Plan B: Čarovniki

Plan B - foto: lucky No.8

Plan B – foto: lucky No.8

Jap. V hitrem svetu odtujenosti, razosebitve ter uveljavitve Nitchejeve filozofije blejastih ovac, tudi čarovnike ne zazvezdi več požirek magičnega napoja. Široko-hlačnežema iz Veleja pa je slednje uspelo. Za svojo ceno, seveda. Zme-den in DJ Ej, množici znana pod skupnim imenom PLAN B, sta se zapisala v slovenski hip hop kot deseta izvajalca po vrsti, ki sta izdala uradno natisnjen album. V prihajajočih mesecih se bosta pridružila Siddhartini turneji Rh-, začenši v soboto 13.9.2003, na stadionu za Bežigradom.


Sedaj so tu – Čarovniki. Besedila 17-ih komadov (- intro/outro) so v celoti izpod peresa Zme-dena, kateri je prispeval k pretežnemu deležu produkcij. Pridružujejo se mu imena: DJ Ej, Nikolovski, DJ Supastar, Ž.Pak.


Začetki ustvarjanja Plana B segajo v leto 1995, ko je takrat 15-letni Zme-den pričel s pisanjem prvih besedil in ‘delal muziko, kar mi je šopalo!’. Čarovniki so nastajali dobri dve leti, saj v predhodnih poskusih album naj ne bi bil ‘dovolj dober, da bi šel prej ven.’ Perfekcionizem je pogosta bolezen slovenskih hip hoperjev. V dvanajstih letih samostojne slovenske kure lahko naštejemo na dve roki uradne izide albumov na eno tiste z EPji.


(Pre)dolgo nastajanje albuma je zaznavno na sami plati. Nekateri posnetki, produkcije kot tudi besedila, marsikdo uvrsti v leto 1998: ‘Veliko ljudi gleda nazaj in so jim stvari čudne. Meni niso čudne, ker vem zakaj sem takrat tako razmišljal in to mi je sprejemljivo.’  Seveda, zakaj bi zbrisali nekaj kar je neizogibno? Nekaj, kar je naredilo iz tebe to kar danes si? ‘V prvi vrsti je plata dokaz samemu sebi, da lahko. V drugi vrsti sem hotel dokazati drugim, da lahko: pri tem mislim na celotno hip hop populacijo ter na moje stare, ki me nikoli niso podpirali v tem kar delam. Da bi koga poskušal spremeniti mi nikdar ni bilo v prvem planu. Mogoče kasneje, ko imaš za seboj že nekaj ljudi.’ , pojasnjuje Zme-den. Hm, kje so tisti časi, ko so mladi še hoteli spremeniti svet…? Pristaviti svoj kotliček na ogenj. Dodati svoj pečat družbi. Sicer pa je edino važno, da se stvari premikajo, da se v slovenski hip hop sceni nekaj dogaja.


Če se Vam je na moment zdi, da sam naslov plate Čarovniki nima velike povezave s celotno plato, me je Zme-den popravil: ‘Lahko ti rečem, da nisi dovolj dobro poslušala. Plata je izredno čarovniška. Gre za skrite dele v besedilu. Mnogim se zdijo besedila filozofiranje v nič. Ni res. To je čaranje…’ Dobro, čaranje gor ali dol. Preidimo na dejstva – komad Hočem :‘ Hočem življenje brez skrbi/ resnico brez laži/ prij’tle brez smeti/ da kurac mi skoz stoji/…/ Hočem slavo, hočem d’nar, hočem mir, hočem spravo../’ Podobne nasprotujoče si argumentacije so opazne na kar nekaj segmentih plate. In zdi se kot da so dobro nastavljene filozofske razprave izpeljane z nečim kar gre na prvo žogo : ‘Ni to prva žoga. To je zmes. Dva različna principa moraliziranja in slabega o meni. Sicer sem bolj introvertiran kot ekstravertiran. Bi pa full imel keš in slavo! V svojih nastavkih v besedilu kot je Hočem, ne bom moraliziral o miru in teh stvareh, ker komad ne govori o tem. Vsaka stvar v besedilu je na svojem mestu, s svojim namenom. To za mene pomeni čaranje.’


Okej pa se spustimo na drugo raven – na punce, dekleta, ljubice…ujete v čutno-seksualno-romantičnem Trenutku, po drugi strani pa je tu komad Na plaži:‘ …silikonske joške in joške ta prave / skačejo, muvajo to so darovi narave/ lah’k bi od spredi in od zadi/ od spodi in od zgori – čist odvisno k’k bi radi/ ‘ Če je bil namen plate združiti črno z belim, tabuje z dejstvi, moralo z nerazumnim, je cilj dosežen. Konec koncev je tudi Zme-den samo človek. ‘Star sem 21 let in imam full full rad punce. Normalno – to je to! Besedila so napisana na tak način kot hočem predstaviti sebe! S tem se odpiram na ven; če se v enem komadu odpiram na tak v drugem na drugačen način, pomeni da nisem samo tak ampak sem tudi drugačen. Morala mi ni edina vrednota, ki bi jo moral spoštovati! Vrednote so mi lahko tudi druge stvari npr. včasih mi paše žurat v klubu in gledat ženske kako migajo z ritkami, kako fino plešejo, se smejijo, se smehljajo in jaz se smehljam z njimi. Karkoli, bedaste stvari. Lahko pa je tudi drugače… Zadeva je predstavljana z dveh različnih principov realnosti. Imaš Cronosa in Erosa. Imaš mešanje. Imaš zmes iz česar nastane človek. In jaz ti zmešam vse skupaj…’


Katja Štok

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.