Ska Factor Positive – kompilacijski CD

Ska Factor Positive - kompilacijski CD

Ska Factor Positive – kompilacijski CD

Založba: Ohoho Records


Založba Ohoho records, ki deluje v okviru KAK Unterhund, je pripravila kompilacijo SKA FACTOR POSITIVE, na kateri se predstavi 11 skupin, ki so si ska izbrale za “svojo” glasbeno zvrst.


Večina skupin uvrščenih na kompilacijo je slovenskih, poleg njih pa se predstavijo še Lost Propeleros in Skupljeni na brzinu iz Novega Sada, Samostalni referenti iz Beograda in Superhiks iz Skopja, s čimer dobimo kar dober prerez izvajalcev skaja na balkanskem področju. Med sloveskimi imeni je prav gotovo kar nekaj zelo prepoznavnih, predstavljena pa je tako “starejša” generacija, ki je na sceni že več kot deset let – Pridigarji, Scuffy Dogs, Elvis Jackson, Skartizani, kot tudi po stažu mlajši Caddies, Red Five Point Star in The Authentics.


Razen Skupljenih na brzinu se vsi predstavijo s po dvema pesmima, zaradi česar je kompilacija primerno dolga in raznorodna, tako glasbeno kot tudi tematsko in jezikovno. Poleg slovenščine in srbščine, se bendi seveda radi poslužujejo internacionalne angleščine, sicer pa so teme besedil zelo različne: od čistih družbenokritičnih kot je Kleriščanska od Pridigarjev, Lies before reality Elvis Jacksonov, Violenc off Caddiesov, upora proti institucijam Police in Helicopter Scuffy Dogsov, poziva k zabavi How to skunk Skartizanov, ljubezenske Mašenka Superhicksov in Why don’t you Red five point star, bolj otožne Bad Mad Man The Authenticsov, o življenju razmišljujoče Živeti se mora Lost Propelerosov, pa do čistih hiperrealističnih zajebancij kot so Toreador Samostalnih referentov ali Vesoljska Scuffy dogsov.


Tudi glasbeno so skupine različno “križane” in se včasih bolj približujejo reaggaeju in dubu, drugič so bliže glasnemu in hitrejšemu punku ter hardcoru, vse izbrane pa so ne glede na staž v svojem glasbenem izrazu dozorele in prepričljive.


Aleša & Maša

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.