HIP HOP KUH’NA

HIP HOP KUH'NA

HIP HOP KUH’NA

Kompilacija


Založba: NIKA records


Nika records je izdala kompilacijo, za katero v predstavitvenem materialu razglaša, da predstavlja “17 najboljših skladb (in 5 skitov) najvidnejših predstavnikov domače hip hop scene”. Sicer lahko rečemo, da imamo pred sabo kar lep zbir aktualnega slovenskega hip hopa, vendar se ne moreva znebiti občutka, da je vseeno izbira glede na slovensko hip hop sceno omejena in da je zato govoriti o najvidnejših predstavnikih nekoliko pretenciozno.


Na kompilaciji so predstavljeni s po enim komadom N’Toko, Ironic Tronic, Valterap, Eyeceeou, T-Set, Unknown, Barski spomeniki, Klemen Klemen, Pižama, Trkaj, King & AP, Medz’l, Laganee, Samo Boris, Z.Ieban.E. TM, Ballau in Kosta. Štirje pa se predstavijo še s skiti, intro in outro sta N’Tokova, pred svojima komadoma pa odskitata še Valterap in King. Odlično je sicer, da je Slovenija v tej kuh’ni lepo geografsko pokrita, čeprav so še bele lise, ki bi se lahko kako zapolnile. Ostaja pa vprašanje, kaj je cilj te kompilacije.


Prvi vtis, ki ostane tudi še pri naslednjih poslušanjih je, da je vsega pomalo malo preveč. Glede na to, da se že sam koncept kompilacije navezuje na kulinariko (vsak izvajalec se predstavi s po enim bolj ali manj užitnim receptom), pa uporabimo še mi to metaforiko. Vsakdo, ki obvlada umetnost kulinarike, ve, da mora biti vsak obed skrbno pripravljen od začetka do konca, če hočemo, da bo tudi skupni vtis odličen. In da je težko ustvariti odličen vtis, če je kuharjev preveč. Tudi če je vsaka jed v svojem žanru pri samem vrhu top lestvice, te lahko od preobilja na koncu pošteno boli trebuh.


Včasih hudo vsekajo razlike v produkciji med komadi, ki si sledijo, in zvočno prehitro okarakterizirajo enega za boljšega kot drugega. Tako se od poslušalca zahteva res tenko uho, da ta prepozna vrednost tudi slabše obrušenih diamantov. Ne glede na to, da so freestyle prepustili mojstrom le-tega, se sprašujeva, ali mu je res mesto na taki kompilaciji, ker po najinem mnenju vržejo iz ravnotežja celoto.


Če se omejimo na golo izvajanje MCjev, brez upoštevanja produkcije in drugih elementov, pa lahko vse prisotne na kompilaciji pohvaliva, saj na slovenski sceni za slovensko besedo in družbeno bedo prav hip hoparji zadnje čase največ naredijo.


Aleša & Maša

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.