Hoobastank – The Reason

Hoobastank - The Reason

Hoobastank – The Reason

In zdaj je tu – drugi album kalifornijske zasedbe Hoobastank. Dokaz, da niso le muha enodnevnica. Da niso le bleda kopija Incubus. Da se ne držijo vedno istih, že tako uhojenih poti. Da so pripravljeni narediti novo gaz. Da so skupina, ki ima kar najboljše dispozicije, da postane klasika (punk) rocka.


Veliko mladih skupin že s prvencem doseže uspeh, vrhunec, slavo. Pri drugem albumu se držijo formule, ki jih je že na začetku ponesla na vrh, ni več izvirnosti in skupina samo še pada – v glasbi, uspehu, popularnosti. Kakorkoli že, pri Hoobastank se je naredilo ravno obratno. Zdi se, da se še vedno vzpenjajo proti vrhu. Z novimi pristopi, z novimi uspešnicami in nenazadnje – z novim albumom.


Z omenjeno ploščo so naredili velik korak naprej. Na albumu Hoobastank, s katerim so več kot dve leti nazaj debitirali, so se pri vseh pesmih držali istega vzorca in se na čase – resnici na ljubo – nekoliko ponavljali. The Reason pa je bolj raznolik. Eksperimentiranje z zvokom, aranžmaji, raziskovanje novih razsežnosti zvoka …


Hoobastank gredo v skrajnosti – udarni, ‘hard’ komadi in balade. Njihove pesmi so kot ljubezen, ki je snov večine skladb. Romantika, nežnost, sanjavost, spet drugič prepiri, jeza, nesoglasja.


Zvok je trši, kot smo ga bili vajeni. Poudarek je predvsem na kitarah – akustičnih in električnih. Zasluge gredo predvsem kitaristu in piscu komadov Danu Estrinu. Aranžmaji so se spremenili, ostal pa je specifičen in tako značilen vokal pevca Douga Robba. Ali ga obožujete ali pa vam gre ne živce.


Če bi morala izbrati najboljši komad, bi bil to verjetno prvi singel Out of Control. Gre za enega udarnejših komadov na albumu. Saj že naslov pove vse. Situacije, podobne tej, opisani v besedilu, neredko doživljamo tudi sami. Pa ne samo s partnerji, tudi med prijatelji, sorodniki je pogosto, da ne izpolnimo pričakovanj, ne vemo, kaj smo naredili narobe…


Večino besedil je precej običajnih, skoraj klišejskih. Glavna tema je, kot sem že omenila, ljubezen. Med prijatelji in med ljubimci. Ustvariti idilično zvezo, jo obdržati. Neodvisnost, obžalovanja, čustvovanja. Besedila lahko berete namesto Doktor Romana –  poleti, na plaži. Če niste pristaš romantičnih zgodb, pa se v besedila raje ne poglabljajte in se raje prepustite zgolj glasbi.


The Reason – razlog. Ti si razlog zame (iz komada), ljubezen je razlog za življenje, je The Reason razlog za novo platinasto ploščo? Tega ne vem, zagotovo pa je zadosten razlog za poslušanje. In uživanje ob dobri glasbi.


Pina Sadar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.