Klemen Klemen – Hipnoza

Klemen Klemen - foto: Simon Stojko Fal

Klemen Klemen – foto: Simon Stojko Fal

Na praznik Jezusovega rojstva, sva s Klemnom v Bizeljskem hramu naročila eno pivo in en gosti sok. Medtem, ko je Ljubljana zmrznila v prehrambeni večer in si usta splakovala s sladkim vincem, sem ga po telefonu še enkrat vprašala pa si ziher, da ti je cool, da se dobiva ravno na pred Božični večer al si bolj familiarni tip?, ma ne, itak, da mam čas..ha,ha (op.p. prepozneven Klemnov smeh)..sam pol mam večerjo ob sedmih, a veš. Rečeno storjeno. Klemen is back in če mu niste verjeli pro prvi plati vas bo sedaj hipnotiziral, da boste verjeli. 63:12 minutni izdelek, sva strnila v dobre pol ure klepeta, preostalo pa je bilo namenjeno, no prostemu toku. Ker je Klemen tako edinstven in tu si dovolim uporabiti subjektivno mnenje, sem celotni intervju ohranila v tem konceptu.


Dobila sva se na Božični večer – kako dojemaš decembrsko vzdušje?


Kr dobr, čeprav sem bil zdele bolan en teden, ampak veseli december že leti naprej, to je to.


Koliko daš na običaje in praznike?


Ja, če nimam denarja bolj mal. Dobri se mi zdijo ti prazniki, ker je dobro za jest pa tko. Prej sem bil še bolj vesel, ko ni bilo šole. Božič je ponavadi bolj družinski, po deseti uri pa gre itak že vsak po svoje.


Se ti zdi, da so med vsem tem rajanjem in nakupovanjem ljudje bolj družabni ali bolj osamljeni?


Po moje bolj družabni, zihr. Že če greš ven vidiš, da so ljudje malo boljše volje, razen če se komu ne zgodi kaj takega. Ampak komot se najde dobro družbo za Božič, ko vsi pijejo, se zabavajo, noro…


Nova plata, nova založba. Se je delo kaj spremenilo?


Z Nike je prišlo čisto slučajno, da bi bilo mogoče dobro, da bi imeli podzaložbo, da bi več ljudi k njim prišlo al ne vem kva, ali pa, da bi se mal ustalil kot rap v Sloveniji. S tem, da je prišel na mesto Jizah, tko da je čist the best, ker Jizah se res spozna na vso to musko in dost ve o tem, tko da lahko sfura velik slovenskih bandov, ki drugje nimajo možnosti.


Kaj se je s tabo dogajalo od Trnow Stajla do Hipnoze?


Zajebaval smo se, žural ga, pil ga, pohal. Vse normalno, razen to, da nisem delal več tako kot prej. Prej sem bil še zaposlen, pol sem mal nehu delat, zato ker mi je bilo mal preveč vse skup, tko da je tud mal primanjkoval denarja, če nismo mel koncerta, drugač pa vse normalno. Pit smo ga mal več začel, ha, ha..


Izdelava albuma: kdaj si začel pisati besedila, kdaj so se začele priprave?


Jaz svoj rap delam skoz. Od prve plate, pa še preden sem napisu prvo plato, sem pisal skoz in še zdej skoz pišem. Ko mi pade ena tema, en komad, to napišem. Nimam enga razdobja, da bi reku, zdej bom pa vse napisu in pol to izdal. Več al man se mi nabira doma. Tud aranžmaje nardim doma, da se ni treba pol v studiu zajebavat, ker studio je vseen dnar.


Mnogi niso verjeli, da boš sploh še kdaj izdal plato, češ da “ Klemen nima nič več za povedati, on se ga je čist zapil..”


Bom reku, da naj vsi ti pofafajo kurce mal, pofafajo men ga, pa še vsem mojim prjatlom, pa mogoče bi lahko še kakšna ženska…ne, to bomo raje zase pustu.


