Gra(n)d Rock Sevnica 2003

Švedske Finke

Švedske Finke


Sevniški grad, 22. in 23. avgust 2003


‘Poročilo o dogajanju…’


Rodil se je nov festival. V Sevnici, kjer se do sedaj ni dogajalo takorekoč nič. In ljudje (zaenkrat bolj kot ne predvsem domačini) so ga sprejeli odprto in pozitivno. Kako tudi ne, ko pa je napovedanih kar nekaj (pri)znanih imen domače in tuje glasbene scene in pa cena karte, ki je bila smešno nizka- za en dan 1500 sit in za dva dni 2000 sit..


Pred začetkom nisva vedeli, kaj pričakovati. Bili sva seznanjeni z nastopajočimi skupinami, to pa je bilo tudi vse. Ostala vprašanja so se nama porajala v glavi  dokler se nisva znašli poleg prelepega gradu, kjer je zadeva potekala. Presenečenje je bilo veliko, saj je bil prostor karseda lep, z enkratnim razgledom,…


Najprej naj omeniva, da je bila cena kart res simbolična in nekako sva pričakovali, da bo populacija obiskovalcev predvsem mlajša, a ni bilo ravno tako. Tam so bili od najmlajših do tudi starejših. Se pravi, da je s tem festivalom (Za-O)živela celotna Sevnica (+okoliški kraji), zato se nama je tudi porodila primerjava z nekakšno veselico. 🙂


Bili sva presenečeni nad cenami pijač, ki vsekakor niso bile zasoljene, kot je to v navadi na drugih festivalih po Sloveniji. Moteči so bili boni, katerih uporabe so se posluževali tudi tu. Res, da je najbrž težko delati brez njih in bi bilo drugače preveč izgub, a vseeno. Morda bi lahko našli še kakšno drugo rešitev, ali pa bi vsaj pripravili več prodajnih mest zanje, saj so bile včasih vrste res kar predolge.


Lepo je bilo prizorišče – vrt za gradom, lep backstage – dvorišče in nekaj prostorov v samem gradu. Ambient so pohvalili vsi nastopajoči. Dopadel se jim je park v katerem se je igralo, kamp je bil v redu, pohvaljen tudi s strani obiskovalcev. Res, pritožbe so tudi bile, vendar se je organizatorje nekako toleriralo, saj je bila zadeva le prvič, baje pa je to tudi prvič, da je v Sevnici kaj “ratalo”. In bo od sedaj tradicionalno.


Prvi večer, v petek se je program začel okrog 18:00 ure. Tedaj kaj dosti obiskovalcev še ni bilo. Prizorišče se je začelo polniti šele nekako pri Švedskih Finkah okrog pol devetih. Za njimi so skoraj uro na odru nastopali C.R.A.S.H.-i. Glasbeni izbor je bil dober, izpostavili bi predvsem kar nekaj mladih skupin, ki sicer niso bile še zelo izkušene, a so se vseeno trudili (No answer)… Predstavili so se tudi Psycho-pathi, ki so sprva pridobili pred oder le maloštevilno občinstvo. Kasneje pa jih je bilo vedno več.. Pokazali so veliko. Ker pač veljajo za eno boljših skupin, se temu niti ne čudiva. Motilo je edino to, da pevka tudi med pesmimi govori angleško. Konec koncev smo v Sloveniji in ne glede na to, da glasba ni v domačem jeziku, bi bilo morda primernejše uporabljati vsaj nekaj naših besed.


Seveda pa je bil “veliki finale” predviden za konec večera. Zvezde, kot bi jih lahko poimenovali, so bili prav gotovo Big Foot Mama, skupina, ki še vedno ve, kaj je potrebno storiti, da ljudje zažurajo. Od prve sekunde, ko so se pojavili na odru je bilo vroče, tako med občinstvom, kot (prav gotovo) tudi na odru. Tudi medve sva željno pričakovali njihov nastop, saj jih že dolgo nisva videli. Nastop seveda ocenjen kot odličen! Zakaj? Zaradi odlične komunikacije s publiko. Zaradi energije, ki jo je množica pred odrom dobivala z odra. In najbrž je bilo tudi obratno. Temu se reče nastop! In po njih bi se lahko učil (ali če hočete zgledoval) marsikateri slovenski bend. Ali pa tudi ne. Morda pa je vse (vsekakor v tem primeru veliko) le karizma frontmana Gregata, ne vem. Zagotovo je precej na tem. Mogoče pa se je tudi on malce “spremenil”, v smislu nekakšne večje svobode, ki jo morda ima odkar ni več Guštija v bendu… Kakorkoli- ob igranju njihovih hitov sva uživali in se jim popolnoma prepustili. Kljub kilometrini, ki je za njimi si upava trditi, da oni so skupina, ki z leti postaja le še boljša. Videlo pa se je tudi, da so fantje dobro razpoloženi, saj so se na oder vrnili še dvakrat. Zaključili so (čeprav so igrali dobro uro in pol) za marsikoga prezgodaj, in sicer z najnovejšim singlom “Vrn’ se k men’”. Big Foot Mama so imeli največ občinstva obeh dni! Napravili so pravo veselico in nam predstavili vse največje uspešnice, ki na albumu ‘Best of BFM’, izidejo v roku nekaj dni. Za njimi so nastopili le še Dežurni krivci in program se je za prvi večer zaključil.


