Fake Orchestra – Fake World

Fake Orchestra - Fake World

Fake Orchestra – Fake World

Živimo v čudnem svetu. Nepristnem, lažnivem. Polnem goljufij, prevar, ponaredkov, imitacij. Tudi glasbe … In potem pride skupina, ki vse to napove že v svojem imenu. Kakšno čudo je zdaj to? Poslušaš album. In ugotoviš, da njihova glasba ni niti najmanj v skladu z nazivom zasedbe. Da je posmeh vsemu naštetemu. Da je pristna, izvirna, neponarejena. Fake Orchestra…


Fake Orchestra združuje osem odličnih glasbenikov. In cel kup prav tako odličnih glasbenih gostov. Osem oseb pomeni osem osebnosti – različnih, unikatnih. In tudi njihova glasba je posledično taka. Različni ritmi, melodije, stili … Jazz, ljudske – slovenske, turške, hrvaške, bosanske – pesmi pa evergreeni in španske romance. Sem mogoče slišala reggae?


Album je primeren prav za vse. Za zabave željne poslušalce. Ki bodo popevali ob zimzelenih melodijah, Que sera sera, If I Tell You Now in se zavrteli ob Nocoj ali kateri od drugih skladb. Valček, swing, jive, fokstrot  … za vsakega se bo našlo nekaj. Na svoj račun pa pridejo tudi tisti – bolj zahtevni. Ki uživajo ob virtuoznem igranju, improvizacijah…


Fake Orchestra se ravna po načelu: ‘Tudi popularna zabava oz. glasba je lahko poglobljena in  kompleksna – in obratno – avantgardna in eksperimentalna glasba sme biti zabavna!’ In to jim fantastično uspeva.


Težko bi izpostavila samo eno – najboljšo – pesem. Ker so vse posebne in vse sijajne. Zelo zanimiva se mi zdi skladba, pravzaprav skladbi, If I Tell You Now. Sestavljena je iz dveh delov. Prvi If I … je miren, melanholičen; v drugem … Tell You Now pa se pesem razvije v živahnejše, swing ritme. Nenavadno, izvirno, drugače.


Poleg audio posnetkov na CD-ju najdemo tudi fotografije, plakat, opis skupine in najboljše od vsega – štirje videospoti. Enega od njih je režiral Aleš Žemlja, ostale tri pa Brane Bitenc. Vredno ogleda!


Umetniško vrednost ima – poleg glasbe, kakopak – tudi sam ovitek. Papirnat, seveda. Kar je za etno, jazz, alter zasedbe že skoraj pravilo. Z domišljijskimi, živobarvnimi ilustracijami Dragana Radovića, umetniškimi fotografijami priznanega fotografa Žiga Koritnika in z vrhunskim oblikovanjem, za katerega sta poskrbela Samo Lapajne in Daniel Budin.


To so Fake Orchestra. Ali bi morala raje napisati True Orchestra. Ker to so – prava, pristna, resnična zasedba s pravo, pristno in resnično glasbo. Obvezno poslušanje!


Pina Sadar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.