Anavrin – Juice!

Anavrin - Juice!

Anavrin – Juice!

Ste žejni? Žejni glasbe, udarnih ritmov, svežih napevov? Tu je Juice!, prvenec mlade ljubljanske skupine Anavrin. Kakšen okus ima sok, zmešan iz različnih glasbenih stilov, osebnosti, zvokov… Bi ga poskusili?


Zadnje dni je Anavrin vroča tema. Med prijatelji, na forumih, v glasbenih krogih. Ali je skupina le bleda kopija že uveljavljenih slovenskih skupin in neprepričljiva mešanica glasbenih slogov ali pa je nov, svež veter na glasbeni sceni in favorit za veleuspešno kariero?


Polemike so in ostajajo. Ker je skupino težko oceniti. Ima potenciale, veliko potencialov, ki ji dajejo prednost pred konkurenco in prav toliko minusov. Kateri so ti potenciali in minusi?


Anavrini imajo specifičen zvok. Poleg klasične postave zvočno sliko dopolnijo saksofon in številni instrumenti – tolkala, violina, viola, harmonika. Slednjo na plošči igra Lojze Slak. Če je odlično odigrana harmonikarska paritura dovolj za dober komad, pa boste presodili sami.


Posebno poglavje je tudi vokal. Glas pevca Damirja Lisce je hkrati najmočnejši in najšibkejši člen skupine. Do izraza pride predvsem pri udarnejši komadih, balade in mirnejše skladbe pa mu niso ravno pisane na kožo.


Ste naveličani plehkih besedil in že zdavnaj izpetih tem? Ljubezen v vsakem komadu, ljubezen v vsaki kitici, ljubezen v vsakem verzu. Potem imamo nekaj za vas. Naslovu albuma primerno, najdemo na plošči raznolika in v večini primerov tudi kvalitetna besedila. Snov črpajo globlje, pri filozofiji, sporočila so zavita v metafore. Enkrat bolj, drugič manj uspešno…


V sorazmerju s pestrimi besedili je raznolik tudi glasbeni stil. Oziroma glasbeni stili. Kar ni nujno slabo. Niti nujno dobro. Žanrsko opredeliti skupino je praktično nemogoče, saj v njem najdemo tako malo trše, hard, ritme, pop balade in mešanice obeh. Že prej sem omenila svojo preferenco do prvih. Ker je to glasba, s katero so začeli; to je glasba, ki jim je dala prepoznavnost, markantnost. Je komercializacija, plavanje v pop vodah,  res potrebna? Eksperimentiranje z žanri lahko obrodi sijajne rezultate, večkrat pa te lahko zanese v napačno smer. Nenazadnje, tudi juice je velikokrat okusnejši, če je v njem stisnjena le ena vrsta sadja, se vam ne zdi?


In potencialne uspešnice? Prvi singel Mi laže v obraz je že na dobri poti, da to postane. Efektivni videospot, učinkovito sporočilo in zanimiv instrumentalen aranžma. Enake možnosti ima tudi komad Pri filozofiji pa bolj mirna skladba Mesto spi in seveda že vsem dobro znani V krvi senc.


To je Juice! Juice, ki so ga pripravili Anavrini. Marsikdo ga bo popil v enem požirku, spet drugemu ne bo šel tako zlahka po grlu. Vsekakor pa je začetek dober. Pustimo se presenetiti … in Anavrini bodo presenetili nas.


Na katero stran se bo v prihodnje nagnila tehtnica? Bodo fantje izkoristili svoje potenciale, dispozicije ter ostali zvesti svoji glasbi in sami sebi ali pa se bodo pustili zavesti na napačne poti? Možnosti sta samo dve – ostati v senci, v sivem povprečju … ali pa se dvigniti, povzpeti višje. Narediti korak naprej, odpreti novo poglavje … In to je odvisno le od njih samih.


Do takrat pa uživajte ob poslušanju plošče in … na zdravje!


Pina Sadar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.