Elvis Jackson : ‘Misli s svojo glavo’

elvis_jackson_002

“To je na sploh moto lajfa, ker če bi vsak res mislil s svojo glavo in nebi bil vodljiv bi tudi množično vodljivih ne bi bilo in ne bi bilo niti vojn niti podobnih bedarij.”


Ja kaj naj rečem Elvisi so Elvisi. Koncert je bil super, tako kot vedno, intervju si pa preberite!


Pogovarjal sem se s Sašom (bobni).


Ne bom govoril kako imate najboljše koncerte ever, ne bova govorila kako imate hudo glasbo, da veliko koncertujete tako po Sloveniji kot po Evropi in kako so koncerti po Sloveniji nabito polni in kako se po Evropi polnijo vedno bolj in bolj, ne bova niti govorila kako vas v Sloveniji že povsod poznajo in kako na koncertih date vse od sebe in tudi da ste eden najboljših in najbolj energičnih, karizmatičnih bendov v sloveniji. Me pa zanima, kaj si si vedno želel, da bi te nekdo na nekem intervjuju vprašal?
Sašo: Tišina………..Tišina……..Smeh………Tišina………..Smeh……Samo te stvari si nisem želel, da bi me vprašal nekdo!! (Smeh)
S: Recimo če sem jedel za zajtrk, kaj bi pa lohk jedel, aha jogurt in….ne morem se spomnit, jogurt in še nekaj dobrega in potem jest rečem ja. (smeh)


Katero ti je bilo pa najbolj butasto vprašanje, k ti ga je nekdo zastavil?
S: Zakaj Elvis Jacksoni in zakaj igrate tako muziko.


Samo pomoje da tega pa dobite na skoraj vsakem intervjuju.
S: Ja tako rekoč skoraj na vsakem…


Še eno butasto vprašanje….A si si kdaj želel, da bi kej takega povedal na intervjuju in nikoli nisi imel priložnosti?
S: Zmeraj hočemo povedati samo to, da mi nočemo biti nekdo ki hoče folk nekaj prepričat in jim nekaj pridiga. Naše sporočilo je sporočilo, če je, mi pravimo da je če ga hočeš dobit, je zmeraj uporabljaj svojo glavo. Pa bodi karkoli ampak uporabljaj svojo glavo. Misli s svojo glavo. To je na sploh moto lajfa, ker če bi vsak res mislil s svojo glavo in nebi bil vodljiv bi tudi množično vodljivih ne bi bilo in ne bi bilo niti vojn niti podobnih bedarij. Samo to mi tako mislimo. In to je naše sporočilo, ki ga dobiš če ga hočeš.


Vi ste tko dost tak zajebantski bend. Ali mislite, da boste lahko enkrat živeli od tega kar delate? A obstaja logika, da če se dosti trudiš da ti lahko uspe. Ker zdej je zelo veliko mladih bendov k igrajo podobno muziko kot vi in ste jim ful vzorniki. Tako da ali se da, da na koncu, če se res trudiš, da lahko na koncu tudi rečeš da lahko živim od glasbe?
S: Mislim da v bistvu se da, samo tukaj je več kot samo muzika. Tukaj moraš še dost drugih stvari naredit in to s ta pravim feelingom in s ta pravo mero zato da boš enkrat pač…ne živel od tega ampak da boš dosegel tisto kar si si želel – neko napredovanje. Ne vem kaj bi rekel. Če bomo kdaj živeli od tega bo tud dost lažje za nas, ker se ne bomo rabili utrujat z deli, ki jih opravljamo poleg muzike, da lahko sploh preživimo. To je pa formula, ki je nobeden ne ve, ali ti bo uspelo ali ne. Lahk da bo, lahk pa da prov ne bo.


Sej verjetno na začetku ko si mlad je kul, ker imaš ful prostega časa za vse. Potem imaš pa vedno manj časa, da bi delal muziko zato ker moraš druge stvari delat, da bi preživel.
S: Ja, ja res upamo da bomo enkrat prišli do tega, da nam teh ostalih stvari ne bo treba delat in da bomo res delali muziko…


…po cele dneve?
S: Ja, ja. Po cele dneve. Ali pa tudi ni nujno…da ne boš pač obremenjen z drugimi stvarmi. Ne zdej da bi hotel rečt, zdej pa bi jest rad bil “rock star”. Daleč od tega ampak toliko smo vložili v muziko, da če se nam bo začelo enkrat vsaj malo vračat bomo v bistvu lahko živeli od tega.


