Open fresh hip hop party

Edo Maajka v TriGlavu - foto: Saša Pahič Szabo

Edo Maajka v TriGlavu – foto: Saša Pahič Szabo

Nova Gorica, 21.6.2003 – Mostovna


Ker v zadnjih dneh temperatura tudi v večernih urah ne pade, so se na Mostovni v Novi Gorici odločili, da oder prestavijo na prosto in temu gre zasluga, da smo v soboto doživeli Open air fresh hip hop party. Okoli 22.30 se je nabralo že kar lepo število ljudi, po katerih lahko sklepamo, da je v Novi Gorici kar nekaj privržencev hip hopa, med katerimi to marsikdo izkazuje tudi skozi imidž.


Na oder je stopil domačin Pipss in po ‘King javi se, na oder’, je na oder prihitela visoka Kingova postava. To sta bila gostitelja večera in neklasična, zelo inovativna povezovalca programa. Pipss in King sta odličen par, ki si tekoče podaja besedo. Odrapala sta dva komada in predstavila prve goste večera, 5Element. Trije mladi fantje iz Portoroža so tokrat predstavili en sam komad, po katerem sta mikrofon ponovno prevzela gostitelja, po svojem komadu pa sta predstavila naslednjega gosta, tokrat enega Samega norca, Nikolovskega. Ta je res odličen, v primerjavi s prvimi gosti ima zelo tekoč prijeten flow, tudi njegova besedila niso tako agresivna, poslužuje pa se bolj umirjenih in melodičnih baz. Nato sta oder ponovno zasedla King in Pipss, vendar je bila publika pod Kingovim vodstvom tokrat glavni akter: desna stran je skandirala hip, leva pa hop, tako smo dobili… hip hop, hip hop, hip hop… In na oder je vletel brez, tukaj res nepotrebne, predstavitve, veliki in seveda domači Valterap. Ko ga gledaš, vidiš dober nastop, ko ga poslušaš je še boljši, zlahka slediš besedilu, se prepustiš tekočemu flowu in občuduješ neustavljivo freestylanje.


Končno je prišel čas za glavnega nastopajočega večera – Bosanac (Kingova predstavitev) Edo Maajka, ki mu je pomagal DJ Oli Doboli. Že dodobra polno prizorišče pred odrom se je zdaj še bolj napolnilo, tako se je Edo po uvodnih pozdravih zahvalil množici, ki se je zbrala (sam jo je ocenil na okoli 200 ljudi). Edo je res faca, ki mu besede ne zmanjka, super raper in odličen zabavljač, ki obvlada oder in publiko. Pavze, v katerih je DJ pripravljal naslednjo bazo, je izkoristil za zabavanje publike z vici pa tudi s svojim seksapilom (ko dvigne majico in pokaže pivski trebušček…) in obilico samoironije. Dekletom v publiki je ponujal tudi Olija, najbolj seksi člana skupine (ki jo sestavljata Edo in Oli), saj ima starša stara 72 let, ki bosta čez dve leti umrla in mu zapustila hišo, ogromno zemlje… Po nekaj komadih je postalo tudi njemu vroče in ne ozirajoč se na neatletsko postavo si je slekel majico in jo podaril nekomu iz publike, nastop pa nadaljeval zgoraj brez.


Edova besedila ne pokrivajo samo klasične hip hop tematike, drog, hip hop scene, družbe… temveč govori tudi o strpnosti, sobivanju različnih ljudi. Njegova besedila izhajajo iz njegovega lastnega življenja, so polna pozitivnih misli, ne glede na težave ki jih je doživel, govori o svojih občutkih, kaj se mu dogaja, kako gleda na svet, o problemih, ki zadevajo vse nas. Premore veliko izrazne moči in skozi njegove besede poslušalca lahko zadene marsikatero spoznanje. Publika je poznavanje in spoštovanje izkazala pri komadu Vse se vrača vse se plača, kjer je sodelovala pri refrenu. Edo je zarapal tudi svoj (za mnoge) najboljši in najbolj prepoznaven komad Slušaj mater. Je poosebljen bosanski humor in hip hop superzvezda.


Zadnji so nastopili Atlantide4ET iz sosednje Italije. Mogoče je bilo krivo to, da so nastopili zadnji, ali pa to, da je njihov rap bolj težak, a že po prvemu komadu se je prizorišče kar vidno spraznilo. Tudi tisti, ki smo ostali, smo jih poslušali samo z enim ušesom. Fantje sicer niso slabi, a jim bo drugič treba omogočiti nastop prej, tako da bo publika še prisotna tudi z glavo in ne le s telesom.


Vse dogajanje na glasbeni sceni in naraščajoče število obiskovalcev hip hop partyjev kaže, da se hip hop kultura, ki ni le glasba, temveč način življenja, razmišljanja, oblačenja, vedno bolj uveljavlja tudi pri nas.


Mostovna bo čez poletje zaprla vrata zaradi prenovitvenih del. Čaka nas sicer še City OFF 2003 4.in 5.julija, kjer bodo nastopile številne skupine. Organizatorji pa obljubljajo da bodo vrata ponovno odprli septembra in da bo program še bolj pester in seveda zanimiv. Vidimo in slišimo se prihodnjo sezono.


Aleša&Maša

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.