Tiziano Ferro – 111

Tiziano Ferro - 111

Tiziano Ferro – 111

Založba: EMI Music Italy S.p.a. /  Distribucija: Dallas


Tiziano Ferro je leta 2001 vstopil na glasbeno prizorišče skozi glavna vrata s prvim singlom Xdono iz prvega albuma Rosso relativo. Že s tem albumom je postal dobitnik več nagrad v Italiji, v letu 2003 pa je bil tudi med nominiranci za Grammya.


Prvemu uspešnemu obdobju, tudi nastopanja v živo, je sledil single Xverso in drugi album 111, ki je izšel 7. novembra 2003, hkrati v Evropi in Ameriki. Drugi album je v primerjavi z Rosso Relativo bolj r’n’b, še vedno pa elektronika ostaja na prvem mestu. Tiziano Ferro je sam avtor tekstov in glasbe vseh trinajstih pesmi. Tako je 111 avtobiografski album, ki pripoveduje o tem, kako je Tiziano Ferro odraščal in se razvijal kotčlovek in kot umetnik.


Poleg Xverso je na albumu še precej potencialnih singlov. Album odpre Centoundici, kjer Tiziano v uvodu razlaga pomen zanj brezhibnega števila 111, ki ga skozi življenje spremlja že od rojstva (izpisana številka na tehtnici). Najbolj avtobiografski in zato prepričljivo izpovedni sta pesmi Sere nere in Ti voglio bene. V Sere nere Tiziano spregovori o dekletu, ki mu je pustila neizbrisen pečat, ki ga je lahko izpel samo skozi glasbo. Ti voglio bene pa opisuje, kako se s slavo spremenijo bivši prijatelji in kako to boli.


Poleg teh pa k presežku na albumu prav gotovo prispevajo še eksperimentalna 10 piegamenti!, r’n’b In bagno in aeroporto, ironična Mia nonna, uspavanka Chi non ha talento insegna ter najbolj izstopajoča iz glasbene podobe celega albuma, vendar zato nič manj privlačna, Temple bar. Kot že na prvem albumu tudi tu Tiziano raziskuje korenine ”svoje glasbe” – na Rosso relativo se je poizkusil z gospelom, tokrat pa se je s Temple bar odločil začisti jazzovski aranžma.


Zaradi glasovnih in interpretativnih zmožnosti je Tizianu Ferru uspel preboj, 111 pa kaže, da je zanimiv tudi kot avtor, njegova besedila so poetična, spevna, obenem pa tudi vsebinsko zanimiva. V njih večinoma opeva temnečloveške plati in negativnačustva, s katerimi mu življenje očitno ni prizaneslo. Vendar namesto melanholije in patetike vedno ohrani pozitiven pristop do preizkusov, ki jih pred nas postavlja življenje. Glavna tema pa je seveda tudi pri njem ljubezen.


Tiziano Ferro je v svoji glasbi ter produkciji in po svojih vokalnih zmožnostih blizu Justinu Timberlaku ter Craigu Davidu. Za vse je značilna bogata produkcija in uporaba lastnega vokala, elektronike in semplov, vsak od njih pa ima svoj prepoznaven ”zve” . Kljub temu, da Tiziano Ferro še ni utrdil svojega zvezdniaškega statusa, posluašalcev ne pita z instant hiti, temveč si upa eksperimentirati in biti inventiven. Pri tem pa mu še vedno uspe narediti take pesmi, ki gredo poslušalcu takoj v uho.


Če sta vam všeč prej omenjena, aliče vedno radi prisluhnete pojoči italijanščini Erosa Ramazottija, vas Tiziano Ferro ne bo razočaral.


Aleša & Maša

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.