Magnifico in Soul Fingers na Tednu mladih

magnifico_006

Teden Mladih 04, Kranj, 8.5.2004


»Kva jim je? Za Teden mladih nam naštimajo same fosile,« se je govorilo med mladimi Kranjčani. S tem so seveda mislili na 3. večer Tedna mladih – na nastop hrvaške skupine Soul Fingers in starega mačka slovenske glasbene scene – Magnifica. A so na koncert še vseeno vsi prišli. In prepričana sem, da po sobotnem koncertu nima prav nihče (utemeljene) pripombe nad izbiro bendov. Še več, ugotovili smo, da se lahko od starejših in bolj izkušenih še marsikaj naučimo. Kako narediti dober žur, na primer.


Soulfingersi so na slovenskih koncertnih odrih že prava zvezda stalnica. Pa vendar nas vedno očarajo s svojim originalnim nastopom, z odlično glasbo in z neverjetno energijo, ki jo posredujejo publiki.


Tudi sobotni nastop ni bil izjema. V uri in pol so nas dodobra ogreli z glasbo »zlatih šestdesetih«, s klasikami Jamesa Browna, Arethe Franklin, Otisa Reddinga, Sama & Dava, Princa in Beatlov. Zvoki soula in funka so na občinstvo delovali kot sonce – kmalu nam je, kljub nenormalno nizkim temperaturam, postalo vroče in navdušeno smo se pozibavali v živahnih ritmih ter popevali legendarne uspešnice.


K bolj pristnemu skoku v šestdeseta so pripomogla tudi atraktivna oblačila, ki so jih nosili člani zasedbe. Še posebej je navdušil ženski del skupine – v ultra kratkih oblekicah sta bili back-vokalistki deležni precej odobravajočih pogledov.


Z bučnim aplavzom smo si izborili še dodatek, potem pa je 12-članska zasedba prepustila oder glavni atrakciji večera – Magnificu.


Peder, čefur, sexy boy, Robert Pešut – Magnifico… Kontraverzni pevec, ki vedno poskrbi, da ga ne pozabimo in na svojih koncertih znova in znova navdušuje. In tudi tokrat nas ni razočaral. Skoraj ponarodele pesmi kot so Silvija, 24000 poljubov, Revolution Is My Solution, Ljubljana – Portotož, In ko enkrat bom umrl …, malo poseben smisel za humor ter nova spremljevalna skupina Turbolenza so formula za nepozaben koncert.


Poleg legendarnih uspešnic sta najbolj zažgali skladbi Hir aj kam hir aj go, ki jo najdemo na aktualnem albumu Export-Import, ter priredba evrovizijske popevke Samo ljubezen, ki jo v originalu pojejo Sestre.


Še posebej moramo pohvaliti spremljevalno skupino Turbolenza, ki jo sestavljajo sami odlični glasbeniki – Schatzi, Anže Langus, Mate Brodar, Miha Hawlina, Denis Beganovič ter Matej Rihter.


Majhen minus koncerta je bilo le ozvočenje pa vendar – prišli smo zaradi dobre glasbe ter zabave – in tega res ni manjkalo.


Oh, hvala, ti hvala, za lep spomin, za vse, kar si nam dal! Bilo je lepo, in nismo imeli kaj izgubit, bilo je toplo, in nismo imeli kaj dobit. (iz pesmi Silvija)


Pina Sadar


foto: Anže Marn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.