Hipnoza pa je ravno nasprotno – morda celo presegla prvo plato?


Ne vem kva bi reku. Jaz delam svoje delo, tko da ne vem… Kva druge briga kaj jaz delam. Oni naj raj svoje naredijo, če so že tko pametni. Drugač pa jaz delam svoje. In ko bom zadovoljen s tem kar imam, bom zihr izdal ven plato, ko bo dost minutaže, tko da se niti ne oziram toliko na mnenje drugih.


Opazna je tekstualna razširitev tematskega spektra. Tako se dotikaš tudi družbeno-socialne tematike: pomanjkanje denarja, osamljenost, družinski problemi..?


Pač pišem komade, kakor mi pade. Dam si musko gor in dobim eno temo, če me spodbudi k eni taki temi, to napišem kar mam v seb, kurc. Jaz zmeri neki pišem, kar bi rad ven iz sebe in to je to!


Svoj delež je zopet pristavil Simon Stojko-Falk?


Že od samega začetka sva skupi. On je eden izmed prvih dveh s katerimi sem se spoznal prek rapa, drugi je Ali (op.p Ali En). Jaz sem mel neki doma, on neki in smo si podajal. Te stike sem s Stojkotom obdržal, pač Ali je šel mal po svoje. Midva sva pa kr rekla, da bi kao imela neko skupino, pa da bi bil on nek DJ pa da jaz pa rapam čez. Tko da on je z mano.


Ostali gostje so Balau, King.., ko sva ravno pri Kongu -kaj so ga spustili iz zapora, da je lahko posnel svoj del?


Ja, lih predvčerajšnjem je prišel iz zapora, tko da the best. Vmes so ga pa spustil, ker je bil tam baje priden in je delal v kuhni in je imel kakšne..kako se reče..izlazke, no tole..izhode je imel na vsake dva al pa tri tedne, čez vikende. Tko da smo to sploh lahko posnel.


Na Hipnozi ni več Satana in živalic iz Rezije, kje so?


Satan se je poroču. Slano sem forsiru, da naj bi na enem komadu rapu, pa naredu besedil, pa ga tud ni blo…pač jebi ga, je komad brez njega, no frks.


Info za nastope je Iztok Kurnik, mananger od Siddharte, ki zelo nerad sodeluje z drugimi artisti. Kako je prišlo do povezave?


Midva sva imela že prej domeno, da je on moj mananger. In je bil moj mananger, ampak se mi zdi, da me je s časoma zapostavil, ker je pač delal s Siddharto. O tem ne bi preveč govoril, da ne bo kaj narobe, ker se mormo neki stvari še zment.


Ne morem mimo Anike Horvat in vajinega singla Kdo si ti.


Do tega je prišlo že pred leti. Ko sem izdal prvo plato, je prišla do mene in čist tko je hotla z mano narest en komad. Sva neki študirala… pol pa s kakšne strani pride… pa ne, kaj z njo sodeluješ ne.., tko da sem bil mal skeptičen glede tega in pol nismo naredili nič. Na koncu pa je prišlo tko, če jaz dobim dobro spremljavo, da začutim, da lahko na njo kaj napišem potem lahko to delam. Od Psihota in ene Neže, ki dela Aniki neke klaviature pa tko, skratka onadva sta naredila komad, Psiho pa Neža. To sta mi dala za pokazat. Jaz sem se v sedu brez kakršne koli teme. Z Aniko se tud nisva menila kva bi kej tema bla. Vsak je pisu svoje. Ko sva se nato dobila z Aniko, sva prav podobno mislila, prav tisto kar je ona hotla. Za pét je bilo na isto foro, isto teme. Tko, da se je vse ujelo.


Ta komad pa ne bo objavljen na nobeni plati?


