Fl-ETNO, prij-ETNO, kvalit-ETNO

2004_05_13_katalena5

Trikrat etno ali Back of the Moon, Terra folk in Katalena v Križankah


Tri različne glasbene skupine, trije različni pristopi, tri popolnoma drugačne glasbene celote, ki stremijo k istemu cilju – ljudem približati etno glasbo. Back of the Moon, Terra folk in Katalena. Skupine, ki jih je močna vez, želja po ohranjanju glasbenega ljudskega izročila, združila na festivalu svetovne glasbe Druga  godba, ki letošnje leto praznuje jubilejno dvajseto obletnico.


Škotska zasedba Cliar, ki je naj bi nastopila na omenjenemu koncertu, je bila zaradi smrti v skupini primorana odpovedati nastop. Tako so nas v svet škotske glasbe popeljali njihovi sorojaki Back of the Moon. Kvartet prihaja iz Glasgowa in je z igranjem škotske tradicionalne glasbe v svoji domovini dobro poznan.


Avtohtone dude ter gosli v kombinaciji s klavirjem in kitaro nam pričarajo svojevrsten in zanimiv zvok. Zvočno sliko dopolni vokal, ki je iz pesmi v pesem drugačen, saj se v petju izmenično preizkušajo vsi člani zasedbe. Keltski melos, čarobni zvoki dud in simpatični glasbeniki so prepričali nabito polne Križanke.


Ne vem, če stereotip o škotski varčnosti res velja, a nekaj drži kot pribito – z dobro glasbo prav nič ne varčujejo.


Oder so kmalu zasedli stari znanci ljubiteljev tovrstne glasbe in nesporne zvezde večera – Terra folk. Po letu koncertiranja v tujini in pripravljanju materiala za novo ploščo N’Taka, ki je izšla ravno na dan koncerta, so se Bojan, Boštjan, Danijel, Joško in nov član – harmonikar Janez Dovč vrnili pred domačo publiko in nas s svojim dovršenim nastopom, spontanostjo, prisrčnostjo in nenazadnje z glasbo znova navdušili.


Eksperimentiranje z glasbeni stili, inštrumenti in glasbo različnih kulturnih prostorov. Dialogi klarineta in violine, sproščena komunikacija s publiko, neverjetna energija … vse to je Terra folk.


Dodatna pesem Katerina je služila kot uvod za naslednjo skupino – Kataleno.


Zasedba je imela res nezavidljivo nalogo, saj uspeha in navdušenja, ki so ga poželi Terra folk, ni bilo lahko preseči.


O Kataleni ne gre izgubljati besed, saj se o njih zadnje čase zares veliko govori in bere – mlada, inovativna skupina, 2 albuma, vrsta uspešnih koncertov, nenavaden pristop k ljudski glasbi in njihov največji cilj (in uspeh!!!) – znova zbuditi zanimanje za slovensko ljudsko glasbo.


Verjetno so mraz, ozvočenje in publika, ki je bila zaradi pozne ure z mislimi bolj v domači postelji kot pa pri glasbi, pripomogli k temu, da nastop ni bil tako bleščeč kot bi bil lahko. Kar pa seveda ne pomeni, da ni bil dober ali celo slab. Absolutno ne! Slišali smo res odlične skladbe, ki jih povečini najdemo na albumih (Z)godbe in Babje leto, nekaj pa je bilo tudi povsem novih. Specifičen glas in pojava pevke Vesne, nenavadna interpretacija ljudskih pesmi in obvladanje glasbil so nedvomno potrdili, da Katalenin uspeh ni naključje. Vsekakor perspektivna skupina, o kateri bomo še slišali.


Izbira skupin za uvod v Drugo godbo in počastitev jubileja je bila res zadetek v polno. Vsem tistim, ki ste sijajen glasbeni večer zamudili, je res lahko žal. Upajmo, da se bo pesem We’ll Meet Again, ki so jo vsi nastopajoči zapeli ob koncu, čimprej uresničila.


Da boste lažje počakali, pa se lahko udeležite še katerega od koncertov Druge godbe.  Res fletna, prijetna in kvalitetna popestritev spomladanskih dni!


Pina Sadar


foto: Marko Markovčič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.