Raj(anja) na Rock Otočcu – petkov flashback

Paul Di Anno

Paul Di Anno

Ko so se vedno bolj temni oblaki premikali nad Novim mestom (oz. letališčem Prečna) in dež kar ni hotel ponehati, je bil čas, da začnemo. Začnemo kaj, se morebiti sprašujete? Ja postavljati šotore, kaj pa ste mislili!? Saj je vendar 4.julij, bil dan, ko se je tudi uradno pričel težko pričakovani, sedmi, blatni raj na Otočcu. In tako smo startali. S polno brzino proti uživanju, norenju, sproščanju, sončenju (?), navezovanju novih stikov in predvsem proti nepozabnemu vikendu, ki se nam je obetal.


Kazalo je slabo, vreme namreč. A zanj se nismo dosti zmenili, saj je dež okoli pete ure popoldne že ponehal. Vzeli smo si nekaj časa, da se razgledamo po okolici, ‘počekiramo’, če je tudi letos v raj prišlo kaj poznanih “fac” in seveda je bilo treba ugotoviti, če se že kaj dogaja. Dejansko je bilo popoldne namenjeno (udobnemu?) nameščanju v kamp prostoru, ki je bil letos še razširjen. Tako so si lahko nekateri svoje varno zavetje našli tudi pod drevesi.


Vsi smo se veselili večera in seveda zabave, ki smo jo pričakovali. Na glavnem odru so nastopili Maczde Carpate in z njimi se je torej vse tudi uradno začelo. Kasneje so sledili Prospect in metalci so bili navdušeni nad njimi. Želela bi si, da bi njihovega nastopa ujela več, vendar na dveh krajih naenkrat pač ne moreš biti. Na Kerozin stage-u so istočasno igrali Metal steel, kasneje pa Supremacy. Pogled pod oder je bil zanimiv. Seveda je bila to zopet “metalska zabava”, saj so prve vrste “slemale” z velikim navdušenjem. No, da ne bi kdo mislil, ni bila le metal glasba prisotna na Otočcu, je pa res, da je na petkov večer prevladovala. Na Kerozinu so se kasneje predstavili še Freek Bruders, ki so na odru izgledali povsem umirjeno (nujen ogled v živo, da boste vedeli o čem pišem). Celoten nastop so izvedli povsem akustično. Seveda pa je bila zgodba čisto drugačna, ko so nastopali ljubljanski Cancel. Med repertoarjem ni manjkal niti njihov hit “Nekaj narobe” za katerega je kar nekaj ljudi ugotovilo, da jim je nekam znan. Škoda, ker nastop ni bil daljši. Za njimi so prišli na vrsto Wicked Crew, ki so poskrbeli, da je bila glasnost na nivoju. In kot ponavadi, so bili zelo loud (v komadu se sprašujejo “Are we loud enough”), tako da je odgovor na dlani. Zabava se je še nadaljevala saj so prišli Traffic Religion.


Sama pa se bom še malo posvetila dogajanju na main stage-u, kjer je bilo divje. Publiko je namreč zabaval Paul Di Anno, nekoč pevec slovitih Iron Maidnov. Metalska populacija je z veseljem “muvala” in bilo jim je noro, da so imeli čast poslušati prav njega. Ne glede na vse je tip izgledal drugače kot so ga nekateri bili vajeni, vendar njegovo besedišče še vedno vsebuje (pre)mnogo fuckin’ kletvic. Okej, mu oprostimo.(kaj več o njegovih dogodivščinah, o tem kako in zakaj je prišlo do streljanja z njegovo ženo, pa v intervjuju,ki sledi) Fishbone so odrsko izredno podkovani. Menda je to najboljši nastop, kar jih lahko trenutno vidimo. Prav zato smo bili počaščeni, da so obiskali tole našo malo Slovenijo. Bili so zanimivi in vsekakor odštekani do konca. In zopet čas za heavy metaaal. Primal fear so bili tisti, ki so vročino, ki je bila že tako na višku, še dodatno dvignili. Nemci, ki vedo, kako se stvarem streže, so zopet poskrbeli za zabavo metalcev. Ne bomo razpravljali o kvaliteti, niti o čem drugem, nekaterim so bili “kul”, drugim pač ne. Morda bi lahko razmislili o menjavi garderobe!?


Množico pa je bilo treba še ohladiti, to nalogo pa so imeli makedonski Superhiks, ki so bili na festivalu prisotni že lansko leto. Znani so predvsem po tem, da se ob njihovi glasbi vsekakor da žurati, čeprav se je množica vidno zmanjšala, ko so nastopili. Mnogim pa se prav nikamor ni mudilo, saj se je zabava zavlekla pozno v noč. Konec koncev pa na Otočcu nismo bili zaradi spanja.


Ob zgodnjih jutranjih urah se tale zgodba konča in tistega pravega zaključka ne boste nikoli zvedeli. (nadaljevanje pravljice pa sledi v naslednjem delu trilogije)


Nina Jenko


foto: Bojan Okorn, Aleš Serajnik – Sergio

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.