Heksenfest v Cerknici

heksnfest_008

V Cerknici je od 29. junija do 3. julija potekal Heksenfest, ki je poleg glasbenega prinesel še veliko drugega dogajanja. Medve sva sledili prvemu, skoncentrirali sva se na četrtkov, petkov in sobotni večer, ki so vsak poskrbeli za predstavitev slovenskih izvajalcev sodobnih zvrsti popularne glasbe. Čarovnic nad Slivnico nisva opazili, čemur je morda botrovalo vreme, ki nam na četrtek in petek zvečer ni bilo preveč naklonjeno. Vendar so organizatorji preudarno postavili dogajanje pod šotor, ki so ga opremili s klopmi in stoli, le korak stran pa je že čakala stojnica s pečenimi dobrotami in šank – kot se spodobi za pravo veselico.


Publika je bila predvsem po povprečni starosti, kaj daleč od gasilske veselice, lahko pa smo opazili, kako se je povprečna starost iz dneva v dan višala. Tako so na četrtkovem hip hop večeru pod odrom prevladovali osnovnošolci, na odru pa so se zvrstili Pižama, Trkaj in Sixpack Čukur. V petek so večino publike sestavljali srednješolci, oder pa so zasedli cross-overji in punkerji, najprej Lunapark, za njimi Zablujena generacija in še D-Fact. Sobota je privabila večinoma študentarijo, sicer pa je bil to najbolj obiskani koncert od treh večerov. Nastopili so žurerski domačini Duwai orchestra, Srečna mladina in številčno okrnjeni The Stroj.


Četrtkov večer je otvoril filozofski Pižama, ki mu nikoli ne zmanjka besed, proti koncu pa mu je na pomoč priskočil še Unknown. Brez pavze smo nadaljevali s trenutno najbolj vročim reparjem, Trkajem, z zasedbo T-Set in Djem Suparstarjem. Poleg komadov z V času enga diha nas je Trkaj navdušil tudi s freestylom, s komadom, ki spada v delo celotnega T-Seta, Dj Suparstar pa nam je poklonil solo skrečiranje. Večer je zaključil 6 Pack Čukur z Dj Niko, bobnarjem in basistom. 6 Pack Čukur je navdušil s svojo Keramičarsko liriko in se izkazal tudi kot dober freestyler. Kljub vročini, 38 stopinj, je 6 Pack Čukur koncert izpeljal do konca energično, poskočno in simpatično. Pri komadih, kjer mu sicer pomagajo gostje, se je 6 Pack izkazal tudi kot dober pevec. Vsem nastopajočim nedvomno jezik teče kot po maslu in vsi, čeprav z različnimi stili so navdušili.


Petkov koncert se ni začel ničkaj obetavno, saj so zgodnji obiskovalci Lunapark sprejeli zelo mlačno, bodisi sedeč za mizami ali pa pri šanku. Kljub dobro izpeljanemu nastopu, v katerem je zmotil le na trenutke neizrazit vokal, dogajanju na odru publika ni posvečala kaj veliko pozornosti. Čisto drugače so mladi iz Cerknice in okolice sprejeli Zablujeno generacijo, saj so zapolnili prve vrste in njihovemu energičnemu nastopu navdušeno sledili od začetka do konca. Očitno pa sta jim je energija in zanimanje splahnela pred nastopom D-Factov, saj je le-temu sledila samo četica navdušencev. 


V soboto pa se je začelo, čeprav z zamudo, precej bolj obetavno. Duwai orchestra, po repertoarju kloni hrvaških Soul Fingers s kar petčlansko brass sekcijo, so presenetili z odlično razpoloženim glavnim vokalom, pa tudi inštrumentalni del orkestra si zasluži hvalo. Uspelo jim je narediti pravi žur, publiko pa zgostiti pod šotorom z udarnimi zaključnimi komadi. Tako ne preseneča, da se navdušenje še ni poleglo do nastopa Srečne mladine, saj je kar precej ljudi tudi na njihovo glasbo veselo žuralo in ji z zanimanjem prisluhnilo. Po krajšem hip hop plesnem nastopu in pripravi »mašine« so nastopili še The Stroj, ki so s svojim ritmično-vizualnim performanceom navdušili, vendar se je le-ta vse prehitro zaključil. 


Pohvalno je, da so organizatorji Heksenfesta poskrbeli za to, da so vse prireditve bile brezplačne, pokritizirali pa bi tehnično izvedbo samih koncertov. Povsem neprimerna je bila uporaba vizualnih efektov: preobilica umetne megle, stroboskopska luč za bobnarjem in revna ter z glasbo nepovezana razsvetljava z reflektorji so prej motili kot bogatili pogled na oder. Še bolj pa je zmotila zvočna slika, ki je bila pri »predskupinah« vedno dobra, kljub slabi akustiki šotora, pri »glavnih nastopajočih« pa zaradi nama nejasne logike ojačana, zato preglasna in popačena, poleg tega pa škodljiva za sluh, saj smo se vrnili domov s šumi in bolečinami v ušesih. Občina Cerknica si najbrž ne želi nadpovprečnega števila gluhih in naglušnih med svojimi odraščajočimi občani, zato svetujeva, da drugo leto poskrbi tudi za ta del sicer simpatičnega in dobro izpeljanega koncertnega dela Heksenfesta.


Tekst in foto: Aleša & Maša

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.