Simple minds v Zagrebu

Simple minds v Zagrebu

Simple minds v Zagrebu

ŠRC Šalata, 1.7.2003.


Nakon otkazivanja nastupa kao predgrupe Rolling Stonesima `98. Simple Mindsi su u utorak prvi puta nastupili pred zagrebačkom publikom, no drugi put u Hrvatskoj (prošle godine su održali koncert na poluuspješnom open air festivalu na Krku). Odluka organizatora da se koncert smjesti na Šalatu pokazala se kao pun pogodak jer se očito radi o najatraktivnijoj zagrebačkoj ljetnoj pozornici. Kao predgrupa nastupio je virovitički bend ‘Vatra’ koji se mogu pohvaliti  vrlo sposobnim managerom (ili tko im se već brine za poslovni aspekt nastupanja) i vrlo privlačnom klavijaturisticom, to bi bilo sve što se njih tiče. Fascinacija EKVom propuštena kroz britpop aranžmane (pjevač svojom fizionomijom podsjeća na lead singera Supergrassa iliti  generala Thadea, kako vam drago) Radi se o bendu koji se trudi, no može se truditi do sutra, bez neke uspjelije pjesme teško će dalje dogurati, po do sada pokazanom takvih bendova ima svaka ulica,barem komada dva.Nasreću, predgrupa je bio jedini dio večeri kojoj bismo mogli dati minus.


Dolazeći na koncert Simple Mindsa očekivao sam umorne zvijezde 80tih  koje danas više nemaju što ponuditi. Kako li  sam se prevario! Svjedočili smo doista vruhunskoj izvedbi vrhunskoj majstora popa koji su da su se kocke drugačije okrenule i da su imali volje za takve eskapade mogli komotno koračati u čizmama koje danas imaju Bono i ekipa. Iako definitivno pripadaju prošlosti to je čini se, bolja prošlost. Danas u hrvatskoj rock kritici prevladava uvriježeno mišljenje kako kaskamo za svjetskim trendovima barem dvadeset godina i da zato kod nas Depeche Mode ili Duran Duran mogu napuniti Dom Sportova kad se sjete, i to samo kod nas, to je donekle točno no ako hoćemo biti posve iskreni reći ćemo da su takvi bendovi doista doveli pop glazbu do izvjesnih vrhunaca koji danas izgledaju znatno više negoli u onovremenoj perspektivi. Jer ako se na MTVu vrtilo milijun puta (Don`t You) Forget About Me ili Alive And Kicking to ne umanjuje kvalitetu rečenih pjesama. Kad pogledamo što nam se danas nuđa u tom sektoru širokopojasne zabave, nivo je ipak pao, i  to poprilično.
Što se samog koncerta main eventa tiče, teško mu je naći ozbiljniju zamjerku. Dečki očito više nemaju dvadestak godina, ali rekao bih da još uživaju u svirci ili uživaju na drugačiji način, bez grča i bilo kakve isforsiranosti. Potpuno opušteni, svirački su već davno dosegli takav stupanj profesionalizma da mogu odsvtirati nastup lijevom nogom, sa svima poznatim repertoireom, jednostavno nema falingi. Što se samog repertoirea tiče, jasno,uzeo se klasičan best of pristup s pridodanom Gloriom u svjetlu novijeg albuma obrada. Publika je bila uglavnom nešto starije dobi, dakle, ljudi kojima su Simple Mindsi vlastiti dio glazbenog backgrounda, i koje je savršeno reagirala na sve poznatije pjesme,od kolektivnog ‘la la la lanja’ na ‘Alive And Kicking ‘ pa nadalje. Sve u svemu, koncert koje je svrha bila uživati u dvosatnoj svirci, tko je došao po to, to je i dobio.


Krešimir Karlo

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.