The Stroj oziroma ‘destroy’ ŠTUK-a

stroj_5658

Maribor, ŠTUK – 18. marec 2004


Te dni sem na veliko obiskoval koncerte v Mariboru in praktično ni bilo dneva, da se ne bi potepal (in fotografiral).  Na vsakem od teh koncertov je padla debata o dnevu X, oziroma o četrtku in nastopu skupine The Stroj. Greš? To moram videt! Kje so? To pa je koncert … in podobno se je govorilo.


In seveda sem šel! 


Stopim v dvorano Štuka. Veličastna scena! Veličastna mašina. Rdeča svetloba prekriva velike plastične in kovinske sode postavljene na zidarskih odrih. Plastenke za vodo, mala in velika kladiva, takšne in drugačne cevi. Vzmeti, vijaki. Pod odrom dva kovinska soda ločena z opozorilnim trakom. Pristop ni dovoljen!

Kljub govoricam dvorana ni polna, kar me zelo preseneti. Očitno je večina imela samo veliko za povedati, zdaj pa jih ni.

Mašina ne potrebuje vode, elektrike ali premog za pogon. Potrebuje pol gola človeška telesa, polna energije. Na oder prideta prva ‘delavca’. Prične se ritmično udarjanje na vse prej navedene pripomočke. Pridružijo se še ostali nastopajoči, zaposleni v firmi The Stroj. Najprej so bili pleme. Zdaj so mašina. In mašina melje. Štuk se trese. The Stroj ali Destroy? Rečem si, če se danes ne zrušiš, boš še dolgo stal. Prebivalcem v bližnji okolici bi verjetno bilo všeč, če bi ‘padel’ ta naš ŠTUK. Še bolj se strese. Spomnim se obiska v bivši tovarni avtomobilov TAM. Veliko kladivo pade in oblikuje pločevino. Nastane del za avtomobil. Bum, bum, bum…

Zakaj nisem vzel čepov za ušesa!? A ne trpijo samo ušesa. Trpi vso telo.
Delavci se naprezajo in vihtijo velika kladiva. Obdelujejo material, poganjajo stroj. Znoj teče v potokih. Delajo vsi, tako moški, kot ženske. Enakopravnost.

Trpijo oči. Je tudi kaj videti. Iskre spremljajo brusilko, ko ta poje svojo pesem. Požarna sirena oznanja nov komad. Občinstvo je navdušeno.


Kmalu prideta na vrsto za obdelavo soda v ospredju. Najprej samo za vzpon nanju in malo ognjemeta, potem pa pravi destroy. Težke macole pojejo pesem naprej, soda ječita pod silo udarcev. 

Priznati je treba, da je bilo to težko in naporno delo odlično opravljeno. Zdaj gremo proti novim zmagam naprej! Zmagal je The Stroj.


 


Tekst in foto:  Marjan Laznik

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.