Dve postaji na mali turneji Eyesburn v Sloveniji

Kranj

Kranj

Metelkova, 11.12.2003 in Mostovna, 13.12.2003


Prva etapa za Eyesburne v Sloveniji je bila Gala hala. Kot predskupina je občinstvo ogrevala trboveljska Red five point star. RFPS igra ska, v katerem pa je čutiti močne vplive drugih zvrsti – punka, rocka, swinga, jazza, rockabillya. Zvrsti glasbe je ustrezna tudi zasedba, saj poleg obveznih kitare, bas kitare in bobnov premorejo še klaviature, trobento in pozavno, pa tudi imidž so skušali približati glasbi. S svojo energijo so obiskovalce že zgodaj polne Gala hale zlahka prepričali in ni jih bilo malo, ki so veselo žurali in poskakovali ob njihovi spremljavi. Leta ukvarjanja z glasbo, čeprav v drugačnih vodah, se poznajo na njihovem sproščenem nastopu in obvladovanju tega, kar igrajo. Publiko na Metelkovi je rdeča petokraka spravila v pravo razpoloženje pred nastopom glavnih zvezd. Eyesburn so po kratkih pripravah zasedli oder, dvorana pa je bila sedaj res nabito polna. S svojimi žal redkimi nastopi v Sloveniji so si nabrali lepo in zasluženo število privržencev. Tokrat so se pri nas oglasili, da bi promovirali svoj najnovejši album Solid, v živo so predstavili večino komadov iz le-tega. Čeprav je Solid bliže reaggae in ska ritmom, se Eyesburn v živo niso umirili, še posebej ko zaigrajo katerega od, kot ga sami definirajo, ‘old school Eyesburn’ komadov. Njihov glasbeni koktejl pride poslušalcu hitro v kri. Četudi jih ne poznaš, se ni težko predati njihovim pozitivnim vibracijam, priljudnemu in skuliranemu nastopu. Glasbi primerno je bilo tudi vzdušje v dvorani, še posebej prvih nekaj metrov pred odrom, poskakovanje so popestrili občasni stage-divingi. Tisti, ki smo bili sredi tedna z energijo bolj na rezervi, pa smo se lahko posvetili njihovim družbenokritičnim besedilom. Tem smo po zaslugi dobrega ozvočenja zlahka sledili.


V petek so se Eyesburni oglasili še v Kranju, na festivalu Rock proti drogam,o katerem si boste lahko več preberete v članku v rubriki festivali.


V soboto so se beograjčani pomaknili še malo bolj proti zahodu, v Novo Gorico.Tokrat so kot predskupina nastopili riječani Father. Ogrevanje je bilo tu bolj težka naloga, saj je goriška publika tako cool, da je že cold, tako je njihov koncert služil počasnemu polnjenju dvorane. Father so metal band z dokaj kratkim stažem, so pa imeli že lepo število nastopov, predvsem na Hrvaškem in v Sloveniji, kjer smo jih lahko slišali na letošnjem Rock Otočcu. Njihov nastop sestavljajo pretežno avtorski komadi. Čeprav je čutiti vplive različnih bendov, pa jim uspeva delati dovolj zanimiv in svojevrsten metal, da pritegnejo pozornost (tudi ne-metalcev). Inštrumentalno so izredno močni, žal pa marsikdaj zmanjka stoprocentni power pevcu, kar zna biti hudo moteče predvsem pri melodično in harmonsko bolj težkih (in zelo zanimivih) skladbah. Tam, kjer bi moral biti brezkompromisno točen, je njegov glas prešibak in zveni malo sfušano. Njihovemu solidno sprejetem nastopu je sledil premor, v katerem se je na Mostovni zbralo že kar presenetljivo veliko publike glede na sicer slabo poznavanje Eyesburnov. Ko so fantje iz bivše bratske republike začeli z nastopom, je bilo vzdušje precej drugačno kot na Metelkovi. Tu so se morali sami potruditi in spraviti publiko v žurersko razpoloženje. Svoje delo so dobro opravili, saj jim je uspelo vzpostaviti dober stik z njo. Njihova pozitivna energija je očitno nalezljiva, zvrst glasbe, ki jo igrajo, pa odlična podlaga za žuranje. Samozavestno pokažejo, da so profiji, ki komade z lahkoto ‘remiksajo’ kar v živo in brez posebnih priprav. Publika je sicer ostala precej umirjena, vendar pa je aplavze le pospremila z glasnimi vzkliki in izploskala tudi dolg bis. Kazalo je, da so tudi sami Eyesburn zadovoljni z odzivom, saj je bil njihov nastop na isti ravni kot tisti na Metelkovi.


Aleša & Maša


foto: Aleša & Maša in Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.