Severina je pač Severina

severina_7

Bila je sreda, 25.6., torej Dan državnosti. Ljubljana je že utripala v poletnem večernem vzdušju, parkirišča v starem delu mesta so bila še bolj polna kot ponavadi, v Križanke pa se je zgrinjalo staro in mlado od vsepovsod. Prostor se je polnil in v zraku je bilo čutiti sladko pričakovanje. Čakali smo na našo najljubšo sosedo – Severino –  in jo tudi dočakali. Tokrat v minimalistični izvedbi.


Na koncertu v Križankah jo je spremljala nekoliko okrnjena, vendar še vedno vrhunska, četica glasbenikov. Na odru je bilo namreč (le) šest glasbenikov. Mogoče se vam to zdi normalna številka, vendar v Severininem primeru temu ni tako. Na lanski turneji po republikah bivše skupne države jo je namreč spremljalo kar devet glasbenikov in sedem backvokalistov. Kdor je torej v Križankah pričakoval avdiovizuelni spektakel, se je obrisal pod nosom. Na odru so bili poleg vse opreme le barski stolčki. Seve je priznala, da z napovedanim kabaretnim spektaklom ne bo nič. Vse skupaj je bila le marketinška poteza s strani založbe. Ste se morda vprašali zakaj? Bali so se, da na koncert ne bo nikogar, če na plakate napišejo ‘Severina Unplugged’. Strah je bil odveč, večina je prišla zaradi nje – ne glede na glasbo. Severina je pač Severina.


Prišla je oblečena v stilu njenega zadnjega videospta za pesem ‘Pogled izpod obrva’ –  v črnem suknjiču in hlačah, v beli bluzi s kravato. Prej kot na glasbenico je spominjala na mlado odvetnico na poti na obravnavo. A vendar je izžarevala tisti svoj dalmatinski seksapil, ki ga vsi tako dobro poznamo. Najverjetneje bi lahko bila oblečena tudi v vrečo krompirja, pa bi bila še vedno najbolj privlačna pevka daleč naokoli.


V dobrih dveh urah so nas popeljali na pot Severininega razvoja, od tistih skromnih začetkov naprej pa do danes, ko Seve ne moremo očitati praktično ničesar. Edini moteči element koncerta (zame) je bil kratek nastop slovenske samooklicane soul dive Maye. Dokazala je, da se (kljub pomoči treh backvokalistk) ne zna kvalitetno, še manj pa všečno predstaviti. Dvomim, da bi ji publika ploskala, če je ne bi pozvala Severina. Seveda pa je bil grenak priokus, ki ga je za seboj pustila Maya izbrisan v trenutku, ko je ponovno nastopila Seve.


Za njen nastop v Križankah gotovo velja: ‘Mala je dala’. Uspelo ji je razgreti tudi na trenutke preveč zadržano slovensko publiko, ki še vedno ne zna njenih besedil – razen tistih megalomanskih hitov, ki jih žvižgajo že vrabci na drevesih. Ante je tudi tokrat navdušil, množice mladcev, ki so na koncert (na moje veliko presenečenje) prišli brez svojih boljših polovic, pa so najbolj zavidale malemu Sašotu, ki ga je Severina povabila na oder. Med svoje noge. Dobesedno.
 
Če ste bili na koncertu, veste o čem govorim, če vas ni bilo, pa vam je lahko žal. Napako bo treba popraviti, ko Severina naslednjič pride v Slovenijo. Jaz ne bom čakala tako dolgo.


Severina je pač Severina.


Maja Pecelj


foto: Miran Juršič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.