BItch BOYS Bambi MOLESTERs, Elvis JACKSON

elvis_jackson_003

Teden Mladih 04, Kranj, 14.5.2004


Temperature so bile zimske, (bila) je pomlad, Teden mladih je bil že v svoji jeseni … na gradu Khislstein pa smo imeli tisti večer poletje! Tisto pravo – s surfersko glasbo, razposajeno mladino, norim vzdušjem – Summer edition!


I was checkin’ out the surfin’ scene to see if I would go. And when the deejay tells me that the surfin’ is fine, That’s when I know my baby and I will have a good time. I’m goin’ surfin’… (Beach Boys)


Prvi na oder prisurfajo Bitch Boys, sinonim za slovensko surfersko glasbo, in nas kakor val ponesejo v večer odlične glasbe, pozitivnih vibracij in neverjetne energije.


Kmalu se maloštevilna publika, z mislimi še nekje pri vsakodnevnih tegobah, sprosti in se prepusti čarobnim zvokom kitar. Prisrčen humor simpatične četverice doda svoje in zabava se začne.


Zvoki njihove glasbe so kot valovi – enkrat  nežni, umirjeni, spet drugič burni in nemirni.


Valovi še niso ponehali. Še enkrat stopimo na desko in tokrat odsurfamo s hrvaško zasedbo Bambi Molesters.


Bambi Molesters, ena najeminentnejših imen surf-rock glasbe. Skupina, ki je dobro poznana prav na vseh kontinentih, skupina, ki je nastopala z legendarnimi REMi  in skupina, ki ve, kaj pomenijo dobra glasba, izvrsten nastop in ustvarjanje prave koncertne klime.


Najbolj prepoznaven znak skupine je prav zagotovo privlačna basistka Lada, ki  s svojim suverenim igranjem in skrivnostnim pogledom doseže, da se prve vrste (vse do konca) popolnoma napolnijo.


Zasanjano, melanholično, nežno, umirjeno, včasih tudi bolj razgibano in udarno … kot morje.


Vas že bolijo noge? Imate surfanja dovolj? OK, potem gremo lahko na beach party… z milnimi mehurčki, ‘šlaufi’, baloni, toaletnim papirjem in… z Elvis Jackson.


I got to reach this place and I got to find the way up to the sky, we got to be there just you and I it got to be laugh instead of cry.


Navdušeno kričanje ter žvižganje in res – stojijo pred nami. V značilnih bermuda hlačah in kockastih srajcah, živahni in razposajeni, najboljši med najboljšimi. ‘Pa še pojejo’, se je pošalil napovedovalec Pižama (ki mu ob tej priložnosti tudi iskreno čestitamo za uspešno zmago nad anoreksijo). In po vseh teh instrumentalnih skladbah se je malo petja res prileglo.


Vsem dobro poznani komadi, mešanica udarnih ritmov (ska, punk, reggae, metal…) in akrobatske vragolije pevca Buda so nas povsem prevzeli. Vprašanje o feed-backu publike bi bilo zgolj retorično. Kajti odziv je bil res osupljiv… tako kot koncert. In ko so po obveznem bisu in dvoglasno odpeti himni Kransterdama (le katera bi lahko bila?!) odhajali z odra, smo si morali priznati, da so res nekaj posebnega, razred zase. ‘Skupina, ki nima slabih lastnosti,’ je rekla RON-ovka Nina, po koncertu. In verjetno se po petkovem koncertu prav vsi strinjamo z njo.


We just got this race about the time you got to believe if you wanna stay alive. We just got to show them how to play how to be good and how to behave. You got to do it, you got to do it you got to live your life and you got to go through it!


In tako se je Teden mladih počasi poslavljal. Ostal nam je le še en dan. Seveda če odštejemo vse lepe spomine na odlične koncerte in zabavo.


Mi pa spet nazaj v realnost. Šolske knjige, matura, izpiti, služba…


A leto bo kmalu okoli in spet bo tu maj in seveda nov Teden mladih, spet razlog za žur in veselje. In takrat bo naš festival že najstnik…


p.s.: Preberite z velikimi črkami napisane besede v naslovu. Vsaka podobnost naslova z legendarnim pevcem, ki je imel pred kratkim težave zaradi nadlegovanja dečkov je zgolj… namerna? Zanimiva kombinacija imen, kajne?


Pina Sadar


foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.