptičen in mu takšna zvrst glasbe ravno ne odgovarja.


Dejstvo je, da tu ne gre za prazno ‘nakladanje’, ampak za čustva, srce, verze, ki se te dotaknejo. Da je srečen, da dela to, kar mu je všeč, nam pove brez sramu.


Brez dlake na jeziku med svoje rime doda tudi kakšno ‘sočno’, torej ne moremo trditi, da je popolnoma ‘priden’, niti, da pretirano uporablja vulgarne in celo neprimerne besede. Lahko bi ga opredelili nekam vmes.


Trenutno mu med našimi (tudi že mnogo bolj uveljavljenimi) hiphoperji, ni para. Ob poslušanju Trkaja, se zdi, da smo vsa ta leta tavali in brezupno iskali nekoga, ki bo končno znal nekaj (pametnega) povedati. Lahko rečem le: ‘Bravo Rok!’. Kapo dol, da ti je v enem dihu uspelo narediti ploščo, ki prav zagotovo ne bo pozabljena.


Priporočam vam, da si izdelek čimprej poslušate in si ga ogledate tudi v živo. Laskavega naslova najboljšega freestylerja (ki si ga deli z N’Tokom) nima kar tja v tri dni.


Nina Jenko

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.