Jan Plestenjak – Solo

Jan Plestenjak - Solo

Jan Plestenjak – Solo

Založba: Menart


Jan Plestenjak, ljubljenec nežnejšega spola, je izdal cd z desetimi novimi skladbami, poimenovan “Solo”.


Lepotec, po katerem hrepeni marsikatero dekle, je zopet z nami. Tokrat drugačen, a vendar še vedno ostaja pri njegovem delu mnogo stvari nespremenjenih. Obljubljali so, da bo premik iz prejšnjega CD-ja, z naslovom “Jan”, do najnovejšega več kot očiten. Viden je predvsem izredno dober instrumentalni skok, saj njegova uigrana ekipa glasbi, ki jo izvaja, še vedno daje edinstven in kvaliteten zvok, nad katerim se ne moremo pritoževati.


Sama plošča pa je dokaj običajna in ne preveč inovativna glede besedil. Verjamem, da so le-ta izpovedna, doživeta oz. fantazijska in opisujejo Jana kot pevca, moškega, ki je v svojem življenju že marsikaj doživel, vendar se zdi, da so za bolj zahtevnega poslušalca na čase malce premalo globoka. Še vedno v njih največkrat opisuje ljubezen, malo manj se tokrat posveča morju, ki je ponavadi glaven motiv pri njegovih skladbah. Ne glede na vse, mu še vedno najbolj ‘ležijo’ balade, iz Sola bi izpostavila “Zadnje slovo” ter “Za božič bom sam”. Malo orientalskega pridiha najdemo pri pesmi “Roža sredi sahare”, na plošči pa ne manjka niti prvi singel, ki je njen izid napovedal, in sicer je to “Iz drugega sveta”.


Pohvalila pa bi fotografije na izdelku, ki so delo Domna Slane; Jana nam prikaže v pravi luči: zapeljivega, zamišljenega. Uporabljene so tudi na njegovi spletni strani www.janplestenjak.com, ki je končno dobila podobo, kot si jo zasluži. Le še malce več aktualnih novic in koncertov ji manjka, pa bo sploh v redu.


Solo ni narejen kot nek prodajni produkt na prvo poslušanje in upam si trditi, da na to Jan tokrat ni stavil. Sicer je med desetimi skladbami nekaj potencialnih hitov, vendar si morate zanje vzeti čas. Morda je v tem smislu na nek način napredoval, saj prvič, ko ploščo slišite niti niste tako očarani. Je tokrat priljubljeni, sedaj že popolnoma z gotovostjo lahko trdimo, da primorski pevec računal bolj na publiko, ki se posveti celoti – besedilu in glasbi, ne le nekemu brezsmiselnemu tekstu, ki gre lahko v ušesa, ali pa je namerno želel malce spremeniti svoj stil, ne vem.


Vsekakor je izdelek produkcijsko na nivoju; naj omenim, da so ga masterizirali v Milanu, del pa je bil narejen tudi v Riu De Janeru.


Če so vam všeč cd-ji, ki jih je Jan naredil do sedaj, se zna zgoditi, da boste kar malo presenečeni ali pa celo razočarani. Takšnim priporočam ponovno poslušanje. Če še vedno ne bo učinka, zopet pritisnite na “play”. In spet. Začutili boste, kar je pevec želel. Njega samega. Solo.


Nina Jenko

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.