Ja najlepše je v življenju, če lahko nekaj delaš v čemer uživaš in zraven še od tega živiš.
S: Če bi vsi tako delali na tem planetu, bi bil to najsrečnejši planet. Toda na žalost ima večina ljudi službe samo za to, da preživijo. In zaradi tega je toliko brezobčutnega dela narejenega, da vse skupaj izgublja feeling. Veliko stvari izgubi feeling. Zadnjič se nam je zgodilo da smo naleteli na živino zdravnico, ki nas je napizdila, ker smo jo sred noči zbudili, ko smo na cesti našli povoženo živo mačko. In ona je bila dežurna in nas je napizdila, da če mi vemo, da ona spi. Pa ona je bila dežurna! To so ti ljudje in potem te najprej vpraša kdo bo plačal račun in potem kdo bo skrbel za žival. Ne zanima jih sploh, kako je žival poškodovana ali kaj se sploh z njo dogaja. Ampak najprej te napizdi in potem denar in nazadnje kdo bo prevzel odgovornost. No in to je nekdo ki brez občutka opravlja svoje delo. Stvar izgubi feeling.


A to se vam je zgodilo na turneji?
S: Ja, ja prejšni teden, ko smo šli v Avstrijo igrat. V petek zjutraj v Gorici.


A se vam je še kakšna druga taka anekdota zgodila?
S: Ja petnajst minut preden smo šli, pred tem ko smo to mačko dobili, smo pa gasili en bar v Novi Gorici, kjer se je vžgal vhod – pač ena vrata so se vžgala. In mi smo glih pršli in smo vidli kako gori. Spodaj smo čakali člana benda, da pride in da gremo lahko igrat, pa smo stvar pogasili, ker drugače bi lahko zgorel bar in še pol bloka. (smeh)


Mene je zmeraj fasciniralo, kako ste Elvis Jackson odprti ljudje in kako ste zmeraj do vseh prijazni…A se vam to kdaj obrestuje, a so ljudje do vas v redu, vas kej nategujejo v temu biznisu po domače rečeno?
S: V bistvu nas nategujejo ful samo mi se še vedno ne bomo zaprli pred ljudmi. Zaradi tega, ker ljudje so pač ljudje. Vsi smo enaki in tukaj pač ne moreš delati razlik. Si odprt ali pa nisi odprt. Mi zgleda delamo to, da smo odprti. Nategovanja je pa pri nas ful. Mi zadnje čase večkrat pridemo v konflikt z organizatorjem. Ker ti si v bistvu njim prijatelj dokler igraš njihova pravila igre. Takoj ko se začneš postavljat malo zase si takoj trn v peti….v bistvu te ne cenijo, vse tuje bende cenijo, tebe pa ne, ker si domač. In si prijatelj dokler si prijazen, potem pa…


A je potem bolje da se mogoče s tem biznisem ukvarjajo čisto drugi ljudje in ne glasbeniki?
S: Tako naj bi bilo, čeprav po drugi strani ni dobro da ne veš kaj se s tabo dogaja. Tako da dobro je, da veš en del, da pa ne veš tud vsega. Ker to je od lobiranj do…ful čudnih stvari se dogaja na tem planetu in da kam prideš se moraš ukvarjati tudi s takim bednimi stvarmi.


A te ne razkur, da bi kr pustil vse? Ker obstajajo takšni ljudje do katerih si prijazen in potem dobivaš nazaj take bedarije. To je predvsem za mlade bende težko, ker lahko zelo hitro izgubijo voljo.
S: Ma sej živlenje je itak ena pot učenja, in tako vidiš s kom imaš sploh kaj početi v lajfu in s kom nimaš prav nič skupnega in tistih se pač znebiš.


Kakšen imaš občutek, ker vas vsi ti mladi skejt-punk-ska bendi spoštujejo, se učijo od vas in hočejo biti enkrat taki kot vi?
S: Jest to sploh do sedaj nisem vedu, da je tako.


Ne res res.
S: V bistvu je fajn da je folk k te spremlja in to je ful lepo, ker po eni strani je bistvo vsega igranja in ustvarjanja muzike, da sam uživaš u njej. Imeti bend pa pomeni, da je lepo če poleg tega da uživaš v sami muziki, kot celoten bend uživaš tudi nek feedback. Da lahko nekomu to muziko predstaviš. Če je pa še to potem je pa to una magična formula k je ne ve nobeden povedat. Če je feedback potem je vse skupaj dosti lažje. Ko se naredi tisti stik med ljdumi ki so poslušalci in med temi k so na odru in to je tista skupna energija ki potegne. To je bistvo vsega da se vsak na koncertu počuti kot celota eden in kot celota.


