Bolesna Braća (Sick Rhyme Sayazz) – Radio Fanfara

Bolesna Braća (Sick Rhyme Sayazz) - Radio Fanfara

Bolesna Braća (Sick Rhyme Sayazz) – Radio Fanfara

Založba: Menart, 2003.


No, pa smo ga končno le dočakali. Že nekaj časa vnaprej napovedanega. Dobro, s šest mesečno zamudo, ali jebiga. Radio fanfara [Kaj si izvajalca predstavljata pod imenom fanfara, si lahko pogledate na priloženem multimedijskem ploščku]. Album zagrebškega hip-hop zajebantskega dvojca Bizza in Baby Dooksa. Publiki znana tudi pod imenom Bolesna Braća oz. Sick Rhyme Sayazz. Eksplodirala sta prav gotovo s komadoma Lovačke priče in Čiča miča. Slovenskim poslušalcem znana tudi kot gosta pri ljubljanskem dvojcu Murat & Jose-u, na Na izi.


Da znata ni potrebno posebej povdarjati. Dooks pa tudi ni zastonj eden boljših producentov njegove stroke, saj njegovi varovanci za šalo prodirajo na najvišje vrhove lestvic. Mogoče je ključ v temu prav to, da ne želi delati na silo (to povdari, ob zbadanju zakaj plata s tolikšno zamudo). Mimogrede, tudi na VIVI je že bil viden. Njuna vokala pa prav gotovo ne zaostajata za drugimi matadorji informativne radijske scene.


Torej. Sam album je fantastičen. Ni kaj. Tekstovno morda še boljši kot njegov predhodnik. Tudi gosti so eminentnejši. Že samo imena kot so Samy Deluxe (No.1 v Nemčiji, pa denimo Afu-Ra in Busta Flex). Da o Edu Maajki niti ne govorimo. Nemec, Francoz, Američan in Bosanec. V šali porečeta, da jima je manjkal samo I-Račan. Velik met za neka Hrvaška naduvanca boste dejali.


Dobro, čeprav je več ali manj vse na osnovi zajebancije, tudi reklame, pa je glavna nit morda tudi kritika stanju v državi. O tem prav gotovo Looka & Borna. Sarkazem, ki govori o socialnih razlikah in stanju države takoj po vojni.


Že vsem znano ljubezensko tematiko, ki jo lahko poslušamo vsakodnevno iz radijskih postaj, pa nadomesti fantastična priredba Merlinove ‘Godinama’. Poimenujeta jo Vjetrovi. Govori, kako gre ljubezen dejansko skozi želodec. Škoda, da se kot sponzor morebitnega spota ne pojavi slovenski Donat Mg 😉 In refren, ki ga vsekakor morate znati na pamet: »Muče me vjetrovi, vjetrovi me muče/ strašni vjetrovi što u meni čuče/ muče me vjetrovi, vjetrovi me muče/ svaki put kad pomislim na tebe moje luče«.


Tudi na koncu plate se odrola ena zajebantska priredba. Persa from the Mahala feat. Majer. Tokrat so pod prste vzeli J.Lo in njen hitič ‘Jenny from the Block’. Bolj ali manj fora kot pa realnost.


No, pa tudi alkoholiki ne boste ostali brez svoje himne. Bijeli mišu govori o halucinacijah pod vplivom alkohola.


Za tiste, ki ne hodite radi domov k svojim boljšim polovicam – Telefon faki. Jap, pomaga tistim jebačem, ki jim noben plot ni previsok. Kar nekaj dobrih izgovorov.


Egotrip – zadnjih 50 sekund namenjen fenom, da se grejo karaoke z njima..


Tresi guzu je spet klubska himna močnejšega spola. »Tresem guzu, skidam bluzu, briši sline, kad se skinem..« Dobra stvar, objektivno povedano.


Restoran Bolesna braća z dobrim ženskim vokalom Jeleno Majić, vas lahko resnično odvede, če se bo rolal v podlagi vašega organiziranega romantičnega večera.


Vsekakor se ne more mimo enega boljših komadov na disku, z že omenjenimi gosti. V štirih različnih jezikih, Radio Fanfara torej.


Socialised feat. Patrick Vince z gostom iz New Yorka pa orientalsko podlago, no ja. Bomo videli.


Oprosti mi brate, oprosti mi fratelo je sicer že znana, a še vedno zanimiva. Še zmeraj se lomijo čaše ob poslušanju le-te. Nagonsko, kaj `češ.


Vsekakor sta Dooks & Bizzo ena izmed vodilnih Menartovih hip-hop adutov in Radio Fanfara to vsekakor potrjuje.


Marko Pigac

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.