Povabilo med bacile

favez_001

Favez – Gala Hala, Metelkova, 27.10.2003


»We are all very sick. The stage is full of germs. Come and join us!« Tako je kakih 50 glav v ponedeljek zvečer z odra Gale Hale na Metelkovi vabil Chris, pevec švicarske skupine Favez, ki se je na poti po Evropi ustavila tudi pri nas.


Za ogrevanje je nastopil mlad avstrijski bend Boysclub. Pevec je s svojo mimiko in načinom petja spominjal na frontmana skupine The Hives s pridihom Jarvisa Cockerja. Mešanica roka, popa in HC-ja, ki so jo odigrali, je bila tehnično sicer mnogo manj dovršena od tiste, ki je sledila, a z odra je sevalo ogromno mladostniške energije, ki se je (res) počasi prenašala med nas. Ker pa se vedno zadržani Slovenci tudi tokrat nismo ravno izkazali, je bil manifestiran odziv manj, kot si je band zaslužil.


Favez je mnogo starejša skupina z ogromno kilometrino, ki deluje kot »dobro naoljena mašina.« Tako so kljub slabšemu zdravju in odsotnosti atmosfere, ki je v bolj polnih dvoranah kar samoumevna, dobro razpoloženi, razigrani in zgovorni ustvarili živahno ozračje. Pesmi z najnovejšega albuma »Bellefontaine Avenue« so spajali s starejšimi, s tem pa poskrbeli za močno dinamiko, saj se glasba z njihove prve plošče, ki je izšla leta 1990, ko so se imenovali še The Favez Disciples, močno razlikuje od najnovejše. Za Favez pač velja pravilo »nikoli dvakrat isto«.


Od počasnejših, bolj jokavih komadov, do močnih, surovih kitar in težkih bobnov, pa spet v bolj sanjave vode, čeprav veliko bolj intenzivne in doživete, kot na CD-ju – Favez so se izkazali za odličen koncertni bend, ki s svojo karizmo tudi iz malo potegne veliko.


Tina H. Zakonjšek


Foto: Domen Repnik

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.