V soboto sva se zbudili okrog devete ure zjutraj in kaj kmalu so naju že prosili, če se lahko ‘odstraniva’, saj pričakujejo poroke in mora biti parkirišče prazno. Ja, kaj pa sva drugega hoteli… Ampak priznava, da se nama ideja ni dopadla. Sva šli. A nisva prišli daleč, saj je na cesti že čakal g. policaj, ki je preusmerjal promet, saj na sevniški grad prihaja množica mladih z muzejskim vlakom/ vsakoletni dogodek; ravno danes. Zato pa sva bili povabljeni k našemu fotografu Miranu na kosilo. In cel dan sva se nekako zabavali v družbi zelo prijaznih ljudi- Sevničanov.


Ad Libitum, Jazz Trio in Zmajev rep sva slišali bežno, leže, počivajoče (na dekci). Žal.. Sva se nekako ‘hranili’ za večerno dogajanje. Fortaste so se nama zdeli dokaj zanimivi. Za njimi pa bi morala na oder stopiti Lara Baruca z Bee Bandom, a je prišlo do nesporazuma in namesto njih smo videli in slišali Marvin-e. Lara je tisti dan res prišla v Sevnico- spremljala je otroke na Muzejskem vlaku in smo se dobili na pijački. Takrat je Lara povedala svojo ‘zgodbo’ glede nastopa na festivalu, na odru pa smo slišali uradno izjavo z ust organizatorja Mateja Leskovška. Da Lara ni nastopila zvečer je bil kriv nesporazum. Prišla pa se je osebno opravičit in obljubila, da naslednje leto lahko računajo nanjo.


Marvin so pred kratkim izdali svoj prvenec z naslovom ‘Brce v srce’, ki ga sedaj promovirajo. Laščani imajo potencial, a žal, morava povedati, na odru niso bili najbolj prepričljivi. Tokrat. Malo več bi morda morali ‘zvaditi’ svoj nastop, šov. Sicer pa glasba in besedila super.


Za njimi, prve zvezde sobotnega večera- The Bambi Molesters. V vseh pogledih svetovni bend! Lahko zatrdiva, da so si z nastopom (ki je bil mimogrede predzadnji na tej letošnji evropski turneji) pridobili vrsto novih privržencev. S svojo glasbo so nas odpeljali v neke druge dimenzije,… Prevzeli so marsikoga. Naju.


Reški Let 3 pa so spet poglavje zase. Tokrat se na odru niso slekli, vseeno pa so bili atrakcija zase in občinstvo so spravljali v ekstaze s svojo glasbo in show-om. Ljudi je bilo pri njihovem nastopu pred odrom okrog 800, skoraj toliko kot jih je bilo prejšnji večer na BFM. Let 3 so igrali dobro uro in lahko si predstavljate, kakšno ‘galamo’ so naredili… Ker po svoje so ‘carji’…


Atomske gobice so zaključili še drugi večer prvega Gra(n)d Rock Sevnica. Uspešno.


Zaključek/ pod črto: Prodanih okrog 1000 kart, zadovolj(e)ni obiskovalci in nastopajoče skupine, pokriti stroški organizatorjev, sreča z vremenom,…


Projekt Mladinskega sveta občine Sevnica (vodja projekta je bil Matej Leskovšek, ki se zahvaljuje vsem skupinam, sponzorjem, medijem in obiskovalcem za sodelovanje. Tudi ekipi R.O.N.-a), je uspel.


Sklenem naj z njegovimi besedami: “Se vidimo naslednje leto!”
Tanyisha in Nina


Foto: Miran Juršič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.