Festival LENT 2004: Jazz, Madonna in Slavko Avsenik

Global.Kryner

Global.Kryner

V nedeljo 04. julija 2004 zvečer je cela Evropa spremljala finale evropskega prvenstva. Predvsem moški del. To sem opazil že pri sprehodu skozi mesto, ko so v gostinskih lokalih po večini sedele ženske, razen v tistih, kjer so imeli plazme ali TV-je in so spremljali nogomet.

Tudi na Lentu je bilo opaziti bistveno manj ljudi, kot je to običajno. Ne glede na to, je bil Glavni oder na Dravi poln. Ja Zoki … A ne gledaš nogometa? Ne. Zoran Predin,  Žive legende in Fool Cool Jazz Orchestra so peli in igrali, da jih je bilo veselje gledati in poslušati.

Veselje gledati in poslušati je bilo skupino Global.Kryner na odru Jazzlenta. Kaj imajo skupnega: Sinatra, Avsenik in Madonna? Težko vprašanje!? Tudi meni je v tem trenutko težko, ker vam poskušam opisati, kako zvenijo pesmi skupine Global.Kryner. Marmelada. Lahko je marelična, jagodna, slivova, … Lahko  je mešana! In glasba skupine Global.Kryner je mešanica med Avsenikovimi (in ostalimi gorenjskim)i hiti, svetovnimi pop ali rock hiti ter začinjeni z dobro mero jazzovskih (solističnih) vložkov.


Global.Kryner je šesterica glasbenikov, ki so se odločili pristne gorenjske zvoke iz avstrijskih pivskih šotorov prenesti v seriozen žanr world glasbe, pri ustvarjanju obdržati humor in dokazati, da lahko sleherno pesem, sleherno melodijo, naj gre za pop, jazz ali klasično glasbo predelamo, da zveni gorenjsko. Nedvomno je bila to ena najinovativnejših idej zadnjega časa, ki je hite kot so »Something stupid«, »Lady Marmelade« in »Over the moonligh« prikazala v popolnoma novi luči – po Avsenikovo.


Za zabavo na odru skrbijo pevka Anne Marie Höller, ena najboljših avstrijskih vokalistk, ki se je šolala v Los Angelesu in je hkrati veliko odkritje jazz pevke Ellie Wright. Anne je pela že ob boku glasbenih velikanov Huberta Tubbsa (Tower of Power) in Wolfganga Ambrosa. Anton Sauprügl, direktor glasbene šole, je mojstrski harmonikaš in strokovnjak za glasbo Slavka Avsenika. Klarinetist Christof Spörk igra vse od kubanske preko štajerske pa do bolgarske glasbe, pozavnist in tenorist Sebastian Fuchsberger pa je znan predvsem kot šarmanten glasbenik iz »Mnozil Brass«. Thomas Gansch (Vienna Art Orchestra in Gansch & Roses) je trenutno najboljši avstrijski jazz trobentač, kitarist Edie Köhldorfer pa ne groova samo pri Globyl.Krynerjih, temveč je igral že z mednarodnimi jazz zvezdami kot je Stephane Grappelli.

Brez nogometa ni šlo niti med koncertom te skupine, saj so ob koncu finalne tekme na oder prinesli plakat, na katerem je bil napisan rezultat tekme. Sledil je komad, ki sigurno ni bil na programu: Sirtaki. 
Koncert skupine se je končal s splošno veselico in ljudje kar niso hoteli spustiti skupine z odra.

Nekateri smo pot po Lent-u nadaljevali (in končali) v Sodnem stolpu, kjer so se na jam session  zbrali glasbeniki iz različnih odrov, pa tudi gledališčniki in ostali ‘umetniki’.   


Tekst in foto:  Marjan Laznik

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.