Zoran Predin: ‘Kje so roke, kje so srca…?’

predin51

Zoran Predin, Cankarjev dom, 15.2.2004


Kje so roke, kje so srca…


Kot je vsem že logično in dobro znano je Zoran Predin zopet napolnil Gallusovo dvorano Cankarjevega doma v kateri so nas pričakali na sceni (postavila jo je Meta Hočevar) palčki, ki so bili nekakšen simbol.
Naslov oziroma tema letošnjega koncerta je bila: Na krilih prvega poljuba (On the wings of first kiss), ki je tudi naslov zadnje zgoščenke, ki zaznamuje vstop Slovenije v Evropsko unijo.


Koncert je otvoril plesni orkester The Full Cool Jazz Orchestra pod takrirko Izidorja Leitingerja. Predstavili so se s skladbo Jungle Boogie  iz filma Šund (Pulp fiction). Nato so se orkestru pridružile še Žive legende skupaj z zlatima grlicama (Julijo in Živo) ter nazadnje še krivec ali ljubimec iz omare, Zoran Predin.


Prav neverjetno je, kako se lahko za vsako skladbo spomni zgodbice kako, zakaj je le-ta nastala. Z izjemnim darom ravno prav hitrega, počasnega pripovedovanja, ki te pušča vedno v dvomu kaj sledi, nam je razložil ozadje, ki je bistvo skladbe. Če zamižiš si lahko predstavljaš, da te taka situacija ne more pustiti hladnega. Vzameš svinčnik in papir in si zapišeš, narišeš ali kako drugače zabeležiš dogodek.


Eden izmed takih:


Si lahko predstavljate, kako je moralo biti srce mlademu pionirju, ki je namesto na malico raje šel gledat gole prsi artistk s cirkusa, ki so se sončile na obrežju Drave? Tako je nastala pesem Angel, ki govori o čisto zgornjem gumbu ženske bluze, ki sta jo z prefinjenim občutkom odigrala Izidor Leitinger (trobenta) in Danilo Ženko (harmonika),


Za povezavo Predin, Žive legende in plesnim orkestrom se je izkazalo uspešno sodelovanje Izidorja Leitingerja, ki igra pri obeh zasedbah in le tako vse do dobra pozna. Tako so naprimer Žive legende pričele z igranjem skladbe  ‘Ðabuko bi gejla’, nato je nadaljeval plesni orkester brez karkšnegakoli opaznega prehoda. Vse je teklo kot dobro namazan stroj. Ta način je bil v veliko veselje tudi Predinu, saj je lahko pel najprej v svojem stilu z žametnim glasom in potem prehod na big bandovski stil.


The Full Cool Jazz Orchestra se je predstavil z avtorsko skladbo dirigenta Izidorja Leitngerja z naslovom ‘Control’. Zelo velik in bučen aplavz je požela Julija Klajnšček, ki je odpela pesem Marjane Držaj: ‘Zemlja pleše’. Posebaj pa je potrebno pohvaliti  Igorja Bezgeta na akustični kitari, ki je jemal dih vsem v dvorani.


Še nekaj skladb, ki so bile izvedene na tradicionalnem Valentinovem koncertu: Zarjavele trobente, Bolj star bolj nor, Mentol bonbon, Zadnja večerja, Praslovan …


Nastopajoči:


plesni orkester The full Cool Jazz Orchesta


Žive legende: Danilo Ženko (harmonika), Andrej Veble (bas kitara), Igor Bezget (akustična kitara), Izidor Leitinger (trobenta, krilovka), Mario Modrinjak (boben), Nino Mureškic (tolkala)


Zlati grlici: Julija Klajnščak in Živa Horvat


Zoran Predin


 


Koncert se je zaključil v stilu slovenskega popevkarstva, ki ima svoje ime (indigo).  Naslov skladbe je ‘Song of joy’, ki je narejena z vseh vetrov. Presenečen sem bil predvsem nad tem, da ni bilo Zdravljice, ki je kot prva skladba na zgoščenki posneta samo s spremljavo Ženko Danila in bi prav tako zažgala kot tista rockerska verzija, ki smo jo poslušali na nedavno minulem rokometnem prvenstvu.


A vseeno je bilo lepo.


tekst in foto: Damjan Demšar

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.