Koncert Laibach v Velenju

laibachvelenje1

Dovršen nastop pred napol prazno dvorano


»Laibach poslušam že iz 80-ih let in ko sem bil nazadnje v Sloveniji sem se pozanimal, kdaj bodo nastopali. Videl sem jih že v Helsinkih in ugotovil sem, da so zelo dobri,« so bile besede finskega oboževalca Pettra Lüttgeja. V velenjsko Rdečo dvorano na prizorišče koncerta Laibach, kjer so sicer poleg športnih prireditev ponavadi partyji, je prispel naravnost iz Skandinavije. S pogledom na maloštevilno občinstvo – zbralo se je okoli 1000 ljudi – je še finski Peter dodal, da je slišal, da so Laibach bolj cenjeni v tujini kot doma.


Da dober glas seže v deveto vas, doma pa naleti na gluha ušesa, se je izkazalo ravno zadnjo soboto v maju, ko je pod pokroviteljstvom Šaleškega študentska kluba, kontraverzna slovenska skupina Laibach poizkušala neuspešno ogreti mrtvo občinstvo. Več uspeha je imela celo predskupina The Stroj. Prvinski ritmi iz doma narejenih glasbil so v prvih vrstah prebudili najstniške metalce, ki so se po metalsko razmetavali. Plesno-tolkalna skupina je svoj vnetljiv nastop, ki ga je ves čas spremljala tudi projekcija na dveh panojih, končala po eni uri in požela pričakovane ovacije.


Malce pred polnočjo je pretežno mlado občinstvo zaslišalo dunajsko uverturo, pet minut za tem je na oder v temi prikorakala pet članska zasedba. Oboževalka Laibachov je pred koncertom dejala, da pričakuje, da bodo šokirali. Toda prenovljeni Laibach, ki so v okviru slovenske turneje WAT predstavili novi album, niso šokirali. Še manj … s  popolnoma dodelanim nastopom in pevskima okrepitvama – dve dekleti, ki sta strumno bobnali in se ju ne bi sramovala niti nova evrosong zvezda Ruslana – jim ni uspelo razživeti občinstva. Ob robu Rdeče dvorane, se je sicer z elementi rave plesa pozibaval mladenič. Povedal je, da imajo Laibachove pesmi izjemen ritem, žalosti pa ga, da nihče ne pleše. Kljub temu se je v prvi vrsti že prej zbranim metalcem pridružil eden redkih starejših ljubiteljev, ki je pijano z dvignjenimi rokami pozdravljal dovršen nastop slovenskih legend alternativne glasbe.


Po dobri uri so se Laibach poslovili, toda tako želenega ‘We want more’, kot ga je bilo slišati pri The Stroj, ni bilo. Oder je bil še vedno osvetljen, sledili sta še dve pesmi in medel aplavz občinstva. Mlado občinstvo in slab obisk gre verjetno pripisati organizatorjem, ki koncerta niso dovolj oglaševali. Toda koncert je treba jemati tudi v luči Velenja, kajti po besedah domačinke, ki je doživela koncert Laibach prvič, jo preseneča, da se je zbralo sploh toliko ljudi.


Petra Bezjak


foto: Aleš Serajnik – sergio

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.