Španski kitarski virtuoz

paco_02

Gala večer flamenko glasbe je bil resnično nekaj posebnega. In kot je Brane Rončel pred koncertom nonšalantno pripomnil, čakal nas je ”odličen žur”.

Ko je pred nabito polne Križanke stopil mož, ki je zaznamoval flamenko in usodno vplival na njegovo sprejetje in priljubljenost širom sveta, ga je pričakal bujen aplavz. Začel je počasi, uravnovešeno, značilno natančno. Pozneje so se mu pridružili še drugi glasbeniki. Počasi je dogodek pridobival na dinamiki, na ‘švungu’. Usklajenost med glasbeniki se je zdela neprecedenčna, šlo je za skorajda slepo razumevanje. Seveda noben med njimi pred sabo ni imel not ali podobnih pripomočkov. Ko so krotili svoje inštrumente, so poglede usmerili na Paca, ki je deloval kot tempomat, drugi pa so ga ‘lovili’. Pri tem velja omeniti, da je Paco precej improviziral.


Vzdušje je bilo naelektreno in ko je vsak izmed glasbenikov imel solo na svojem inštrumentu, so se dlake kar dvigale pokonci. Zbir kakšnih virtuozov…


Po mojem zvezda večera ni bil Paco De Lucia, ampak njegovi pevki in zlasti pevec, ki so demonstrirali, kaj pomeni, imeti temperamenten, goreč, eksploziven in strasten glas, ki v takšni obliki pride tudi do izraza. Imel sem občutek, da iz ust pevca piha pravcati španski vihar.


Navdušenje tudi po dveh urah in pol ni izpuhtelo in oboževalci so Paca vnovič priklicali na oder. Koncert se je zaključil s kratkim vložkom pevke, ki je zaplesala flamenko in zaokrožila večer, ki je deloval kot balzam za dušo.


Besedilo in fotke:  Dragan Milosavljević

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.