Rajanje v Križankah oz. koncert Gorana Bregovića

krizanke_bregovic_0077

Zdaj v času, ko MTV vedno bolj komercializira južno etno glasbo (seveda s primesmi sodobne glasbe) iz Indije, Turčije in seveda počasi tudi iz bivše Jugoslavije (Panjabi, Tarkan, Sertab…in seveda ne smemo pozabiti tudi na T.A.T.U.), Goran Bregović še vedno in že kar nekaj časa navdušuje slovensko občinstvo tako v Križankah kot povsod drugod po Sloveniji. Ali kot pravi Bregović sam: ‘Pa nisam se uspio pripremiti, jer nemam koncerta nigdje drugdje osim u Sloveniji. Samo tu želite, da non stop igram. Hvala vama.’


In čeprav je on že okusil svetovno slavo, tako s filmi, kot s sodelovanjem z raznimi svetovnimi glasbenimi zvezdami, mogoče lahko pričakujemo kmalu Bregoviča tudi na MTV-ju. Vsaj trend razvijanja glasbe kaže tako, da gre vse proti novim zvokom ali proti še za Evropo in amerikanizirane svetove neraziskani glasbi in to balkanska glasba in na sploh južna glasba in še bolj specifično – glasba Gorana Bregoviča je!! Toda bojim se, da novi material, ki ga je pripravil Goran Bregovič ni nabit dovolj s tako energijo, kot je bila recimo energična glasba za film ‘Underground’ z dobrim starim ‘Kalasahnikom’ in seveda ‘Mjesečino’. Čeprav novo ploščo ‘Tales from the weddings and funerals’, hvalijo povsod po Evropi. In ravno tako je bilo videti tudi na koncertu – novi material, ki ga je pripravil za začetek koncerta, je tako malo razočaral in mogoče na trenutke tudi dolgočasil občinstvo, kljub temu da so bile skladbe s pomočjo trubačov, ženske backvokalne zasedbe tako iz Makedonijo kot iz Bulgarije in tolkača, zaigrane neverjetno lepo in popolno. No in ravno zaradi tega nihče ni bil razočaran – vse skupaj je ena sama kvaliteta, energija in če rečem kar po domače – to je človk z jajci in to velikimi.


Pucaj!!!!


Toda proti koncu koncerta je v Križanke prišlo pravo veselje, grmenje in vse ostalo saj je Bregovič začel s starimi hiti kova ‘Erdelezi’ in že prej omenjenimi hiti iz CD-ja za film ‘Underground’.. Križanke so v trenutku vživele do zadnjega kotička. Pokalo je in grmelo, trubači so trgali gate in križanke so plesale kot nore, lahko bi rekli v stilu plesne sekvence iz novega filma ‘Matrix: Reloaded’. Križanke so bile eno in so se ravno tako tudi tresle. Ženska telesa so se vrtela, moški so prepevali in seveda tudi erotike in razgaljenih teles ni manjkalo. In tako se je marsikateri moški znebil majice…V glavnem ni ga človeka ki ne bi pel skupaj z Bregovičem pri skladbi ‘Mijesečina’ in moram reči, da so ga ljudje celo nekajkrat kar preglasili.


1,2,3,4 juriš


In seveda prišel je trenutek, ko se je vse skupaj moralo končati. Bregovič je po dolgem klanjanju občinstvu odšel iz odra prvič, in nato še drugič. Potem pa je kmalu priznal, da nima več nobenega materiala na zalogi, kar bi nam lahko zaigral. In tako je prvič na koncertu vsaj malo spregovoril publiki. Tako Bregovič skoraj skozi cel koncert ni rekel nič, pa tudi naredil ni vse skupaj nič. Ampak kaj je to sploh važno. Folk je obvladoval z enim prstom, brez besed in seveda s svojo veliko karizmo. Prav tako tudi vse glasbenike okoli njega. Sam pa je kot bi bil že malo star, čeprav zgleda kot da je vsak dan mlajši, vsake toliko časa zabrenkal malo na svojo kitaro, malo zapel in na svojem prenosnem računalniku spuščal ritmične podlage za starejše skladbe. In prav je tako, kaj bi govoril, če lahko glasba govori v njegovem imenu. Brez besed. No seveda je, kot je v njegovem stilu poskrbel še za malo smeha s predzadnjim komadom: ‘Kad se pjeva i pije’, kjer je po vsakem refrenu in stavku: “A sad se pije”, spil kozarček ne vem ravno česa, toda če je njegova kri prava južna, potem je verjetno to morala biti rakija. No in potem je seveda skupaj s pomočjo folka izustil tisti legendarni ‘1,2,3,4 juriš’ in se poslovil s ‘Kalahsnikovim’. Ni treba omenjati, da je folk ponorel.


In tako se je končal najlepši koncert zadnjega časa. Brez predskupine, brez brezveznih govorov, brez light showa in samo s glasbo. To je Goran Bregovič. In čisto vseeno je, če bo ta glasba kdajkoli skomercializirana, Goran Bregovič bo v naši deželi vedno nekaj aktualnega. Tako da vsi komaj čakamo, da se spet vrne. In verjamem da bo to kmalu. Če seveda lahko verjamemo statističnim podatkom.


Ponovno nekaj v razmislek: etno ali kar balkanska glasba prihaja na MTV in samo še eno leto ali dve imate časa, dokler se stvar ne skomercializira do te mere, da ne bo več zanimiva. In tako imajo tudi pri nas nekateri že prednost: in to je Edo Maajka s svojim hip hopom s privdihom balkana, in seveda Roberto Magnifico s svojo novo ploščo, ki bo po pričanjih neverjetno nabita s to isto balkansko energijo. MTV išče nove zanimive stvari in to je dokazal že s Panjabijem in recimo tudi z Las Ketchup in T.A.T.U. pa seveda takih primerov je še malo morje. Tako da, bendi, ne posnemajte tujih bendov ampak se posvetite iskanju nečesa novega ali na sploh eksperimentiranju, ker je to tisto kar tujina išče. Bodite inovativni!


Mitja Okorn


foto: Damjan Demšar

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.