Prljavo kazalište – Radio Dubrava

Prljavo kazalište - Radio Dubrava

Prljavo kazalište – Radio Dubrava


Založba: Dallas Records / Distribucija: Dallas Records, 2003


Največja hrvaška rock skupina vseh časov, Prljavo kazalište (o.p.p. ime so si nadeli po istoimenskem gledališču iz stripa Alana Forda), ki za šalo privabi na koncert čez 200 000 ljudi, je po petih letih diskografskega premora izdala svoj nov album imenovan Radio Dubrava. Oziroma lahko bi dejali tudi ‘Back to Roots’. O tem tako naslov albuma  kot vračanje zvoku Novega vala, kot poklon 25-letnici le-tega.


Album, snemali so ga celo leto, sestavlja 12 svežih skladb, karakterističnega ‘sounda’, značilnega za Prljavce. Plus dodaten multimedijski CD, kar se spodobi. Prav tako je v pripravi še dodaten DVD. Posneli so ga v že znani postavi. Alfi in omegi, hrvaškemu B. Springsteenu, Jasenku Houri, Mladenu Bodalcu, Tihomirju Filešu in Ninu Hrasteku sta se pridružila fantastičen kitarist Zlatko Bebek in Jurica Leikauff na klaviaturah. Kot gosta se pojavita še Dubravko Vorih in Marko Križan.


Glede na to kako ‘zvenijo’ tudi sam Houra pravi (v intervjuju na multimedijskem ploščku), da bi se morala tako ‘slišati’ njihova tretja plošča. Sicer pa lahko celotno filozofijo glede same plošče skoz njihov zorni kot, slišite na že omenjenem priloženem intervjuju.Na sami zgoščenki je kar nekaj udarniških komadov kot tudi balada. Zase pravijo, da nikoli ne simpatizirajo z vladujočo politično opcijo, temveč prežijo na njihove (ne)zavestne nepravilnosti. Prav to kažejo tudi skozi svojo glasbo. O tem naslovni komad, prvi single in videospot ‘Radio Dubrava’ (Hej! A ni to paralelka na ‘Radio Clash’ ??). Se pravi zagovarjanje malega človeka, ki se ne prikloni niti levim niti desnim. Posebej je zanimiv, ker je glasbena podlaga ‘vkradena’ iz koračnice marincev oz. vojaških himn ala ‘Mi smo garda Hrvatska, srca su nam junačka..’


Všečen je tudi ‘Anarhist’, ki uporabi verze iz istoimenskega refrena komada Pankrtov. Kot poklon obletnici Novega vala. Morda še najbolje pisan na kožo Prljavcem, saj so vsaj za spodaj podpisanega najprej pankerji šele potem rokerji, kljub temu, da se sami kot pravijo ne uvrščajo nikamor.


Dobro, Jasenko & njegova ekipa pošteno priznavajo vire inspiracije. To so Pankrti, Avril Lavigne in celo Wasternhagen.


Vsekakor je popestritev na samem ploščku še zajebantski ska komad ‘Previše suza u mom pivu’, čigar verz v refrenu ‘Volio, volio sam te, kao Hitler Evu Braun, kao Tito Jovanku!’ je Jasenko ‘prepisal’ iz nekega grafita, glasbena tema pa vsekakor spominja na Specialsa. Pravzaprav bi ves komad v prvotnem smislu moral biti zapisan kot grafit, kar bi spominjalo na Čorbino ‘Na Zapadu ništa novo!’ ko je tekst sestavljen iz naslovov člankov časopisja.


‘Smeđi šećeru’ pa je komad, ki vas bo prisilil, da boste zvočnike navili do konca. Kljub temu se ne more mimo balad in ‘mirnih’. ‘A ti id’, ‘Ona nema vremena’, ‘Nisam bio za tebe’, ‘Ako odlučiš’ in ‘Vrijeme’ nič kaj ne zaostajajo za predhodniki.


Konec leta (točneje 04.12) pripravljajo spet Božični koncert na že znani lokaciji. Da bo polno ne dvomimo. Če hočete videti hrvaške ‘Rolling Stonese’ z ‘Bonom Voxom’ na vokalu in ‘Bruce Springsteenom’ na kitari je Zagreb primerna destinacija. Verjetno se bodo na repertuarju zvrstile tudi nekatere iz ‘Dubrave’..


Marko Pigac

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.