Vročica sobotne noči

siddharta_kr_004

Siddharta – Kranj, 20.12.2003


Skoraj bi lahko rekla, da končno, so se v Kranju v soboto, 20.12., zopet oglasili fantje iz skupine Siddharta. Na njihovi Rh- turneji, ki je obkrožila že skoraj da vso Slovenijo pa sta se jim tudi tokrat pridružila Plan B (+ Sami norci, Da II Deuce).


Evforija se je začela že tam okoli osme ure zvečer, ko je za ogrevanje poskrbel DJ; za njim pa smo se predali hip hop ritmom – bil je čas za Plan B. Priznam, da sem bila še vedno malce skeptična, kako bo nanju reagiralo kranjsko občinstvo, saj ponavadi vsi čakajo glavne zvezde in tistim pred njimi ne posvečajo posebne pozornosti. A presenečenje je bilo pozitivno, saj so ljudje velenjski dvojec sprejeli več kot odlično. Sploh pa je bil njun nastop zanimiv, ker ju vedno spremljajo še Sami norci (Nikolovski), videli pa smo tudi Da II Deuce. Skratka, z gotovostjo lahko zatrdim, da so to raperji, ki imajo nekaj za povedati in ne zlagajo besed kar tja v en dan, nasploh pa vedo, kako ljudi pripraviti do miganja. Če bosta Plan B nadaljevala kot sta začela, se mi zdi, da ju čaka še zanimiva glasbena pot.


Kaj kmalu pa je bil čas, da se prepustimo Siddharti. Začeli so udarno, kot se zanje tudi spodobi. Ljudje so ponoreli, zabava se je lahko nadaljevala… Enostavno težko opišem občutek, ko je na nogah stoji približno 3000 navdušencev ali več. Noro.


Zdi se mi, da so bile skladbe, ki so jih odigrali kot ponavadi porazdeljene tako, da nam energije ni zmanjkalo že na samem začetku. Ker so skupina, ki veliko da na svoj odrski nastop, je bil le-ta tudi tokrat odličen. Veliko gibanja, energije, sodelovanja s publiko. Skratka se nad tem ne bi mogla prav nič pritoževati.


Glede njihovega repertoarja pa lahko dodam še to, da so predstavili tako nove, kot tudi stare pesmi. Večji poudarek je bil seveda na ploašči Rh- iz katere smo slišali skoraj vse: Napoj, Sim Hae, Naiven ples, Et tu, Etno, Kloner, T.H.O.R.,& Mednje pa so več kot uspešno vključili še Na soncu, Neon, Platino, Od višine se zvrti, Orion lady, Samo edini. Več kot dve uri popolnega odklopa.


V Kranju je bilo poskrbljeno tudi za dober zvok, saj je dvorana na Planini dokaj majhna in tako  tudi tisti, ki niso bili najbolj spredaj niso bili prikrajšani.


Zanimivo se mi je zdelo, da so bili na nogah obiskovalci, ki so koncert spremljali iz tribun, saj je običajno v navadi, da tisti le sedijo in poslušajo. Tu pa se je zgodilo ravno obratno, migali so, peli, ploskali, skratka – uživali. In prepričana sem, da nihče, ki je bil ta večer na Planini, ni ostal ravnodušen.


Videlo se je, da so tudi fantje dobre volje. Stik s publiko je bil enkraten. Upam si trditi, da je bil to eden boljših koncertov, kar so jih imeli na tej turneji, boljši od loškega in blejskega, ter morda celo od bežigrajskega. Sicer ga je obiskalo ogromno ljudi, a se občutek, ki sem ga imela sedaj v Kranju s tistim takrat, sploh ne more primerjati. Ves čas jih čutiš, poješ z njimi, skačeš, ob vibracijah se ti naježi koža. To je tista prava Siddharta, ki jo vsi tako opevajo. Prav je, da uživajo ugled in slavo kot jo. Zaslužijo si. Ne glede na to, da v naši mali državici obstaja mnogo skeptikov in takšnih, ki jim oni na noben način niso všeč, bi si počasi tudi oni morali priznati, da fantje dejansko znajo. Vedo, kaj delajo in to jim uspeva dobro. Verjamem, da bi takšnim, ki jih pljuvajo zadostoval le en ogled tako ‘power’ nastopa, kot je bil ta in v hipu bi se premislili.


Naj omenim še to, da so skupaj s pesmimi predvajali tudi animacije na platnu, kjer pa smo si lahko ogledali tudi nekaj njihovega nastopa.


Posebno nor pa se mi je zdel del, ko se jim je na odru pridružil Nikolovski in je v svojem rap delu predstavil člane skupine. Zelo zanimivo, zato upam, da bodo kaj podobnega spet ponovili. Ne bi pa bilo slabo, če bi morda v kakšni od naslednjih pesmi uporabili tudi njegov vokal.


Ne morem pa mimo kritike, ki sicer ne leti neposredno na Siddharto, temveč na organizatorje. V dvorani namreč ni bilo dovolj zraka, zato je mnogim postalo slabo, oz. so omedleli. Neko dekle so po koncertu odnesli celo na nosilih (možno da vzrok ni bila omedlitev), Želim(o) ji čimprejšnje okrevanje! Odgovornim pa priporočam, naj naslednjič naredijo nekaj za to, da bodo pogoji boljši.


Skratka, če potegnem črto nad celotnim dogodkom – bilo je nepozabno, z ogromno energije. In zapomnite si – po Siddharti bi se moral marsikdo zgledovati, saj nam takih skupin v Sloveniji manjka.


Nina Jenko


foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.