Od Oluja Mrzitelja VI

Sarcom

Sarcom

Močvara (Zagreb), 12., 13. & 14. december 2003

 

Letos se je zgodila že šesta ‘Oluja’, tokrat še zanimivejša, saj so se odločili storiti še korak dalje in poleg promoviranja domače metal scene dodali še dark/gothic/industrial event, imenovan ‘Nightstream’. Nastopilo je pet bendov; Denial Of Existance (to je bil njihov prvi nastop v živo), kateri igrajo melanholični metal s primesmi gothica in electro/industriala. Sledili so Ljubljančani Fetisha, katere zadnje čase vse pogosteje videvamo na odrih, pripravljajo pa tudi že material za svoj prvi album, kateri naj bi bil na voljo v začetku 2004. Nastopili so še Kazamorti, Sabaium (Maribor), ti so ravnokar končali s snemanjem svojega novega albuma ‘Beyond’, na katerem bo tudi video spot za komad ‘Tiha pesem’. Zadnji pa so na oder stopili Diskopath. V njihovi glasbi je moč zaznati raznorazne elemente, od industriala, elektra, sintov do običajnih inštrumentov.

Prvega dne se žal nisem mogla odeležiti, a se je naslednji dan slišala precej pohval o Fetishi in Sabaium.

 

Drugi dan so nastopili: najmlajši hrvaški heavy/power metal bend Alastor, Sarcom iz metlike in bili deležni precej dobrega odziva občinstva. Sledili so hardcorovci Mental Harakiri, ki so se predstavili z novim demom imenovanim kar ‘Mental Harakiri’, Agonized, eden redkih bendov iz BiH, katerih število nastopov presega dvomestno število, thrasherji Nailed (predkratkim so posneli demo ‘2003 world collapse’, ter death metalci Malformed, kateri imajo za seboj en demo ‘From the depths’, ter nekaj nastopov, a tokrat so prvič promovirali svoje delo na nekoliko večji prireditvi.

 

Tretji dan je spet nastopilo šest skupin; Serpent sun, Zyon, igrajo mešanico več podzvrsti metala, polno melodičnih riffov in energičnih ritmov. Tretji po vrsti so sledili Velenjčani Kaoz, katere so vi po vrsti nestrpno pričakovali. Resda je bilo občinstvo že prej precej razgreto, a ob prihodu Kaoz so totalno ponoreli, njihovo norenje je še najbolj spominjalo na mešanico pankovskega prerivanja in indijaskega obrednega plesa… bilo jih je kar zabavno gledati. Po končanem nastopu je publika hotela še, zato so za slovo odigrali še priredbo ‘Raining blood’ skupine Slayer. Mislim da mi odziva obiskovalcev ni potrebno opisovati. Norenje se je nadaljevalo od nastopu God Scardov, navdušili so s svojimi hiti, ter še posebaj s priredbo komada Sepulture ‘Roots, bloody roots’. Tokrat so fantje res dali vse od sebe in pošteno zatresli tla. Sledila sta še dva black metalska benda, Unholy Inquisition katerih nastop sem nestrpno pričakovala, saj je bilo po demu ‘On the darkened side’ sklepati, da precej obetajo, a sem bila nad njihovim nastopom razočarana, prav tako tudi obiskovalci niso pokazali preveč navdušenja in ob manjši tehnični napaki, ki je terjala minuto tišine, z nejevoljnimi vzkliki jasno pokazali svoje razočaranje. Moram pa dodati, da so se to soboto v Channel Zeru precej bolje odrezali. Festival pa so zaključili Tron, s svojim drugim nastopom na tem festivalu so nam predstavili trilogijski izdelek ‘Death, resurrection, oblivion’.

 

Nad samo prireditvijo in organizacijo sem bila zelo pozitivno presenečena. Organizator se je potrudil prav pri vsem. Močvara je bila osvetljena z nešteto svečami in baklami od zunaj in znotraj, ter dekorirana s srobotom in bršljanem. Vsak večer se je od 20-e do 22-e ure na platnu vrtel ‘film’ izbranih odlomkov vseh mogočih grozljivk, od Exorcista, Intervjuja z vampirjem, From dusk till down, Dracule… itd. ob spremljavi primerne temačne, grozljive ter precej težke glasbe.

 

 

                                                                 Tekst in foto: Dark Angel

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.