Na Stadionu za stadion skoraj nič ljudi

Na Stadionu za stadion skoraj nič ljudi

Na Stadionu za stadion skoraj nič ljudi

Kaj reči o prireditvi na kateri se je po vsej verjetnosti več ljudi zbralo čez dan na odru, kot pa na tribunah in na zelenici? Kaj reči o tekmi (POP ZVEZDE:ŠPORTNE ZVEZDE), na kateri se je zbralo več igralcev kot pa gledalcev? Hja prvo kar lahko recemo je, da je bilo prevroče, da bi šli na ‘Stadion za stadion’ ali pa kot drugo, da si tega novega stadiona ljudje sploh ne želijo dosti, da bi zanj dali pičlih 2.500 SIT. Zgleda, da si Slovenija tega stadiona ne zasluži.


Ali pa je kot tretjič – za vso stvar kriv organizator, ki je poskrbel za premajhno reklamo? Mislim da ne, saj bi moral vsak, ki vsaj malo spremlja dogodke, ki se dogajajo okoli zgraditve novega stadiona in vsak, ki si ga vsaj malo želi ali vsak, ki vsaj malo prelista kakšno Ekipo oz. kak drug športni časnik, vedeti za ta dogodek. Da ne govorim o športnih fanih in športnikih na sploh. Po vsej verjetnosti se je organizator raje osredotočil na organizacijo prireditve, za katero moram reči, da je bila organizirana tako, da bi bila stvar zanimiva za vsakogar, ki bi prišel ta dan na ‘Stadion za stadion’, saj so se na odru menjavali bendi vseh žanrov, ki obstajajo v Sloveniji in konec koncev je bil mogoče to tudi problem. Se pravi prvi problem, ki nastane s časom, in drugi seveda z izborom glasbe. Mogoče nekdo ki posluša Vilija Resnika ni mogel razumeti, da bodo na isti prireditvi tudi Backstage ali Requiem in podobni. In obratno seveda. Ne verjamem, da so si fani Backstageov zamišljali, da bodo zraven poslušali še Gugu in Vilija Resnika. Tako, da kaj pa vem. Verjetno to sploh ni pomembno – važno je, da se je žuralo in da se je denar porabil za kaj drugega kot pa za zaslužek. Porabil se bo za izgradnjo novega stadiona in mislim, da bi se tega koncerta morali udeležiti prav vsi, ki so bili vsa ta leta glasni in so si ga tako močno želeli. Zgleda, da je teh samo okoli 320, kolikor kart so po podatkih ‘Sklada za stadion’ (http://skladstadion.com/ ) prodali, čeprav se je meni zdelo, da je bilo na celotni prireditvi okoli 60-100 ljudi. Mogoče sem imel tak občutek zaradi velikosti stadiona in mogoče je prav to odgovor na vse – stadion je za majhno državo kot je Slovenija čisto dovolj velik, saj za toliko obiskovalcov kot jih ima, zgleda še prevelik. No, toliko o velikosti. Seveda so urejenost, varnost in ostale stvari čisto druga stvar, o kateri kdaj drugič. Je pa po mojem mnenju stadion prav fascinanten (tak antičen). Za koncerte bi bil po mojem popoln, vsaj po tem, kako sem užival na nastopu Metallice nekaj let nazaj.


Pa da se vrnem malo nazaj na prireditev in predvsem glasbo in oboderske dejavnosti. Prireditev in nastop prvih skupin so otvorili vedno pozitivni in ‘naspidirani’ Backstage, ki so z nasčednjim stavkom tudi nakazali kaj lahko pričakujemo od celotnega dogodka: ‘Tale naslednji komad pa je za vse varnostnike’. Prvi nastop skupin je bil, kot sem že prej omenil, kar histeričen (problem s časom), saj so se skupine na odru menjavale kot po tekočem traku. Vsaka skupina je imela čas zaigrati 3-4 komade. Mogoce Backstage 5, saj so punk band in v takem bendu ponavadi komadi trajajo vsega skupaj 3 minute maksimum. Nato so morali oder že prepustiti drugim. In tako si se skupine komaj navadil, že je morala dol z odra. Toda vseeno pester izbor bendov in stvar je bila kar zanimiva. Čeprav bi bilo verjetno bolje, če bi organizatorji povabili na prireditev več večjih zvezd, kot pa nekaj malih in bi tako ti lahko igrali recimo vsak po 45 minut.


