Ibrahim Ferrer

ibrahim_ferrer_004

Velikonočni zajček nam je pripeljal v Slovenijo veliko zvezdo afro kubanske glasbe Ibrahima Ferrera, ki je član dobro znane zasedbe Buena Vista Social Club, kasneje se je odločil za samostojno pot. V Sloveniji je bil gost leta 1998.


Že na začetku koncerta so se pričele solo akcije, kar je znano za to zvrst glasbe (sax, pozavna, klavir,…). Imel sem občutek kot da obiskovalci želijo tisto pravo latino glasbo a je na žalost niso dobili, ker Ibrahim Ferrer in band igra afrokubansko zvrst. Vsak solo nastop je bil nagrajen z bučnim aplavzom.
Dogajanje na odru sem spremljal pred vhodom v Gallusovo dvorano saj smo jo morali fotografi zapustiti. Ne vem ali motimo koncert, če sedimo na stopnišču in samo opazujemo ali kaj? Ven smo odšli po tretjem komadu s kar nekaj fotografijami. Le Matjaž Ambrožič bolj znan kot Ambro je moral videokamero predati varnostniku, ki je bil neusmiljen. Ibrahim Ferrer se je le redko pojavljal na odru kljub temu, da piše na plakatu Ibrahim Ferrer & Buena Vista Social Club.


Od vseh članov ansambla oziroma orkestra (sedemnajst) sta še najbolj uživala spremljevalna vokala, ki sta poplesavala v ritmu kot bi ga lahko, če bi bil koncert v Križankah. Bil bi veliko ‘toplejši’ prostor za tak temperament. Malo bolj rockerski ali hip-hoperski koncert je naredil mojster, ki je delal luč. Zelo vredu je osvetlil tolkalce in zadnjo vrsto z raznobarvnimi stroboskopi. Proti koncu koncerta sta prišla na vsako stran odra back vokalista, ki sta prikazala še plesne sposobnosti gojene doma na rodni Kubi. V trenutku bi lahko spremenila celoten prostor v plesišče, kar pa ni bilo možno zaradi poostrenih varnostnih ukrepov, ki so veljali v Cankarjevem domu.


tekst in foto: Damjan Demšar

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.