Razstur – skejterski in glasbeni dogodek

razstur_003

Teden Mladih 04, Kranj, 8.5.2004


Pričakali smo Teden mladih, (letos jubilejni, deseti po vrsti) in s tem tudi urbani dogodek, ki je potekal že peto leto zapored, poimenovan Razstur. Dan (8. 5. 2004) je bil namenjen vsem nadobudnim mladim, ki se želijo zabavati, imajo radi veliko adrenalina in nenazadnje dobro glasbo. Prav Razstur privabi veliko obiskovalcev, ki spremljajo trike, se čudijo pogumu ali pa se na prizorišču ustavijo zgolj iz radovednosti.


Prireditev se je uradno začela okoli dvanajste ure, a najbolj zagrizeni so prišli, prav tako kot lani, že mnogo prej. Opaziti je bilo predvsem mlajše navdušence, ki so z veseljem priskočili na pomoč pri postavljanju skate objektov in drugih malenkostih, ki so še manjkale.


Okoli druge ure popoldne pa je šlo za res. Na odru so kot presenečenje zaigrali Kranjčani Escape, ki so se domači publiki predstavili z novo pevko. Zaigrali so nekaj svojih skladb ter tudi priredbo “Shut up”, ki je že postala stalnica na njihovih nastopih.


Kaj kmalu pa so oder zavzeli mariborski Low value, ki so z udarnimi ritmi dali vedeti, da niso kar tako. Prvi nastop v Prešernovem mestu je bil zanje predstavitev gorenjski publiki, ki jih je sprejela z odobravanjem.


Istočasno, ko so igrale skupine na odru, so torej najbolj pogumni pokazali, kaj znajo. Opaziti je bilo, da so se nekateri za ta dogodek zelo dobro pripravili. Marsikdo se je pokazal z novim skejtom, oblačili ali pa trikom, ki ga je študiral kar nekaj časa. Razstur je znan po tem, da ga obiščejo tudi številni skejterji iz ostalih delov Slovenije in tudi tokrat niso zatajili. Bili smo priča številnim skokom, pri katerih nam je zastajal dih. Manjkali pa niso niti tisti, ki se raje kot z rolko, trike izvajajo z rolerji. Opazovali smo skoke preko avtomobilov; nekatere posrečene, spet druge ne. Vsekakor je bilo zanimivo opazovati, koliko volje in energije je v teh mladeničih (mladenke so bile v manjšini oz. jih na skejtih ni bilo zapaziti), ne obupajo niti, ko se poškodujejo, podrgnejo kolena, si zvijejo gležnje. Bolečina je pač sestavni del tega športa in prav zato jim lahko le čestitam za pogum, ki ga premorejo.


Udarno so zaigrali tudi Celjani Multiball, ki so tik pred izidom njihove prve plošče. Fantom ne manjka energije, njihov pevec pa poskrbi, da se na odru vedno kaj dogaja. Iz Radelj ob Dravi so prišli nu-metalci C.R.A.S.H., ki so nekatere izredno presenetili. Dolga pot, ki so jo prevozili do Kranja torej ni bila zaman, saj so si prav zagotovo pridobili še kakšnega navdušenca njihove glasbe več.


Napetost se je vedno bolj stopnjevala, začeli smo že pogledovati, kdaj se bo zgodilo tisto, zaradi česar Razstur je razstur. A med koncertom gostov iz Srbije, X-centar, tega še nismo dočakali. Tudi njih je publika sprejela odlično, kot že vse nastopajoče poprej.


Kot zadnji pa so nastopili Ljubljančani Anavrin, ki so prav tako predstavljali skladbe iz prihajajoče plošče. Njihov koncert je bil vrhunec večera, opaziti pa je bilo tudi številne navdušence, ki so (že) znali ves njihov repertoar na pamet. Očitno je, da imajo kar nekaj fanov, ki so jih spremljali tudi v Kranju.


Kot že rečeno, pa se je med njihovim nastopom tudi zgodilo tisto, kar na vsakem Razsturju vsi najbolj pričakujejo. Bil je čas, da se skejterji “znesejo” nad avtomobili; torej jih razstavijo na prafaktorje in razbijejo vse, kar se razbiti da. Pogled na to je bil vsekakor zanimiv in dodam lahko le to, da od dveh avtomobilov, ki sta bila prej namenjena za skoke čeznju, ni ostalo veliko.


Na dogodku je bilo v prvi vrsti prostor za izvajanje razno raznih trikov, glasba je bila pač tu na drugem mestu. A nikakor zaradi tega nastopajoče skupine niso bile za karkoli prikrajšane ali nezadovoljne – ravno obratno, zdelo se jim je zanimivo, da so svojo glasbo lahko poslušalcem predstavili tudi na tak način.


Kljub nekaj tehničnim težavam, ki so jih nekateri imeli med svojimi nastopi, so se izkazali prav vsi. Glavni organizator dogodka Mitja Okorn, je bil prav zagotovo tudi tokrat lahko zadovoljen, saj mu je ob pomoči sodelavcev zopet uspelo narediti dogodek, o katerem se bo še kar nekaj časa govorilo in pisalo.


Še enkrat pa naj pohvalim vse pogumneže, ki so prišli, pokazali kaj znajo, in s tem poskrbeli tudi za zabavo ostalih. Upam, da se v še večjem številu vidimo tudi naslednje leto.


Več fotografij pa najdete na sledečih naslovih:


http://www.vinsek.si/jaka/raztur


http://gallery.klub-studentov-kranj.si/2004-05-08-teden_mladih_tretji_dan-raztur


http://www.razstur.skejt.com/


Nina Jenko


foto: Jaka Vinšek in Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.