Bast – The Secret Life Of The Nextdoor Neighbour

Bast - The Secret Life Of The Nextdoor Neighbour

Bast – The Secret Life Of The Nextdoor Neighbour

Založba: Dallas Records


Koliko koncepta in ideologije lahko prenese glasba? Koliko srhljivega profesionalizma in perfekcionizma, da lahko ob njej uživajo samo še izbrani? Kje se konča vzajemna pomoč in dopolnjevanje sodelujočih pri izdelavi celote in začne manifestacija egotripov, filozofija »everything goes« in eksprimentalna, oz. underground drža, ki zapira izdelek v ezoteriko? Koliko vsega tega, da se glasbe prime etiketa Gesamtkunstwerk, avdio-vizualni projekt, kjer se lahko hitro zgodi, da koncept prevlada nad glasbo, oz. še hujše, da se neko glasbo smatra kot dobro samo zaradi ideje, ki je zadaj?


In zakaj gre? Novi album projekta Bast, The Secret Life of the Nextdoor Neighbour razširjen s sodelujočimi inidvidualisti iz glasbenih, likovnih in gledaliških sfer odpira veliko vprašanj. Primerjave z velikimi imeni (Can, Sun Ra), definirana metodologija ustvarjanja, glavna filozofija albuma, spogledovanje z aktualnimi političnimi dogajanji (B-Liar) in seveda obregnjenje na že standardno temo liberalnih sil, to je krščanstvo (komad Our People v katerem slišimo papežev govor). Ali lahko slabo uro dolg plošček preživi toliko »teorije«?


In kaj odkrije poslušalec, ki preskoči teorijo? Odkrije album, ki se lahko kosa z najbolj eksperimentalnimi izdelki v tujini, album, ki na fascinanten način spaja organsko in elektronsko, album, ki je doma vsepovsod, a hkrati nikjer. Album, ki s svojo enakomerno težnjo med strukturo in improvizacijo fascinira. In da, odkrije album, ki, na trenutke povzema najbolj eksperimentalne vzgibe velikanov kot so Can in pade v nekontrolirana stanja vredna velikega Sun Ra-a. Vendar ali je to posledica navdiha in »naravnega stanja« projekta ali le rezultat preračunljive računice in zakaj glasba ne more biti več samo glasba pa so seveda že druga vprašanja.


Album, ki se ga spoštuje, a redko ob njem uživa.


MaG

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.