Dälek na Trnfestu

dlek_1

Prvi teden Trnfesta 2003


Kot že tradicionalno, tudi letošnje poletje v Ljubljani poteka festival Trnfest. Otvorila ga je 29.7. belgijska skupina Think Of One. Glasbo skupine Think of One tvorijo dobro komponirane in razdelane skladbe, z melodijami primernimi za vsako veselico, v njej prepletajo različne sloge in se poslužujejo mnogih inštrumentov. Njihovo glasbo bi lahko označili za etno ali world music, spominjajo tako na tradicionalne balkanske trubače kot na jazz orkester. Resda so potrebovali nekaj minut, da so prepričali publiko, a ko jim je to uspelo, se je začel super žur, tako so morali na koncu zaigrati celo bis. Koncertni večer je zaključil (točno ob 22.00) tradicionalni trnfestov voditelj Pižama. Vsi, ki so si želeli še nadaljnje zabave, so bili vabljeni v KUDovo dvorano, da se pridružijo DJ Jam!allu na D’N’B žurki.


V petek 1.8. so na odru Trnfesta nastopili hip-hop trio iz New Jerseyja Dälek. Pred glavnim nastopom nas je tretjina Däleka s pomočjo gostujočega kitarista začudila s približno petnajstminutno kompozicijo Kaos, ki je delovala takole: na odru sta bila kitarist, ki je energično in neumorno vlekel po strunah in dj, ki je energično in neumorno skrečiral. Zvok je je šel skozi ušesa, za povprečnega poslušalca je bil srednje moteč.


Po tem uvodu so sledili Dälek – MC Dälek, Dj Still in Oktopus, ki upravlja z efekti. Jezni fantje so pripravili zanimiv, res poseben hip-hop koncert. Djevo skrečiranje je že samo šov zase – tako za oči kot za ušesa. Oktopus skrbi da se sami bazi dodajo še razni hudi efekti, ki Dälekov hip-hop naredijo še bolj agresiven. Slušni vtis je mešanica najtemačnejšega Trickya, amerikaniziranih Asian dub foundation in ranjeno jeznih Rage Against the Machine. Žal pri izvedbi v živo najbolj trpi prav najpomembnejše – temačna in osebno izpovedna besedila so praktično nerazumljiva, samo ponavljajoči se motivi oplemenitijo srd, ki ga izliva MC, z nekaj pomena.


V soboto 2.8. so nas v večer prijetno zazibali Slovenci Veryused Artists. Njihova glasba je lagodna, na kak trenutek preveč umirjena, vendar v celoti prepričajo s svojo mešanico novovalovskega popa, rocka in bluesa. Da bi pritegnili poslušalca, jim ni potrebno izvajati scenskih nastopov, dovolj je, da vsak odigra oziroma odpoje svoje. Zdi se, da sami uživajo v glasbi, ki jo izvajajo, ta užitek pa znajo prenesti tudi na publiko. Njihove skladbe so izredno melodične, ušesu prijetne, angleška besedila razumljiva ter na prvi posluh nekonvencionalna in daleč od pop plitkosti, sama izvedba pa je več kot odlična. Čeprav je bila publika v soboto v začetku nekoliko obotavljiva, se je do konca koncerta že tako vživela, da so tudi Veryused Artists zaigrali dobrodošli bis, ki je zapolnil minute do 22.00.


Trnfestovi večeri se ne zaključijo ob desetih, dogajanje se vsak dan prenese še v dvorano. Zgornji vtisi so iz prvega tedna, dogodki pa se bodo odvijali vse do konca avgusta – torej nas čaka še veliko pečene koruze, piva in zanimivih glasbenih (pa tudi drugih) dogodkov.


Aleša & Maša


foto: Miran Juršič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.