Eyesburn – Solid

Eyesburn - Solid

Eyesburn – Solid

Beograjska skupina Eyesburn se je v ponedeljek 14.7. oglasila v Ljubljani, kjer so v Makalonci oboževalcem, predstavnikom medijev in  naključnim obiskovalcem predstavili njihov zadnji album Solid.


Za Eyesburn je Solid že peti album. V Srbiji in Črni Gori danes veljajo za eno najboljših skupin, a tudi naključnega poslušalca s svojo glasbo in angleškimi besedili hitro prepričajo. Od hard-core začetkov so z albumom Solid pripluli v bolj mirne vode, a brez bojazni, še vedno je tu tudi dovolj nažiganja in energije.


Zanimivo in presenetljivo je, da iz tržišča, iz katerega prihaja k nam v zadnjih letih skoraj izključno turbo folk, lahko sproducira tudi bande iz bolj alternativnih zvrsti in to na tako visokem nivoju. Čeprav so Eyesburn v Sloveniji malo poznani, so band, ki se lahko enakovredno postavi ob bok nu-metalskim in drugim “alternativnim” MTVijevskim sponzorirancem z zanimivo in izredno poslušljivo glasbo, tehtnimi besedili ter produkcijo na svetovnem nivoju.


Eyesburn so začeli svojo zgodbo leta 1994 kot hard-core band, večina članov je še danes iz originalne sestave. Že na CDju Dog Life, iz leta 1998, postanejo v njihovi glasbi jasno prepoznavni reggae vplivi, na njem tako najdemo tudi predelavo “Exodus” Boba Marleya. Vendar pa ostanejo glasbeni raziskovalci, ki se ne vsidrajo v en sam žanr, dejavni pa so tudi na drugih področjih – tako prispevajo tudi dve pesmi za film Munje.


Kljub (zaradi angleških besedil) internacionalnosti, svojih korenin ne zatajijo, tako Solid odpre trubaški intro. Glasbi na albumu se pozna kreativna svoboda in neukalupljenost. Ne glede na glasbeno raziskovanje je končni izdelek v zvočni sliki stilsko enoten in prepoznavno eyesburnovski, vsaka pesem pa je zaključena celota s kakim posebnim elementom, zaradi katerega tudi pri štirinajstem komadu poslušalcu ni dolgčas. V besedilih Eyesburn kažejo svojo družbeno angažiranost, ki presega lokalne okvire, saj so obravnavane teme vsečloveške. Tudi tisti, ki niso navdušeni nad bolj ostrimi kitarskim rifi in jeznimi vokali, bodo v kombinaciji hard-cora in reggeja na Solid našli zelo posljušljivo glasbo, skladbe, v katerih tekoče ritme razbijejo in poživijo zanimivi vložki in kjer uho na trenutke preseneti uporaba nepričakovanih inštrumentov.


Ker je v Sloveniji le malo možnosti slišati Eyesburn v živo, vam priporočamo, da se prikopljete do njihovega albuma. Žal trenutno v Sloveniji še nimajo založbe in bo album v prosti prodaji šele nekje oktobra. Ko boste album imeli v CD playerju, priporočamo glasno poslušanje.


Več o Eyesburn: www.eyesburnmusic.com  [email protected]


Kontakt v Sloveniji: [email protected]


Aleša & Maša

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.