Terrakota – Terrakota

Terrakota - Terrakota

Terrakota – Terrakota

Eksplozivna fuzija zvokov, melodij, harmonij, energij, temperamenta. Morje, v katerega se stekajo različne reke, različne kulture. Dar zemlji – Terrakota.


Po dveh plodnih letih koncertiranja po Evropi in zbiranju materiala je portugalska skupina dočakala tako težko pričakovano – izid svojega prvega albuma.


Skupino žanrsko opredeliti je težko, nemogoče. Reggae, mandinga, chimurenga, latino. Afriški in kubanski ritmi, azijske in arabske harmonije. Kot sončnice iščejo sončne žarke, tako Terrakota stremi k novim stilom, ritmom in melodijam.


Skladbe na plošči so tako raznolike kot skupina sama. Prva pesem Curruputu je na primer afro-latino pesem, odpeta v portugalščini z ženskim vokalom (Romì). Shituation pa je popolno nasprotje – reggae, moški vokal, angleščina. In ko slišimo še skladbo Dear Mama (predzadnji, dvanajsti, komad), prežeto z orientalskimi motivi, s ska ritmi in odpeto z moškim ter ženskim vokalom, še enkrat preverimo, če smo v radio vstavili pravi CD in ne kakšne kompilacije svetovne glasbe.


Raznolikost glasbe, raznolikost jezika. Angleška in portugalska besedila. Slednja je bilo še posebej težko razvozlati, saj zgolj opirajoč se na podobnosti s španščino in na internacionalne besede, težko izluščiš sporočila. A poskusimo! Enakost, boj za pravice, rasizem, svoboda … teme, značilne za afriško glasbo.


Tudi sam zvok zasedbe je nekaj posebnega. Avtohtona afriška tolkala in električna kitara ter bas. Tradicionalno z modernim. Afrika in Evropa.


Ter seveda specifičen glas pevke Romì. Večino skladb pa s svojim »Bob Marley glasom« popestri tudi kitarist Junior.


To so Terrakota. Nasprotja, antipodi, antiteze, diametralnost, pestrost, raznolikost …


Tako kot ljudje; popolnoma drugačni, polni nasprotij, a vsi – lepi.


                                                                        Pina Sadar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.