Mislim, da ne. Ne vem kako si je to Anika predstavljala. So bile variante, da bi dali na plato pa to, ampak se je men zdel, da ni v kontekstu, kurc, tko da pol nismo dal, valda. Mislim, da se ta komad sploh ne bo izdal, to je pač tko kot… bol za rolanje


Kako, da si upaš toliko izpostavljat samega sebe. Ob poslušanju tvoje plate, sem dobila občutek, kot da sem psihiater na drugi strani, ti pa sediš na zelenem kavču in se spoveduješ, terapija pa to?


Men je rap neki tazga, da dam lahko nekatere stvari ven iz sebe, tko da se včasih zgodi, da v rapu povem neki tazga, da včasih presenetim celo samega sebe. Probam povedati tako kot je. To sem jaz..


Večina poslušalcev verjetno niti ne ve, da je verodostojnost tvojih zgodb, zelo blizu realni vrednosti?


To si nej vsak razlaga po svoje.


Kaj pa tisti posamezniki, ki so omenjeni po lastnem imenu, kakšna je bila njihova reakcija?


Mislim, da ne tako slabo. Kar dobra kritika je bila, tudi nad plato. Sem mislu, da bo mogoče bolj bad. Pa me je kritika presenetila, ker je mogoče mal boljša kot sem pričakoval, da bo. ..Glede prjatlov, Gaserja pa tega…ha, ha..bi pa reku, da… nč, niso mi nč zamerl….pač tko je, tko je blo, tko, da to je to.


Opazna je razdvojenost: Klemen angelček – Klemen hudiček, kaj gre za krizo tridesetih?


Ko izdaš plato, pa kao neki znan rataš…mene to mal mede. Mede me, da me ljudje kar poznajo, pa jih nikoli nisem poznal, pa mi kr neki govorijo un tret, ne vem kaj bi sprejemu, kaj ne bi v bistvu. To me v bistvu mal mede. Drugač pa angelček pa hudeček je Klemen že od zmeri ne, pizda.


Lotil si se velikega zalogaja: predelal si Prešernovo Zdravljico in Aškerčevega Mejnika. Pojavi pa se tudi komad Slovenija. Kaj, si postal bolj domoljuben tip?


Ne bi reku domoljuben. Mal sem književnost odprl, pa sem listu. Slučajno je bil pri meni tale… k mal poezije rapa …Pižama, in sva mal listala po telih poezijah slovenskih in lih en ritemček rap sva mela zadi, tko da sva Zdravljico mal probala rapat in se je prou dal rapat, valda. Pol sem pa še ene par strani obrnu, je bil pa Mejnik …sem pa čist not padu.


Ob tej priložnosti se bo morda, celo kdo naučil slovensko himno?


Sej, jaz Zdravljice tud ne znam in se mi zdi, da jih tud full mal zna in po eni strani sem jo tud zaradi tega naredu. Mogoče, da se jo bo kdo nauču skoz to. Sam je pa res, da vrstni red ni čist taprav, tko da ne vem, kaj bodo književniki rekl na to, ne!


Šnopc ima kar dva dela, kaj gre za kakšnem slavospev?


Na začetku je bil tolk dolg komad, da smo kr dva nardil. Pa še tko dobr se mi je zdel, ko sem včasih gledu na raparskih platah, ko imajo kakšen komad kar z dveh delov, tko enka pa dvojka pa druga spremljava. To se mi zdi the best, da je druga spremljava, pa da vse zveni mal drugač..


Dosti je raparjev, ki imitirajo tvoj glas, flow in naredijo neko zgodbico. Katere kvalitete mora imeti dober rapar, npr. Klemen klemen?


Pač besedilo mi je dost pomembno, da me prevzeme in da ga razumem vsej mal, vsej mal pa da si ga pol po svoje razložim. Muska pa tud kr dost. Če bi pogledu celo rap sceno, bi tud jaz mogoče najdu vzornika. Men je vzornik recimo Scar face. Tko da, vsak, ki ti je full dober ga poskusš posnemat. In tko čutš neko pripadnost al kva, tko da probaš na isti način. Ni mi važn, imitirajo glas al karkol. Važn je, da je iz njega, da se čut, da si zanimiv.


Katja Štok

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.