GONG FEST – festival dveh Goric

gongfest04_003

GONG FEST, ki se letos na območju slovenske Nove Gorice in italijanske Gorice odvija že drugič, se je 4. julija začel v Gorici z jazz koncertom inventivnega bobnarja in tolkalca Zlatka Kaučiča, ki je nastopil s Paul McCandless Quintetom.


Vrhunec GONG FESTA pa je potekal minuli vikend v Novi Gorici, na Kardeljevi ploščadi, prizorišču, ki ga je prav GONG začel uporabljati za koncerte. Začelo se je v petek, 9. julija s koncertom Afričanov Manu Dibanga in Raya Lema. Manu Dibango, veteran in legenda afriške glasbene scene, ter Ray Lemo, ki je znan po svojem inovativnem pristopu do tradicionalne afriške glasbe, sta v Novi Gorici pričarala atmosfero črnega kontinenta in navdušila sicer ne preštevilno občinstvo. Za nadaljevanje zabave so poskrbeli z after partyem v zavodu Mostovna, kjer so glasbo vrteli različni DJji.


V soboto, 10. julija, so nastopili za poznavalce njihove glasbe težko pričakovani Almamegretta. Italijanska skupina je žanrsko mešanica modernih slogov – duba, trip-hopa, reaggaeja in funka – ter tradicionalnih glasbenih slogov iz svojega domačega okolja – južnoitalijanske Campanie. Tudi politično angažirana in družbenokritična besedila podajajo v neapeljskem dialektu, kar je po svoje zaradi težkega razumevanja škoda, po drugi strani pa je po zaslugi dialektalnih besedil zvočna podoba odrapanega in odpetega besedila za poslušalca zanimiva in očarljiva. Univerzalnost njihove glasbe in prepričljiv nastop pa prav tako zadostujeta, da k uživanju pritegnejo tudi nepoznavalce in naključne žurante. Žal jim je bilo vreme izredno nenaklonjeno in zaradi dežja koncerta niso mogli speljati do konca. Ker pa so relativno dobro poznani v italijansko-primorskem prostoru, je ne glede na vreme presenetil katastrofalno slab obisk. Večer se je nadaljeval v Mostovni, s koncertom skupine Bomango in zaključil z Disfunction DJs.  


Zadnji veliki večer, v nedeljo 11., so izven programa otvorili plesalci skupine Birimbao. Glavni nastopajoči pa je bil Joao Bosco, zvezda brazilske glasbe,  z odlično spremljevalno skupino. Kitarist in kantavtor izvaja zelo samosvojo zvrst sambe in bossanove z obilo jazz vplivov. Brez fenomenalne skupine, ki se je odlično izkazala predvsem pri improvizacijah in ritmičnih preskokih, izrazito pa je izstopal predvsem fantastični bobnar, bi nastop bil pri publiki morda manj zagreto sprejet. Tako pa je bilo vzdušje odlično in tudi tisti, ki jim morda žanr bossanove ni preveč blizu, so v glasbi proti koncu koncerta in še posebej ob dodatku vidno uživali.


Žal pa je treba ob bok tem trem glasbeno odličnim, dobro organiziranim in zadostno oglaševanim dogodkom dodati, da je bil odziv poslušalcev odločno premajhen. Resda je bilo potrebno za koncerte odšteti ne prav nizko vstopnino, najbrž pa je sam izbor programa preveč profiliran in premalo populističen, da bi v Novi Gorici imel zadostno zaledje poslušalcev ali da bi pritegnil poslušalce, ki bi v Novo Gorico v večjem številu pripotovali prav z namenom obiskati enega od koncertov. Zato pa želimo več zanimanja in večji obisk dogodku, ki sledi v petek, 23. julija , na sicer trenutno še neznani lokaciji – nastopili bodo Gaudeamus, komorni orkester, ki ga sestavljajo sami odlični mladi glasbeniki iz ljubljanske in tujih glasbenih akademij.


Aleša & Maša  

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.