Bil sem na koncertu na Metelkovi, ko je bil le ta razprodan. Kakšen je občutek igrati v nabito polni in razprodani dvorani?
S: Mega! To je najboljši občutek kar se ti lahko zgodi. Da si doma, da so prijatelji, da je nabasan plac in da je energija ta prava. Boljšega občutka ne more bit! Sej pol je itak človeško, da se med igranjem motiš ampak to so malenkosti napram vsemu temu. Bistvo večera je potem, da je volja dobra in da se žura. To je najboljši občutek, kljub temu, da veliko potujem in srečujem veliko ljudi. To je to.


In koliko se kej razlikujejo mladi, ki prihajajo na koncerte po Evropi, od naših mladcev tu v Sloveniji?
S: Ni razlike. Ali te posluša in mu je v redu ali te gleda pa mu ni v redu ali pa ga ni. (smeh)


Vam kdaj na koncertih zmanjka idej kako boste zabavali občinstvo? Elvisi so namreč znani po tem, da imajo vizualno zelo hudo pripravljen nastop.
S: Pa kaj jest vem. Teh idej nam je zmanjkalo že zdavnej. (smeh) Nov plac, druge ideje in folk, ki te pač tako ali drugače sprejme in potem malo improviziramo. Dost je tudi odvisno od samega dneva, ki si ga pred koncertam preživel.


Pripravljate kaj novega materiala?
S: Na easy par komadov je, sam nimamo dost časa zdej ko je toliko koncertov da tudi vadit nimamo časa. Zdaj čez poletje se zelo redko dobimo. Decembra si malo oddahnemo od muzike in potem začnemo.


Imate kakšne plane z Ameriko v bližnji prihodnosti?
S: Niti ni take panike. Bo, če nam bo tako namenjeno, ni tukaj nekih upanj in želja zaradi tega ker si lahko na koncu samo razočaran. Mi prepuščamo da gre tako kot gre in nas zaenkrat dosti izčrpava ker nimamo pošlihtane vse stvari tako kot bi morale bit, če bi hoteli normalno tourat in resno delaovat kot bend. Tukaj rabiš zadaj ti založbo mi pa vse to delamo še zmeraj sami. Imamo samo založbo in si tudi sami rihtamo turneje. In če bi ta celotni čas, ki ga porabimo za druge stvari uporabili za delanje glasbe bi bilo veliko bolje in bi veliko hitreje napredovali. Tako pa imamo ful malo časa za samo glasbo.


Ravno sem hotel vprašati. Vi vse izdajate preko samozaložbe. In res veliko mladih bendov ravno zaradi tega slišim, da govorijo: “Pa dejmo izdat v samo založbi saj Elvis Jackson tud tako delajo!”. Kaj jim svetuješ.
S: Svetujem jim da ja, samo to je cel proces in ni vse tako enostavno in je dosti preprek. In potem je tukaj seveda še birokracija vmes. Poln kup enih papirjev in ful enega dela, ki te sploh ne veseli ampak ga moraš opraviti, da na koncu lahko delaš tisto kar te veseli. Ful čudna zadeva!


Zato ker nobena založba ne želi vzeti teh mladih bendov pod svoje okrilje, ker samo BEPOP in podobne stvari laufajo.
S: Ja, ja to je ta beda. To je povsod po svetu enako. Tako da dobra muzika malokrat pride na svoj račun.


Kaj misliš o ideji, da bi naredili kompilacijo teh mladih punk bendov in da bi mogoče s tako stvarjo zdramili založbe, da ugotovijo da je to vseeno zanimiva tržna niša. Nekaj v stilu kar je naredila Hip Hop kompilacija “5 minutes of fame” za HIP HOP v Sloveniji. Ker ne moreš verjeti, da nenormalno veliko srednješolcev posluša tako vas, kot tudi vse ostale punk rock bende. Na zadnje sem videl poln Orto Bar, ko so igrali Backstage, Leaf Fat in NLP. Vstopnina je bila pa 800 SIT! In vse polno. Na vaših koncertov ja pa na sploh nenormalno veliko mladine. Kaj je tisto, da bo založbam v glavi kapnilo da je tudi z punk rockom možno zaslužiti samo če je vse skupaj narejeno na pravi način?
S: Mislim da je zdej itak zelo slab čas za založbe, ker prodaja CD-jev je slaba in pri nas v bistvu en bend lahko proda 500 CD-jev in je pri nas to že uspeh. In tako to za založbe sploh ni tržno zanimivo.. Že samo, da ti pokriješ projekt brez da plačaš studijo, se pravi izdaja CD-jev, davki, tisk Cdjev in ostalo moraš ti prodati tam okoli 1000 CD-jev. Če pa moraš zraven plačati še studijo potem so pa te številka seveda bistveno višje.


