Samo Boris – tisoč in en človek

Samo Boris

Samo Boris

Na Art Stagu (Rock Otočec) je Rodbini Trgavšek delal družbo tudi Samo Boris.


RON: Kakšni so današnji občutki?
SAMO BORIS: Sem sem prišel izključno zaradi žura. In samo to. Da vidim kako je tukaj. Drugače se  nikoli ne bi spravil na Rock Otočec. Preveč keša pa to. Resno. Ko so mi rekli za nastop, sem reku:’ poka grem!’. Izkušnja je bila  huda, čeprav je bila organizacija s tehničnega vidika jadna. Ozvočenje je čist v kurcu, ampak smo probal stisnt.


RON: Kako so ljudje doumeli Samo Borisa?
SAMO BORIS: Ma veš kaj je fora. Jaz sem furu samo dva teksta. Da bi folk dobil mojo sliko, se mi zdi to full premalo. Tako si ne moreš ustvariti nekega mnenja pa tudi nočem, da si ga ustvarijo na podlagi tega, kar so slišali danes. Predvsem zato, ker je bilo to tako minimalno…le en delček mozaika.


RON: Kakšna se ti je zdela kombinacija nastopajočih hip hop kolegov?
SAMO BORIS:  Kao Valter, Pierro, Pižama pa jest a to? Ja, meni zelo dobra. Poznamo se kot ljudje in vem kako rapajo, o čem razmišljajo, kakšen stil imajo. Tako, da mi z njimi na odru čist dogaja.


RON: Kaj pa se sicer dogaja s teboj. Baje si bil sprejet  na natečaju Klubski Maraton? Imaš tudi svojega DJ-ja, DJ Deezea?
SAMO BORIS: Ma, ja. Začutil sem en moment, da lahko človeku nekaj dam. Prijavil sem se čisto mimogrede. Tri komade smo posneli v treh uricah – mikrofon v mešalko pa to. Ko sem zvedel, da sem bil sprejet sem bil ganjen. Izjemno pozitivno presenečen. Sedaj pa pokamo po sedmih klubih in upam, da bomo navadli. Glede DJ Deeze-ja, mislim Mihata pa tako: spoznala sva se mimogrede. Imel sem nastop v Cerknem in se mi je zdel cool človek. Šla sva na kakšno pijačo…. levo desno… medtem se je tudi on bolj resno začel ukvarjati z DJ-janjem. Jaz sem potreboval DJ-ja…nastala sva simbiotično.


RON: Kam kotiraš z besedili in celotno podobo?
SAMO BORIS: Ej, v smer Samo Borisa, razumeš. Nobena druga smer me ne zanima!


RON: Je to smer Sage Francisa ali nekaj čisto novega?
SAMO BORIS: Nekaj čisto novega je težko definirati. Za izumljanje stvari moraš biti res izjemen človek. Ne vem, Sage Francis je vpliv. Osebno pa se borim proti  temu, da bi bil čigava kopija. Ko začutim, da me recimo vleče v eno smer, se od zadeve oddaljim.  Saj veš. Folk, ki me pozna ve kakšen človek sem. Ko rapam sem točno tak človek kot sem. To je lahko dobro ali pa slabo. Predvsem zato, ker nimaš neke glume, neke sposobnosti, da si nekdo drug. Ampak Samo Boris  je lahko tisoč in en človek.


RON: Si eden izmed redkih, poleg Slona in Sadeža,  MC Koste  (nova plata naj bi izšla 15.9.2003) in še malenkostnih izjem, ki opozarja na družbeno socialne probleme. Koliko stvari lahko spremeniš v tej smeri?
SAMO BORIS: Ne. Kot posameznik ne moreš spremeniti  skoraj ničesar. V nekem mediju sem nekoč že izjavil, kaj lahko spremeniš kot posameznik: moja moč je minimalna, vse kar lahko naredim je to, da s svojimi teksti ustvarim neko vzdušje, kjer človek  lahko deluje malo drugače. Lahko sem le vzgled. To je vse kar sem lahko.


RON: Kakšen vzgled si lahko petnajstletniku, kateremu starši kupijo oblačila za sto tisočakov, ki doma piromati s CD-ji in zadnja stvar, ki ga zanima je problematičnost družbeno-socialnega položaj volilcev v Sloveniji? Kje ti vstopiš v glavo malega človeka in mu ozavestiš um?
SAMO BORIS: Zavračam gledanje na človeka kot – malega. Vsak človek je človek in ima potencial, da je ogromen, le da se nekateri s tem ne ukvarjajo, drugi so popustili pritiskom družbe. No morda niso. Morda sem sam  žrtev pritiskov. Ko rapam, pišem se ne oziram na petnajstletnika. Je pa res, da ga imam podzavestno nekje v glavi, vendar ne ciljam na njega. Če bi stvari počel s tega vidika, bi moral delati težke kompromise. Zadevo bi moral zastaviti iz čisto druge smeri. Ugotovil sem, da so ljudje, ki delajo največje spremembe, tisti ljudje, ki spremembe ustvarjajo  mimogrede. Vse kar človek lahko naredi z glasbo je to, da lahko pomaga sočloveku, da najde samega sebe ter mu ponudi  možnost  lastnega izražanja.


RON: Zakaj ljudje lažje in hitreje konzumiramo hitreje doumljive stvari? Zakaj si ne vzamemo trenutka, da bi zadevo racionalno premleli in problemu pogledali v oči?
SAMO BORIS: Socialna tematika. Danes v družbi  delujemo tako: neki poješ, greš pred TV, preklapljaš. In kaj s tem delaš? Bežiš. Vsak človek rabi čas, trenutek, ko se ne ukvarja s fizičnim in umskim delom. Potrebuje čas za polnjenje baterij. In POP je to izrabil! Namesto, da bi v takšnih situacijah družba pomagala, rešila bednike, jim raje ponudi City Park! Vsi gredo tja, ker je tam vse pri roki. Tako eliminirajo pravo rešitev. Prava rešitev pa je le zdrav razum. Slednji te prisili, da iščeš nove poti, nove izhode.


RON: Ti pa so?
SAMO BORIS: Zavrnitev POP-a, ki je ustvarjen za pritiskanje mase k tlom.


RON: Komu je pravzaprav namenjena tvoja borba?
SAMO BORIS: Nimam manifesta. Borim se proti pritiskom v družbi, proti vsiljenim idealom in predsotkom, proti prisili. Zavračam to, da odgovornost prelagamo na druge. Zato je treba neki naredit.


RON: Veliko sreče in hvala za intervju!
SAMO BORIS: HVALA.


Katja Štok

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.