Najbolj svetla točka celotne prireditve je bil prav gotovo komentar na tekmo POP zvezdnikov in športnih zvezdnikov, ki ga je na svoj način opravil vedno odlični Sašo Hribar. Neverjetno zabavno. Mislim pa, da bi morali ekipo pop zvezdnikov kar precej pomladiti, saj se mi zdi, da ne dohajajo več nasprotnikov. Še posebej pa ne nasprotnikov kot so športne zvezde kova Robert Kranjec in podobni. Predvsem bi jo morali pomladiti sedaj, ko je na slovenski sceni toliko mladih bendov in posameznikov, ki se ukvarjajo z glasbo. Mislim tudi, da bi se morala celotna tekma vzeti bolj za ‘hec’, ne pa da so se nekateri borili, kot da gre za zlato medaljo, drugi pa so se le s težavo premikali po zelenici. Verjetno je k temu pripomogla predvsem neznosna vročina in pa nemotiviranost igralcev. Kako naj pa igrajo motivirani, če je bilo navijačev manj kot varnostnikov in reševalnega osebja. Po vsej verjetnosti je bila svetla točka tudi vedno polna energije Pika Božič, ki je s svojo točko zamotila tudi vratarja ekipe POPzvezdnikov, Zlatka Dobriča, da ta še 5 minut po prejetem golu ni dojel, da ga je dobil. To je zvedel šele, ko  je cela ekipa začela vpiti nanj, naj že poda tisto žogo, ki je ležala v golu.


Kaj pa vem, moral bi komentirati glabenike, pa vam po pravici povedano ne morem, ker sem jih videl bore malo. Po vsej verjetnosti zaradi vročine, ki je ‘nabijala’ pred odrom, tako da sem se raje zadrževal v senci in debatiral z raznimi ljudmi o tem, kako majhen obisk ima prireditev. Je pa bilo vseeno zanimivo slišati Alfo Romea in Julijo, v unplugged različici. Tako sta bila na odru samo kitarist z akustično kitaro in pevka z njenim neizmerno lepim vokalom. Potem zanimivo je bilo videti tudi Karmo, predstavnico hrvaške in pa naše Make up 2. Seveda pa smo vsi neizmerno čakali zadnjo porcijo bendov, s katero so začeli zabavni in odlični glasbeniki, Zaklonišče Prepeva. Takoj za njimi pa prav tako odlični Los Ventilos, ki so presentili predvsem s tem, da na odru ni več skakal pevec Jaka, ampak je to funkcijo začel od sedaj naprej dokaj kvalitetno, toda malo manj energično opravljati basist Miloš. Bilo je prvič in verjamemo, da bo stvar s koncerti postala tudi bolj energična. Je pa Miloš dokazal, da je neizmerni pevski talent, tako da stvar sploh ni razočarala.


Potem pa sem se na žalost odpravil domov, ker mi je dobesedno “zabediralo”, ker je bilo pred odrom zbrano tako malo število ljudi. Na žalost nisem slišal O.S.T., Sfiltrom in pa skupine Prava stvar, ki pa so po vsej verjetnosti stvar opravili korektno. Tako da se ni bilo za bati – vsaj po vtisih iz prejšnih koncertov.


Pogrešal sem zame najbolj pričakovane nastope naslednjih fantov: Roka Trkaja, Klemna Klemna in 6 pack čukurja. Kam so skrili, ne bi vedel…možno je tudi, da sem jih preslišal in so bili celo tam. Toda težko verjamem.


Za konec pa samo v priemislek: Koliko bi bilo ljudi, če bi se prireditev delala v Mariboru? In pa, ko bi bila vsaj tekma z Izraelom v redu, da bi lahko rekli, da bomo imeli na novem stadionu kaj za gledati.


Še nekaj informativnih podatkov:


154 x 2000 SIT v predprodaji = 308.000,00 SIT


166 x 2500 SIT na dan prireditve = 415.000,00 SIT


SKUPAJ: 320 prodanih kart = 723.000,00 SIT


Ves prihodek od prodanih kart je bil že položen na transakcijski račun sklada. Še v tem tednu bodo nanj po dokončnem obračunu nakazali tudi prihodek od gostinstva.


Mitja Okorn

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.