Johhny Bravo Band – Jaz stvar obvladam

Johhny Bravo Band - Jaz stvar obvladam

Johhny Bravo Band – Jaz stvar obvladam

Založba: Samozaložba


V začetku leta 2001 je skupina Johnny Bravo Band (JBB) v studiu Metro posnela svojo prvo skladbo z naslovom ”Še ena pesem o tem, kako leta letijo” in jo poslala na natečaj za ”Orionovo pesem leta 2001”. Tej so sledile nove skladbe in novi nastopi na raznih festivalih (Melodije morja in sonca, HIT festival, FENS) in tako se jih je počasi nabralo za prvo zgoščenko. Na njej je 12 skladb, od tega osem festivalnih in dve, ki sta bili izbrani na javnih  natečajih (Kaj ti je deklica, Pop/rock brez drog). Vse to so JBB dosegli v slabih treh letih svojega delovanja.


Kot tudi sami povedo v uvodni besedi na zgoščenki, jih ne zanima preveč vse tisto, kar pripomore k popularnosti pa s samo glasbo ni neposredno povezano. Tako so kljub številnim nagradam na festivalih v Sloveniji relativno neznani. Prav zato so se najbrž odločili, da bodo svoje delo izdali, pa čeprav v samozaložbi (distribucijo so prepustili Dallas records), saj bi bilo škoda, če vloženega truda treh let ne bi mogli pokazati. Poslušanje zgoščenke razkrije, da fantje delajo z ljubeznijo in iz veselja do glasbe in ustvarjanja.


Pesmi JBB bi lahko uvrstili v melodični pop rock. Aranžmaji so največkrat prilagojeni priložnostim, za katere so bile pesmi posnete – za najin okus bi lahko bili manj festivalski in malo bolj rokerski. Izredno pozitivno pa se nama zdi, da so pesmi izključno avtorske. Večino glasbe in prav vsa besedila, prav ta so bila mnogokrat nagrajena, je napisal Leon Oblak, pravzaprav »nevidni« član JBB. Pesmim se sliši, da so jih snemali različni producenti, vendar pa vse nosijo prepoznavni JBB pečat, tako da je zaradi različnih sodelavcev zgoščenka bolj zanimiva. Kritika gre le pesmi »Dva vonja«, kjer je produkcija občutno šibkejša kot pri drugih pesmih.


Borutov vokal je prijetna stalnica v glasbi JBB, besedila interpretira na svojstven način. Le-ta so dodatno izpostavljena z dokaj enostavnimi melodijami, ki imajo klasično zgradbo s kiticami in udarnejšimi refreni. Sama besedila pa so tematsko raznolika. Dotaknejo se socialnih tem, posameznikovega položaja v družbi, včasih pa so čisto osebni utrinki iz vsakdana. Poleg tega premorejo avtorefleksijo in samoironijo, vsakdanje težave predstavijo z zdravo distanco. Tudi ljubezenske pesmi se dvigujejo iz slovenskega povprečja, saj tako radostne kot boleče trenutke predstavljajo brez pompozne patetike. Prevevajo jih topla čustva in pozitivne podobe – tako nam res vseskozi iskreno predstavljajo tisto lepo, kar nam življenje daje.


Skratka, JBB svojo stvar obvladajo.


Aleša & Maša

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.