Lajf PC: The Subway

Lajf PC: The Subway

Lajf PC: The Subway

Založba: Samozaložba


Bolj po naključju nama je v rokah in na predvajalniku pristal CD The Subway, glasbeni izdelek projekta Lajf PC. Čeprav je The Subway v obliki CD-ja samozaložbeni projekt, ki ga ne boste našli v trgovinah, temveč le preko spodaj navedene spletne strani, je njegov ovitek skrbno izdelan in zanimiv. Projekt sicer datira v začetek lanskega leta, vendar je prav gotovo dovolj aktualen, da ga lahko predstavimo tudi slabo leto po nastanku.


The Subway je odličen naslov za glasbo, ki jo je Lajf PC stlačil na ta plošček, saj je kot podzemna železnica v kateremkoli velemestu, multikulturna, kozmopolitska in lokalna hkrati, vsakomur koristna za vsakogar primerna. Vendar nama naslov zbuja še eno asociacijo – na podtalno in subverzivno, saj poslušalca s subtilnimi in nenasilnimi metodami pelje, kamor ga želi peljati, ne da bi ta vedel, kje bo pristal.


Projekt sestavlja osem skladb, ki skupaj trajajo nekaj več kot 53 minut. Skladbe zaradi njihovega nastanka najbolje označimo za elektronske, vendar jih pestrijo “živi” vokali ter inštrumenti, mnogokrat pa zapovrh zvenijo vse prej kot čista elektronika. Vsaka od skladb ustvari čisto novo melodično-instrumentalno pokrajino, vsaka popelje v druge geografske in časovne okvirje. Včasih je glasba chillout, mnogo je jazz, blues in funk momentov, na trenutke pade v osemdeseta, pa tudi etno primesi ne manjka. Vse skladbe imajo lepo razdelano zgradbo, ki poslušalca pelje od uvoda do zaključka.


Umirjeno elektronsko-instrumentalno SRCE je Lajf PC umeril po svojem lastnem bitju srca. SKORJICO KRUHA je še ena nevokalna skladba, v kateri se sempli, ki spominjajo na zgodnjo elektroniko, prepletajo z bluesovsko kitaro. VRTILJAK pa je narečno-reperska funk zabavna domislica, ki jo lahko poslušamo dobesedno ali pa iščemo v besedah skrite pomene. INDIJA POLICIJA že z naslovom pokaže, kateri del sveta je nanjo vplival, tudi ta je inštrumentalna. NAJLEPŠI DEL je senzualen acid-jazzovski komad z ženskim vokalom, ki učinkuje, četudi se besedilu ne posvečate posebej. PRIJATELJI se s pomočjo akustične kitare in semplov sprehaja od Španije do Male Azije. Sledijo funky DROBTINICE. Zaključi pa se s pravo suito KLIŠEJI, ki si sposoja iz klasike, jazza, funka, nekako pa povzame vse že slišano in le-to spusti skozi nove filtre, na ta način pa doseže čisto nove učinke pri poslušalcu.


Še največ boste o tem in o drugih glasbenih projektih, pri katerih je imel prste vmes Vlado Hmeljak, izvedeli, če boste pokukali na www.lajfpc.com (naj vam jih za pokušino vseeno nekaj naštejeva: poleg Lajf PC še Alan Ford, Eclipse, Password, Cafe’ 2003). Oblikovno dovršena stran skriva še druge, ne le glasbene, zanimivosti, medve bi vam priporočili ogled fotografij. Predvsem pa poslušanje zgoraj predstavljenega projekta The Subway in si sami ustvarite mnenje o njem. Za vse, ki radi prisluhnete tudi glasbi, ki se izogne običajnim medijskim in komercialnim kanalom, čeprav bi si zaslužila več publicitete.


Aleša & Maša

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.