Paul McCartney – Back in the world (live)

Paul McCartney - Back in the world

Paul McCartney – Back in the world

Založba: Capitol, EMI Records / Distribucija: Dallas Records, 2003


Nekdanji Beatle sir Paul McCartney se na turnejo odpravi tako redko, da le-to zmeraj spremlja velik medijski pomp, kar pa glede na glasbeno zapuščino in še vedno ogromno popularnost liverpoolskih škutrancev niti najmanj ne preseneča. Izdaja albuma ‘v živo’ je tako le naslednji logičen korak, ki pa je bolj kot zaradi McCartneyevega solističnega opusa zanimiv ravno zaradi tega, ker bolj aktiven od dveh še živečih članov na turneji igra najpomembnejše uspešnice matične skupine.
Pričujoča zgoščenka je zbirka posnetkov iz svetovne turneje Back in the World (2002), ki je v Evropo priromala šele pozno spomladi 2003. Skoraj dve tretjini dvojne plošče sta namenjeni ravno uspešnicam Beatlov, med katerimi je seveda nemogoče izločiti najboljše ali opredeliti tiste, ki so najbolj vredne pozornosti poslušalca (zato omenjamo le akustično Here Today, ki jo Macca posveča Johnu Lennonu in z ukalelami podprto Something v spomin na Georgea Harrisona). Največji ‘Beatles puristi’ se nad izvajanjem omenjenih skladb s strani enega samega – pa čeprav ustanovnega – člana sicer zgražajo, še posebej ker so se nekateri člani spremljevalnega benda za časa uspeha Beatlov šele učili hoditi po dveh nogah, a vsi tisti, ki beatlomanije nismo izkusili na lastni koži, hvaležno sprejemamo vsak poskus oživitve najbolj legendarne skupine vseh časov.


Za vse tiste, ki jim ni uspelo dobiti vstopnice za razprodano turnejo ali pa se jim je cena le-te zdela previsoka (v povprečju okoli petindvajsetih tisočakov), je pričujoča zbirka odličen način, da ugotovijo, kaj so zamudili. Za tiste, ki so si koncert ogledali, pa je zbirka dobrodošel opomnik na doživetje, ki je za sabo pustilo mešane občutke – mojstrska in energije polna izvedba je kljub zgoraj izraženemu navdušenju najbrž le slab posnetek zvoka, ki ga je iz glasilk in inštrumentov uspela izvabiti originalna postava.


Dunja Turk

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.