Babje (z)godbe na gradu

katalena_001

Kranj, 24.6.2004


Ljudska glasba se je vedno prenašala od ust do ust. Lahko jo poslušaš po radiu, bereš zapisana besedila, kupiš ploščo s tovrstno glasbo, a nikoli ne bo tako pristna kot pri neposrednem stiku, med ljudmi. Včasih so ob praznikih sedeli ob ognjiščih in peli. Sedaj na predvečer praznika skačemo ob odru. In pojemo … s Kataleno. 


O Kataleni vemo skoraj vse. Ker so fenomen slovenske glasbe, kot radi rečemo. Ker so dosegli skoraj nemogoče. Uspeli so z glasbo, ki pred njimi ne veljala ravno za popularno. Z ljudsko glasbo. In verjetno se gre prav njim zahvaliti, da postajajo podobni projekti oživljanja slovenske zapuščine vse bolj popularni in pogosti.


In tako so prišli v Kranj. Na multikulturni festival Carniola. In seveda – tako kot vedno – navdušili.


Na oder stopi šest postav. Nasmejanih, drugačnih, posebnih. To so Katalena.


Tokrat se zasedba predstavi v malo drugačni postavi. Kje je Boštjan Gombač, brez katerega si skupine res ne moremo predstavljati? »Na nastopu s Terra folk v Avstriji,« nam je kasneje pojasnila pevka Vesna. A naša skeptičnost je odveč, ker praznine ni čutiti. Boštjana več kot odlično nadomesti priznan saksofonist Vasko Atanasovski, ki je s Kataleno sodeloval tudi pri nastanku zadnjega albuma Babje leto. In požane veliko navdušenje. Z virtuoznim igranjem na različne instrumente. S prisrčnostjo, z velikim nasmehom. Kar je za Kataleno že prepoznaven znak.


Ko smo že pri zaščitnih znakih, ne moremo mimo Vesne Zornik. Pevke, brez katere Katalene ne bi bilo. Pa ne samo zato, ker je pevka. Zato, ker posreduje tisto energijo, ki je tako potrebna, da koncert uspe. Ker s svojo živahnostjo, nenavadnostjo, z glasom vedno očara. Poslušalce ali gledalce…


A Katalena ni samo Vesna. Katalena so tudi Boštjan, Polona, Tibor in Robert. Vsi so enako pomembni. Vsak zase odličen glasbenik, kot celota – odlična skupina.


Čeprav naj bi na nastopu predstavili aktualno ploščo Babje leto, slišimo tudi nekaj pesmi iz prvenca (Z)godbe. Odpravimo se na potovanje po slovenskih pokrajinah, odpremo zaprašene skrinje starih ljudskih pesmi, zaplavamo tudi v bolj moderne vode, se prepustimo glasbi in energiji, ki preplavita grajsko dvorišče.


Seveda ne gre – za kranjske prireditve tako značilnih – tehničnih težav. »Imeli smo nekaj težav z zvokom. Zaradi tehničnih težav nam ni uspelo narediti »sound checka«. In zato smo imeli rahlo uničen prvi del koncerta. Ampak potem se je vse uredilo in končali smo zmagovalno. Publika je bila zadovoljna, mi smo bili zadovoljni,«  komentira Vesna.


Kranj je postal bogatejši še za en kvaliteten koncert. Še za eno nepozabno glasbeno (z)godbo, še za en prijeten večer.


Če ste zamudili Kataleno, ni razloga za žalost. Poleti čaka Kataleno ogromno koncertov. Velikih, majhnih, po Sloveniji in v tujini. Razpored le-teh si poglejte na uradni strani (www.katalena.net).


 »Mi smo Katalena in igramo ljudsko muziko,« se složno, v en glas, poslovi Katalena.


Pina Sadar


foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.