5ing z Danijem in Jožetom (Big Foot Mama)

foto: Mateja Kosi

foto: Mateja Kosi

Pred novinarsko konferenco, ki so jo priredili Big Foot Mama včeraj v prostorih športno rekreacijskega centra Triglav za Bežigradom, smo se Dani, Jože in jaz odločili, da se gremo en tak ‘hitri’ peting … O Big Foot Mami, o novi plošči. Pa tudi nekaj o svežih vtisih s koncerta Lennyja Kravitza in nogometni tekmi, ki so jo priredili. Skratka – naj se 5ing začne!!


Mi lahko povesta kaj o novi plošči? Zakaj nova plošča, zakaj sedaj, zakaj peting?


D: To je naša že peta plošča, zato tudi 5ing. Uradna verzija. Pač je zdej eno novo obdobje pri nas, v Big Foot Mami. Postava se je rahlo zamenjala. Iz nas so kar vrele ideje, komadi, avtorske zadeve, predvsem iz Alena. Na tej plošči smo se vrnili h koreninam, k naši prvi plošči. Zvok na plati je zelo surov, zelo dinamičen.


Prvinski?


D: Ja, ja. Saj sedaj se to vrača. Veš, če malo spremljaš kaj je zunaj, v tujini, je spet to, ta neka ‘surovost’. Tako, da to bo še prišlo k nam.


Zakaj 5ing?


D: To se je Grega spomnil. Ker po navadi Big Foot Mama vabi svoje oboževalce na party z Big Foot Mamo. After. To pomeni, da se morajo potem še vsaj enkrat vrniti, če pride samo do petinga. (smeh)


Kaj pa avtorstvo skladb? Samo Alen?


D: Alen ja. Saj to ni problem, neko avtorsko delo in to. Ampak Alen je imel največ nekih idej, pa najbolj so bile take, korenite. Ubistvu na koncu, v končni fazi naredimo komad tako, da  vsi prisustvujemo in sodelujemo in prihaja tudi do raznih sprememb v aranžmajih. Celotna Big Foot Mama. Pa še Grega in Zoki imata en komad skupaj. Ena taka laganica. Pa Bandiera Rossa, ki je pa tako ali tako že naša ‘traditional’.


Zdaj sledijo koncerti?


D: Koncerti so že skos. Tako da naslednji je Rock Otočec (sobota), pa potem te večje zadeve, Kranjska noč pa tako.


Vse se da poiskat na vaši spletni strani? Ki je obnovljena.


D: Ja, bi mogoče Jože še kaj o tem povedal, ker do sedaj ni povedal še nič.


J: A ti je stran všeč?


Ja meni je. Čeprav je mogoče težko najti kaj – moraš zelo ‘čekirat’ vse, pa z miško iskat, kje se kaj premakne, ko se česa dotakneš …


J: Ja stran je namenjena ravno temu. Nekako smo si zamislili, da je to pač naša hiša in v tej hiši se dogajajo te stvari, ki se dogajajo z nami. Notri so slike, pohištvo, omare. Na omarah so police s knjigami, v knjigah najdeš razne zadeve. Potem greš še malo v kuhinjo pogledat stvari … Želeli smo narediti stran bolj dinamično. Ravno to, da sam gledaš in sam iščeš zadeve. In ko eno najdeš, je spet zamenjana in jo najdeš nekje drugje. Ni se nam zdela najbolj fina ideja, da mogoče damo po alinejah vse skupaj, pa da samo vidiš pa vtipkaš, tako kot ima to večina. Hoteli smo narediti malo bolj tako, pač, glede da smo sedaj v dobi računalniških iger – da malo iščeš, hodiš po sobah in malo brskaš. S tem stran narediš malo bolj dinamično in neka podoba traja malo več časa. Tako kot se v hišah dogajajo stvari. Saj ni vse vedno ena in isto, vedno se nekaj dogaja.


Pa res dogaja?


J: Dogaja, dogaja! Z nami se vedno nekaj dogaja. (smeh)


Ste bili včeraj na Lenny-ju? Predskupina je tudi bolj ‘surova’.


D: Jaz sem žal predskupino zamudil. Ravno so končali, ko sem prišel. Ja, kdor je Lenny-ja poslušal, mu je jasno. Bas direktno v mizo, surovost in take stvari. The best, res! Kar se tega tiče, ja. Čeprav nas je malo presenetil z neko improvizacijo skoraj pri vsakem komadu. Je bil komad, pa potem še en komad improvizacije.


Jamming?


D: Ja. Jaz sem recimo pogrešal ‘Mr. cab driver’ pa take komade. Drugače pa je bilo veliko starih komadov.


Danes je tu nogomet ali kako?


D: Ja, mi imamo danes tu še športno udejstvovanje.


Zato so potovalke z vami?


D: Tako, tako. (smeh) Skušali se bomo spopasti z novinarji pa s kom še?


Z glasbeniki.


D: Ja saj mi smo glasbeniki!


A samo vi boste igrali?


J: Ne, jaz nisem glasbenik. (smeh)


D: Veš, ne moremo samo nažigat pa to, moramo tudi malo športat. Pa lahko potem združimo vse to.


Imata še kaj za povedat?


J., D: www.bigfootmama.net. Vabimo vse fane na stran in na 5ing z Big Foot Mamo!


Najlepša hvala!


Tanyisha

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.