A je skrivnost če vprašam, koliko ste jih pa vi prodali?
S: Ta novega smo prodali tam okoli 1000 samo na koncertih, koliko po trgovinah pa ne vem. Prejšne dva pa cirka 3.000 na CD.


No sej to je pa za Slovenijo kar precej.
S: Pa sej nismo to prodali v Sloveniji. Več ali manj smo prodali po tujini.


No sej to se pa tudi več ali manj navezuje na moja naslednja vprašanja. Zdej vse močnejši postaja internet, CD-ji so tako ali tako predragi, kaj po tvoje misliš da je rešitev na vso to stvar, da bodo recimo lahko mladi bendi sploh živeli od glasbe. Problem je namreč da se vse več stvari prepeče in zdownloada iz interneta.
S: Rešitev je, da se folk sprijazni s tem, da se mora spustiti na nižji nivo, ker ne moreš ti potem pričakovati da bo bend prodajal CD po 500 tolarjev in da bo zraven s tem probal krit še studijo, kar je nemogoče. In če ne kriješ studija pa če nimaš denarja za studijo potem logično ne moreš imeti dobre produkcije. Tako da pač če nisi pripravljen dati tisti denar, vsaj 2000 tolarjev, za kolikor bendi ponavadi prodajajo svoje CD-je, potem vedi da naslednjič bend ne bo mogu CD-ja izdat. Če ni podpore s strani folka…


To je že res.Samo recimo kakšna bi bila tvoja rešitev na ta problem?
S: Ne vidim je. Mislim jest nisem proti temu, da gre muzika vse naokorg in da jo folk dobi, ampak po drugi strani….


…kako naj bend živi od tega potem?
S: Ja sej to je to. Nevem. Da se folk dvigne nad nivo in reče, da če bom kupil CD bom podprl bend in da kupi direkt od benda in da to njim.


Ja samo potem je edina rešitev tudi, da bo moral bend narediti tak CD, ki bo 100 % tak kot se zagre, da je vsak komad na njem res 100% dober. In da bo folk rekel, to je pa to, to se mi pa splača kupit.
S: Jah sam še vedno se pa recimo potem ciljna publika zamenja in ima le ta premalo denarja, da bi kupila CD in potem je tukaj spet problem. To je en tak začaran krog.


Pa tudi založbe pomoje ne morej nič narediti, ker so trgovine tiste, ki zadnje določijo tisto prodajno ceno. Če pač založba da ceno 2.000 v veleprodaji si trgovec misli, da bo fino, ker bo zaslužil s tem CD-jem še več in da normalno ceno.
S: Ja ne vem kje bo rešitev, če bo sploh do nje prišlo. Bomo videli. Če bi blo po moje bi bile še vedno plošče. (smeh)


To je to. Lep konec 🙂 Dej mi samo povej, če imaš za te mlade bende in predvsem za vaše poslušalce kej takega za povedat.
S: Vztrajejte in delajte muzko ne glede na stvari, ki se dogajajo okoli vas.


No pa seveda sem pozabil vprašati še vprašnja, ki so nujna. Kako se vam je zdelo tukaj na Rock Otočcu?
S: Odziv publike super. Nekaj problemov pa smo imeli z organizatorji.


Kakšno je pa tvoje mnenjo o tem festivalskem ritmu na Rock Otočcu? Se pravi ritem koncertov. Malo je vse skupaj narejeno na komercialen način. A se ti to zdi v redu?
S: Ja seveda mora biti na tak način če ti hočeš v Sloveniji narediti festival take vrste.


Ker recimo za vami, ki imate nenormalno živ nastop so včeraj prišli na oder Chumbawamba, ki so totalno umirjeni in so v čisto drugem filingu in oddajajo čisto drugo energijo.
S: To je problem teh programcev ki delajo to.


Hvala!


www.elvisjackson.com


Mitja Okorn


Foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.