PipsChips&Videoclips – Drveće i rijeke

PipsChips&Videoclips – Drveće i rijeke

PipsChips&Videoclips – Drveće i rijeke

Založba: Menart


Pipsi so končno izdali svoj dolgo najavljen šesti albumi. Vmes se je na veliko govorilo o razpadu same grupe, prineslo pa je le nekaj sprememb v kolektivu. Aja, pa Ripper je zdaj po novem/starem Dubravko Ivaniš. Izpostaviti velja še Davea Fridmanna, top producenta, ki je napravil končni miks. Tako je na hrvaški glasbeni sceni, v zadnjih nekaj letih, to že tretji izdelek (poleg Bambi Molesters in Gibonnija), kateri se lahko pohvali s prisotnostjo svetovnih velemojstrov.


Pipsi so nase opozorili v zgodnjih 90-ih z mega uspešnim singlom »Dinamo ja volim!«, priredbo znane »You never walk alone«, ki se je hitro prijela med navijači zagrebškega nogometnega kluba kot tudi v opče. Tako je ta singl lansiral skupino v samo špico glasbene scene ob bok vsem takratnim zvezdnikom, kjer so se obdržali do danes. A z dejstvom, da pa ni bila nikoli objavljena niti na radiu niti na TV (ime Dinamo je bilo v takratnem sistemu »nezaželjeno«). Lahko bi celo dejali, da jim je ta singl torej logično bil bolj v breme. A ne glede na to, pobirali so mnogo priznanj, nagrad in kar je najpomembneje – njihova glasba ni nazadovala. Na žalost pa jim je skozi leta naklada drastično upadla.


Drveče i rijeke bi naj bil nov veter v njihovem ustvarjanju.Velika čast jih je doletela že s tem, da jih je Fridmann sploh »sprejel«. Glede na to, kakšen je njegov sloves in koliko ima dela. Bojda sprejema samo stvari, katere so mu všeč. Pa še to ne več kot osem projektov na leto. Njegov vpliv se vsekakor čuti (izpopolnjen zvok na bobnih). Kot producenta se pojavljata še Jura i Pavle. Ker se zadnje čase veliko časa posvečata gledališki glasbi, je to verjetno velik vpliv na samo teatralno interpretacijo vokalista.


Na albumu velja izpostaviti »Vjetar«, ki spominja na Radioheade (»Pyramid Song«) in »Kako funkcioniraju stvari«. Glasbena podlaga v pesmi ‘Susjedi’ pa zelo spominja na Jinxe.


Prvotno bi plošček naj izšel kot dvojni CD. Prvi kot instrumentalni drugi pa s pop prvinami. No, našli so rešitev, saj je od 26. maja v prodaji tudi limitirana izdaja z bonus DVDjem. Na DVDju so štirje najboljši videospoti, dokumentarec s snemanja v Ameriki, v čigar sklopu je tudi ekskluzivni intervju z Daveom Friedmannonm.


Kot zanimivost velja omeniti njihovo virtualno angažiranje na www.pipschipsvideoclips.com, kjer so naredili že nekaj natečajev. Tako za cd-cover kot za remiksiranje nekaterih starejših hitov. Tudi kakšno vajo si lahko prigledate.


Kljub vsemu, sem osebno (še vedno) bolj naklonjen tistim razbijaško-navijaškim Pipsom iz začetnega obdobja.


Marko Pigac

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.