Miss.Bee na Mostovni

missbee_001

Nova Gorica/Mostovna, 21.11.2003


Glasba Miss.Bee je ritmično precej umirjena, čeprav je sicer zvokovno izredno bogata, tako da na petkovem koncertu na Mostovni po pričakovanjih ni bilo kakega norega žuranja, ampak čisto komorno in nekoliko intelektualno vzdušje. Če bi jakost njihove glasbe nekoliko znižali, bi dobili prijeten lounge, primeren za pogovore o najnovejših umetniških smernicah. Glede na obiskovalce so Miss.Bee mednarodno zanimivi, saj je bilo kar nekaj občinstva iz sosednje Italije.


Miss.Bee je večina od nas spoznala prek Videospotnic in soundtracka iz Varuha meje, tako sva že pričakovali nekakšno zmes rocka in elektronike, ki služita za podlago značilnemu zanimivemu vokalu. Mestoma so naju spomnili na Massive Attack, Texas, na trenutke celo na Doorse, pa še kaj bi se našlo. Njihove pesmi so večinoma v angleščini, nekaj jih je v slovenščini, za ščepec eksotike pa poskrbi francoska Fontaine de Vaucluse. Večina pesmi je zelo strukturiranih, z več temami, mnogo je zanimivih harmonij in večglasij, zato pa zahtevajo tudi več pozornosti od poslušalca, saj so redki hitro prepoznavni refreni, s katerimi bi ga pritegnili, poleg tega pa se vse odvija skozi dokaj počasne ritme.


Vsej elektroniki se seveda tudi v živo Miss.Bee ne morejo izogniti, vendar si za pomoč niso omislili kakega DJja, temveč jim za dopolnjevanje živega igranja služi matrica. Prav zaradi tega se nama na trenutke zdijo Miss.Bee v živo nekoliko bledi in ponarejeni. Čeprav je na odru pet ljudi, je zvok mnogo bolj bogat, tako da se včasih vprašaš, ali gledaš en velik play back, ali poslušaš le v živo dodelano glasbo. Za najin okus bi lahko opustili nekaj elektronike in v živo igrali bolj standardni rock, vendar je najbrž efekt, ki ga želijo doseči, tak, kot ga Miss.Bee tudi izvedejo. Prav tako po najinem mnenju je izredno zanimiv pevkin vokal nekoliko preveč v ozadju, se sicer odlično zliva z glasbo, vendar je premalo frontmanovski in zaradi tega ne izkorišča prednosti, ki jo ima pevec pri živem nastopu – da z glasom pritegne publiko. 


Kljub najinim (res zgolj najinim osebnim) pomislekom, ki jih izražava zgoraj, pa so Miss.Bee skupina z dobrim nastopom in izjemno glasbo, s tem pa so se očitno strinjali tudi drugi obiskovalci petkovega koncerta, ki so po rednem delu izploskali še bis, kar je za Mostovno prej izjema kot pravilo.


 tekst in foto: Aleša & Maša

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.