Katalena – Babje leto

Katalena - Babje leto

Katalena – Babje leto

Založba: Dallas records


Ljudske pesmi so zlata zakladnica melodij, ki kažejo značaj naroda, pravi stara ljudska modrost. Če je temu res tako, se nam ni treba bati za Slovence! Ravno pred vstopom v Evropsko unijo, ko je spet aktualno nacionalno vprašanje, smo dobili nov ‘izbor’ sodobnih priredb ljudskih pesmi imenovan Babje leto. Vse čudovite priredbe, izvirni aranžmaji in virtuozna izvedba so produkt šestih nadebudnih glasbenikov, združenim pod imenom Katalena.


Kot je zapisano na izvirno in estetsko oblikovanem ovitku, pomeni babje leto čas, ko se poletje zavleče v jesen. Indijansko poletje pa je pri Kataleni očitno nekoliko daljše, saj poletju 2001, ko je skupina prvič zaigrala skupaj, kar ni videti konca. Pravzaprav ravno nasprotno, skupina z leti postaja še bolj produktivna in priznana ter vse bolj izpolnjuje svoj namen- širiti in ohranjati ljudsko izročilo. 


Babje leto je izšlo pri založbi Dallas letošnjega aprila. Zasedba je pred tem že izdala debitantski album (Z)godbe (2002) in z njim prebudila zanimanje za slovensko glasbeno dediščino.


Bogatost ter raznolikost le-te je na albumu še kako očitna. Med enajstimi skladbami, ki po izvoru prihajajo iz štirih slovenskih pokrajin (iz Prekmurja, s Koroške, z Gorenjske in Bele Krajine), obravnavajo številne tematike. Smrt, ljubezen, družinske odnose, vojne … tematike, ki so dandanes prav tako aktualne kot so bile nekdaj.


Vse pa so izrazito ‘katalenske’ –  popestrene s sodobnimi ritmi (jazz, funk), z zanimivim in malo nenavadnim glasom pevke Vesne Zornik ter mojstrsko odigranimi instrumentalnimi partiturami.


Posebno izstopajo pihala, ki jih igra Boštjan Gombač, sicer tudi član etno zasedbe Terrafolk. Prav rezki zvoki klarineta in piščali dajejo Kataleni tako specifičen zvok.


Seveda ne smemo pozabiti tudi ostalih; kitarista Boštjana Narata, bobnarja Roberta Rebolja, basista Tiborja Miheliča in klaviaturistke Polone Janežič, ki poje tudi spremljevalne vokale.


Podrobnih analiz ter interpretacij posameznih pesmi ne bom pisala, saj se mi to ne zdi potrebno. Kot razlaganje humorja – prehitro izgubi čar.


Morda bi izpostavila le skladbo Široko more i Dunaj, ki je izmed vseh na plošči, name naredila največji vtis. Omenjena skladba se že dalj časa vrti po različnih radijskih postajah, pred kratkim pa je bil zanjo posnet tudi zanimiv spot. Govori o junaku, ki na galeji vesla nazaj domov. Polna je zanimivih glasbenih iger različnih instrumentov in nas očara s prisrčnim besedilom ter razgibano melodijo.


V času poplav elektronskih ritmov, po vzorcu narejenih popevk, polnih že zdavnaj izpetih tem, je Babje leto pravi balzam za naša ušesa. Katalena nas je znova opomnila, kako pomembno je ohranjanje zlate zakladnice melodij, ljudske glasbe, saj vendar predstavlja (pomemben) del naše zgodovine.


Upamo, da se bodo pesmi pogosto vrtele na radijskih valovih in osvojile širšo, predvsem mlado, populacijo, ki okužena z drugimi nacionalnimi melosi, pozablja na prvobitno glasbo svojih prednikov.


Pina Sadar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.