Lenny Kravitz – Baptism

Lenny Kravitz - Baptism

Lenny Kravitz – Baptism

Virgin records – Dallas


Končno, bodo rekli nekateri, ki so nestrpno čakali na nov Lennyev izdelek. Sedaj je Baptism, plošča, sestavljena iz trinajstih skladb, pred nami. In čas je, da se ji malo bolje posvetimo.


Že na samem začetku gospod(ič) pove, da ni za v staro šaro, saj začne s skladbo »Minister of rock’n’roll«. Besedna zveza, ki mu je pred časom vsekakor pripadala, tudi dandanes še ni povsem neuporabna. Že v drugi skladbi »I don’t wanna be a star« pa nam poje o tem, da noče biti zvezda, da želi ostati zvest le svoji kitari. Prvi dve pesmi torej ne gresta povsem skupaj, lahko pa rečem, da sta obe narejeni v njegovem značilnem stilu.


Pevec pa zopet ni (po)skrbel le za tiste, ki so jim ljubši trši ritmi, ampak je postregel tudi z nekaj baladami, ki ponavadi raznežijo vsako žensko srce. Meni najljubša iz zadnje plošče je vsekakor »Calling all angels«.  »Lady« pa je menda posvetil sami Nicole Kidman, s katero je med drugim tudi imel bližnja srečanja. Ni potrebno poudarjati, da se njegovim čarom niso mogle upreti tudi številne druge pevke, igralke in manekenke, zatorej ni čudno, da mu »nasede« prav vsaka predstavnica nežnejšega spola. S svojo pojavo, različnimi »odštekanimi« frizurami in zanimivim stilom, nas vedno očara.  In drage dame, verjemite, da vas ne bo pustil ravnodušnih, če si boste pogledale slike, ki so na plošči.


Pri skladbi »Storm« se mu je pridružil tudi reper Jay-Z, na plošči pa ne manjka niti naslovna pesem, ki se trenutno vrti po različnih glasbenih lestvicah, »Where are we runnin’?«.


Izpostavila pa bi še naslovno pesem, »Baptised«, v katero se odlično vklopi tudi naslovna stran izdelka, saj je na njej pevec v krvi, kar je razumeti kot krst ljubezni, hkrati pa je poskrbel tudi za novo spletni stran, www.lennykravitz.com, ki je prav tako v stilu Baptisma.


Če pomislim, da je ploščo odpel, produciral, napisal in aranžiral Lenny sam, vsekakor ni dvoma, da je narejena z dušo in srcem, ki sta vidna na samem izdelku. Če se v sama besedila poglobite, morda včasih niso najbolj smiselna, pa vendar. Lenny zna. Čeprav je v svojem življenju naredil že toliko glasbe, hitov, nas zna še vedno presenetiti. Sicer na Baptismu ni odkril česa pretirano novega, kar je morda še celo bolje. Če bi preveč eksperimentiral in poizkušal svoji značilni glasbi dodajati druge zvrsti, bi lahko vse skupaj pokvaril, tako pa nam je kljub vsemu všeč. Nakup plošče je torej stvar vsakega posameznika, a zdi se mi, da če boste zanjo odšteli nekaj tisočakov, vam ne bo žal.


Najnovejši cd pa bo predstavljal tudi na ljubljanskem stadionu za Bežigradom, 22.6.2004 in takrat ga prav zagotovo ne smete zamuditi.


Nina Jenko

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.